top of page

Τα δύο σκέλη του plan b για ΕΤΕ, το σφυρί του Φιλιππίδη και το εύκολο γκολάκι του GrimaldiΚαλημέρα σας


Στην Πράγα είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή όλων καθώς από τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής θα φανεί αν το χάσμα συνεχίζει να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το έλλειμμα αποφασιστικής ηγεσίας έναντι των ισχυρών κρίσεων που πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο.

Σε ότι μας αφορά ο Έλληνας πρωθυπουργός κατεβαίνει στο τερέν με απανωτές προτάσεις, γεγονός που μετρά θετικά στη διεθνή θέση της χώρας (σ.σ. να τα λέμε κι αυτά).

Η κοινή πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βελγίου προβλέπει σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την εφαρμογή ενός εύρους τιμής με ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο. Ουσιαστικά η πρόταση δεν προβλέπει ένα στατικό πλαφόν αλλά μια διακύμανση.

Στα καθ` ημάς:


Το… εύκολο λιμάνι

Το 67% του λιμένα της Ηγουμενίτσας περνά στον έλεγχο της ιταλικής Grimaldi έναντι 84,17 εκατ ευρώ. Για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την κυβέρνηση ο εν λόγω διαγωνισμός ήταν όπως έλεγε στην στήλη κυβερνητική πηγή ο πιο εύκολος. Και εξηγούμαι: Εύκολος και βατός διότι το λιμάνι παρουσιάσει εμπορικό ενδιαφέρον και όχι γεωστρατηγικό.

Επίσης, οι Αμερικανοί δεν ασχολήθηκαν καν με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καθώς δεν είχε για αυτούς στρατηγικό ενδιαφέρον όπως έχουν τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας αλλά και του Βόλου. Στο Ιόνιο τα νερά είναι ήρεμα, σε αντίθεση με αυτά του Αιγαίου.


ΕΤΕ/plan b I: Οι «παλιοί» μνηστήρες

Το ζήτημα της πώλησης ενός ποσοστού 20%-25% της Εθνικής Τράπεζας υπήρχε στο τραπέζι κυβέρνησης, συμβούλων κλπ πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Υπήρχε, μάλιστα, έτοιμο και χρονοδιάγραμμα.

Τότε, λοιπόν, αρχικό ενδιαφέρον για την είσοδό τους στο μετοχικού κεφάλαιο της Εθνικής είχαν, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της στήλης, εκδηλώσει Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Θα αναρωτηθείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Διότι ακούω ότι τώρα που το ενδιαφέρον του Public Investment Fund έφερε το θέμα ξανά στο προσκήνιο, οι ελληνικής καταγωγής «μνηστήρες» εμφανίσθηκαν εκ νέου και μαθαίνω ότι αποτελούν το plan b, στην περίπτωση που το PIF δεν πληρώσει.

Το plan b προβλέπει μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ σε στάδια: ένα αρχικό 10%-15% και εν συνεχεία μέσα στο 2023 και εφόσον οι αγορές ισιώσουν ένα ακόμη ποσοστό.


ΕΤΕ/plan b ΙΙ: Η περίπτωση του Ολλανδού

Υπάρχει, όμως, και το σκέλος του plan b που περιλαμβάνει (και) την Reggeborgh Invest. Ο Ολλανδός Henry Holterman επιδεικνύει πράγματι ζωηρό ενδιαφέρον για απόκτηση σημαντικού ποσοστού της ΕΤΕ. Στο σενάριο εισόδου του Ολλανδού η διαδικασία αναμένεται να πατήσει πάνω στο μοντέλο των cornerstone’s επενδυτών.Στο σφυρί το εξοχικό του Φιλιππίδη

Αντιμέτωπος με τον πλειστηριασμό της εξοχικής του κατοικίας στο Σοφικό Κορινθίας βρίσκεται ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης. Επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas και ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 7 Δεκεμβρίου 2022. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 176.400 ευρώ. Το ακίνητο είναι διώροφο και έχει απεριόριστη θέα στον Σαρωνικό. Με βάση το δελτίο του πλειστηριασμού:

Το ακίνητο αποτελείται:

-υπόγειο με αποθηκευτικό χώρο εμβαδού 30 τ.μ.

- ημιυπόγειο που έχει διαμορφωθεί σε αυτόνομο ξενώνα και πέρα από την εσωτερική σκάλα επικοινωνίας έχει ανεξάρτητη κύρια είσοδο από την νοτιοδυτική πλευρά της κατοικίας. Περιλαμβάνει ένα χώρο καθιστικού, ένα υπνοδωμάτιο, στο πίσω μέρος του οποίου υπάρχει κουζίνα με συνεχόμενο λουτρό, και εξώστη προς την πρόσοψη.

- ισόγειο με το χώρο υποδοχής, τραπεζαρία, εσωτερική σκάλα προς την σοφίτα, ενιαίο χώρο καθιστικού, χώρο σαλονιού, ανεξάρτητο χώρο με δύο υπνοδωμάτια και λουτρό, και εσωτερική σκάλα προς το ημιυπόγειο.

- σοφίτα που έχει διαμορφωθεί σε κουζίνα με ανοικτό εξώστη απ’ όπου φαίνεται το καθιστικό, ενώ στο πίσω μέρος της υπάρχει η κύρια κρεβατοκάμαρα με ανεξάρτητο λουτρό. Το εμβαδόν της κατοικίας είναι 181,12 τ.μ.

- Επίσης, υπάρχει πισίνα, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και με βάση τα αναγραφόμενα στο δελτίο του πλειστηριασμού η νομιμότητά της ελέγχεται.

Η κατάσχεση γίνεται για οφειλή 200.000 ευρώ.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

143 views0 comments
bottom of page