top of page

First Sentier και Macquarie διεκδικούν την Enel Hellas. Στο hold οι τράπεζες για το bp του ΕλληνικούΚαλημέρα σας

Γράφουν και σβήνουν στις τράπεζες για να βρουν την χρυσή τομή στη μείωση των χρεώσεων αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις.

Όπως έγραψε εχθές ο Απελεύθερος έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ήδη, το έπραξε η Παγκρήτια και αναμένεται να ακολουθήσουν εντός των επόμενων ημερών και οι άλλες τράπεζες.

Το ίδιο θα συμβεί και με τις χρεώσεις

Στα καθ` ημάς:

## Lamda/τράπεζες: Αναμένοντας… το business plan

Οι πιστώτριες τράπεζες για το project του Ελληνικού περιμένουν (σ.σ. ο καιρός περνάει και ακόμη τίποτα) από τη διοίκηση της Lamda Development να τους παρουσιάσει το επικαιροποιημένο business plan.

Κατάλαβα πως εύχονται να το έχουν στα χέρια τους μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά κρατούν και μια επιφύλαξη.

Στο επικαιροποιημένο business plan θα προστεθούν ακούω οι εξής δύο παράμετροι:

Αφενός η αύξηση κατά τουλάχιστον 30% του κόστους κατασκευής αφετέρου η αύξηση των πωλήσεων (διαμερισμάτων, βιλών).

Ποια παράμετρος λέτε να μην είναι ακόμη «κλειδωμένη»;

## Enel Hellas: First Sentier και Macquarie

Με ταχύ ρυθμό πληροφορούμαι πως τρέχει η διαδικασία για την πώληση του 50% της εταιρείας στο χαρτοφυλάκιο της οποίας εντάσσονται τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και ελέγχεται από την Enel Hellas.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέχρι το τέλος του έτους και η συναλλαγή θα φθάσει το 1 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένου της αναχρηματοδότησης των δανείων ύψους 300 εκατ ευρώ.

Ο δανεισμός έχει γίνει σε ενδοομιλικό επίπεδο και όχι με τράπεζες.

Το καλύτερο, όμως, σας το κρατάω για το τέλος: Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι έχουν μαζευτεί πολλοί μνηστήρες (Έλληνες και ξένοι). Στους ξένους σημειώστε την First Sentier και την Macquarie.

## Πειραιώς: Περιοδεία στα Γιάννενα

Στον νομό Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα του βρέθηκαν εχθές τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς.

Οι συναντήσεις με τοπικούς επιχειρηματίες μαθαίνω ότι πήγαν καλά αν και οι προβληματισμοί των επιχειρηματιών περιστράφηκαν γύρω από την αύξηση του κόστους του χρήματος και την αύξηση του κόστους των επενδύσεων (σ.σ. εξαιτίας των τιμών των πρώτων υλών).

## Alpha Bank: Ανεβάζει στροφές ο Ολλανδός

Το family office Paulson&Co του γνωστού ανά την υφήλιο Αμερικανού επενδυτή John Paulson μείωσε το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank από το 5,5% στο 4,86%.

Αντίθετα, η Reggeborgh Invest του Ολλανδού, γνωστού στην ελληνική αγορά για τις επενδύσεις από την Ελλάκτωρ μέχρι το real estate της Αθήνας και της Κέρκυρας, αύξησε το ποσοστό του πάνω από το 6%.

Οι φήμες θέλουν τον Ολλανδό να θέλει μεγαλύτερο ποσοστό ακόμη και το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Δεν αποκλείεται, εκτός αν στην πορεία προκύψει κάτι άλλο τραπεζικό. Διότι μαθαίνω ότι πάντα έχει το βλέμμα του και στην περίπτωση της Εθνικής.

## Fitch: Οι χορηγήσεις του 2023 και τα νέα «κόκκινα»

Όλο και περισσότεροι ξένοι οίκοι (σ.σ. εν προκειμένω η Fitch) αλλά και αναλύσεις ξένων τραπεζών για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2023 εστιάζουν σε δύο παραδοχές.

Πρώτον, η πιστωτική επέκταση θα έρθει μόνο μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία προσφέρουν καταφύγιο ελέω των φθηνών επιτοκίων – στο 1%-1,2% - για δώδεκα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με μεγαλύτερο όμως επιτόκιο.

Δεύτερον, τα όποια νέα κόκκινα δάνεια δημιουργηθούν θα είναι, σύμφωνα με την Fitch, διαχειρίσιμα.

Ίδωμεν…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

118 views0 comments
bottom of page