top of page

Το "δώρο" Fitch, ο φόβος για των παρόχων, ο "πράσινος" Τζίγγερ και ο "κουβάς" των δημοσκοπήσεων
Καλημέρα σας,


Ο Πρωθυπουργός ξέκοψε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές και η επενδυτική κοινότητα (σ.σ. εντός και εκτός των τειχών) εκδήλωσε μια ανακούφιση, η οποία αποτυπώθηκε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Βέβαια, αυτοί που έμειναν με λιγότερα χρήματα στην τσέπη είναι οι βουλευτές, κυρίως της Αττικής, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα έχουν πληρώσει «τα μαλλιά της κεφαλής τους» (σ.σ. λέμε τώρα διότι συνεχώς γκρινιάζουν ότι δεν αμείβονται καλά) σε δημοσκοπήσεις. Μαζεύτε παιδιά κανένα ευρώ διότι θα ξαναβάλετε σε λίγους μήνες το χέρι στην τσέπη και όχι τίποτε άλλο φουσκώνουν και οι λογαριασμοί (ενέργεια, σούπερ μάρκετ κλπ). Πάμε τώρα στα της αγοράς…


## Fitch: Ραντεβού τα… μεσάνυχτα


Λίγο πριν εκπνεύσει η σημερινή ημέρα (κοντά στα μεσάνυχτα) αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch και στην κυβέρνηση την περιμένουν πως και πως. Την τελευταία φορά που η Αθήνα συνδέθηκε με την Fitch ήταν στις 14 Ιανουαρίου 2022 όταν οι Αμερικανοί μας έδωσαν μισή χαρά. Κι αυτό διότι αναβάθμισαν το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, δεν μας ανέβασαν όμως σκαλοπάτι στην πιστοληπτική διαβάθμιση, η οποία παραμένει στο BB. Αν σήμερα το βράδυ αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά 1 βαθμίδα τότε θα ευθυγραμμισθεί με τις αξιολογήσεις της S&P και της DBRS. Με τη διαφορά ότι και από τους τρεις οίκους θα θέλουμε μια ακόμη μονάδα για να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Οπότε, επί της ουσίας, δεν αλλάζει κάτι σημαντικό, ερχόμαστε όμως ένα βήμα πιο κοντά. Όσο για την Moody`s μας κρατά 3 σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα οπότε έχουμε τράτο μαζί της.


## Οι επόμενοι σταθμοί 


Μένοντας για λίγο στο κρίσιμο για όλη την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μετά το σημερινό ραντεβού τα επόμενα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης έχουν οριστεί ως εξής: Στις 16 Σεπτεμβρίου με την «σκληρή» Moody`s αλλά και με την DBRS και στις 7 Οκτωβρίου με την Fitch. Σε αυτά τα ραντεβού βλέπει η αγορά την εκ νέου κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και όχι στο σημερινό.## Θα γίνει του παρόχου!


Από σήμερα όπως θα έχετε ενημερωθεί μπαίνει σε εφαρμογή το πλαφόν στην χονδρική αγορά ρεύματος και από την Κυριακή θα αρχίσουν να ανακοινώνονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος… Οι καταναλωτές θα δουν λογαριασμούς-σοκ, η επιδότηση από το κράτος θα έρθει κάπως να ισιώσει την χρέωση και στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει ένας προβληματισμός για το μέλλον και την βιωσιμότητα των ιδιωτών παρόχων καθώς δεν είναι όλες οι εταιρείες το ίδιο σταθερές αλλά και ικανές να απορροφήσουν τις ισχυρές δονήσεις που έρχονται. Διότι δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να αλλάξει χωρίς κανένα πέναλτι πάροχοκαι δεν αποκλείεται ορισμένες εταιρείες να βρεθούν χωρίς πελάτες με ταυτόχρονη αδυναμία εφαρμογής εκπτώσεων… Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση δυσκολεύει και στις τράπεζες μιλούν ήδη για απορρόφηση κάποιων μικρών του κλάδου από τους μεγαλύτερους… Ο χειρότερος εφιάλτης ακούει βέβαια στο όνομα «κανόνι»! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε!


## Η "πράσινη" Motol Oil


Ο όμιλος Motor Oil συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη – με ενεργό ρόλο του Γιάννη Βαρδινογιάννη - έχει αποφασίσει να γίνει «πράσινος», ουσιαστικά να καθαρίσει το ενεργειακό του αποτύπωμα, μέσω εξαγορών. Μετά το deal με την Ελλάκτωρ και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήρθε η συμφωνία- κοινοπραξία με την ΔΕΗ με αιχμή το «πράσινο υδρογόνο». Στην κοινή εταιρεία «Hellenic Hydrogen», η Motor Oil θα ελέγχει ποσοστό 51% και η ΔΕΗ 49%. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο partnersείχαν υπογράψει MoU τον Ιανουάριο το 2022 και πλέον το project μπαίνει εμπρός. Ο ανταγωνισμός μαθαίνω ότι δεν λέει να το χωνέψει, εδώ και πολλούς μήνες…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

107 views0 comments
bottom of page