top of page

Η κολεγιά Mabadala- servicers, τα δις για το SANI/IKOS και οι αφανείς (;) μέτοχοι των ΠεταλιώνΚαλημέρα σας

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινούνται μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, τραπεζών και παράγοντες της αγοράς καθώς αρκετοί θα βρεθούν από αύριο στην Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, η αγορά περιμένει πως και πως την ομιλία  του πρωθυπουργού το Σάββατο το βράδυ, κυρίως όμως την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Κυριακή. Εκεί μαθαίνω ότι θα πάρουμε απαντήσεις (σοβαρές μου λένε) και για τον εκλογικό νόμο. Ίδωμεν… Στο ενεργειακό ευρωπαϊκό μέτωπο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινή επιστολή που απέστειλαν στην Κομισιόν 40 βιομήχανοι της μεταλλουργίας, μεταξύ των οποίων και τρεις δικοί μας: ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Παναγιώτης Λώλος της Βιοχάλκο και ο Αντώνης Κοντολέων της ΕΒΙΚΕΝ. Ζητούν έκτακτα μέτρα με αιχμή την ενίσχυση των κρατικών εγγυήσεων… (σ.σ. εν κατακλείδι το κράτος-πατερούλης δεν πεθαίνει ποτέ). Στα καθ` ημάς:


## BC Partners: Όλοι στο Μουσείο Μπενάκη

Επένδυση ύψους 1 δις ευρώ στις οπτικές ίνες θα ανακοινώσει σήμερα ο όμιλος United που ελέγχει την Nova και ελέγχεται από την BC Partners. Μαθαίνω ότι οι προετοιμασίες στην μεγάλη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς συνεχίζονταν μέχρι αργά εχθές το βράδυ. Μέρος της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί και από τα δάνεια του RRF. Σαφώς εκεί θα βρεθούν τα στελέχη της United, της Nova και φυσικά ο πρόεδρος της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος. Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν σε τέτοιες ειδήσεις και δεν κρύβουν την χαρά τους όπως φάνηκε από την προαναγγελία της επένδυσης την οποία έκανε – χωρίς να αναφέρει την εταιρεία – ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (εχθές) στον RealFm.


## SANI/IKOS: Υψηλή η εταιρική αξία

Η στήλη σας ενημέρωσε (εχθές) ότι τα private equity funds, Oaktree και Goldman Sachs Asset Management βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το GIC Singapore με στόχο την πώληση της συμμετοχής τους στον ξενοδοχειακό όμιλο SANI/IKOS. Σε συνέχεια του ρεπορτάζ πληροφορούμαι ότι το enterprice value αποτιμάται υψηλότερα των 2 δις ευρώ. Εφόσον το deal ολοκληρωθεί επιτυχώς θα πρόκειται για μια ακόμη σημαντική ως προς την αξία της συναλλαγή επί ελληνικού εδάφους.


## Eldorado Gold: Και μέσα από το RRF η επένδυση

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της «Ελληνικής Χρυσός», θυγατρικής του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, με τις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση 680 εκατ ευρώ μέσω κοινοπρακτικού δανείου (Gamechanger 28/06/22). Μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF). Η επένδυση περιλαμβάνει και έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.


## Mubadala: «Φλέβα» στην Ελλάδα μέσω της Fortress

Ταχύρρυθμα μαθήματα αραβικών πρέπει να αρχίσουν στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) αλλά και στο realestate (βλέπε όμιλο Χαραγκίωνη) καθώς το Mabadala InvestmentFund του Abu Dhabi θα αποκτήσει πλούσιο χαρτοφυλάκιο δισεκατομμυρίων ευρώ από τιτλοποιημένα δάνεια και εμπορικά ακίνητα μέσω της εξαγοράς της Fortress, την οποία πουλά ο ιαπωνικός όμιλος Softbank. Όπως καταλαβαίνετε το νέο trendστην ελληνική αγορά είναι οι αραβικές επενδύσεις… Ο ένας Priceμετά τον άλλο διεισδύουν στα ελληνικά assets, με την διαφορά ότι το Mubadala έχει ήδη παρουσία από τις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι τον Αστακό και η Fortress σχεδόν του ανήκει. Και επανέρχομαι στην εισαγωγική πρόταση: Ταχύρρυθμα και γρήγορα, διότι είναι και δύσκολη γλώσσα. Για κελεμπία ούτε κουβέντα υποθέτω…


## Η ώρα της ECB

Ο δεύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να γίνει σήμερα. Οι αναλυτές ποντάρουν ότι η αύξηση θα είναι, εν τέλει, στις 75 μονάδες βάσης και όχι στις 100 μ.β. όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ο πληθωρισμός, όμως, είναι αυτός που θα καθορίσει την απόφαση της ΕΚΤ και υπενθυμίζω ότι κινήθηκε στο 9,1%.


## Οι… αφανείς μέτοχοι των Πεταλιών

Στην σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» με αντικείμενο διαδικαστικά θέματα ελπίζουμε να μάθουμε ποιος είναι ο ένας εκ των δύο μετόχων της επιχείρησης. Διότι το 50% επωλήθη μέσω πλειστηριασμού του διενήργησε η Alpha Bank έναντι 25,745 εκατ ευρώ στις 20 Νοεμβρίου του 2019. Οι μετοχές ανήκαν στον Μάρη Εμπειρίκο και μάλιστα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου 2019 αποφασίσθηκε ότι η αγοραία αξίας τους όπως αυτή εκτιμήθηκε από την «DeloitteBusiness Solutions Anonyme of Business Consultants» διαμορφώνονταν στα 38,615 εκατ ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς προσδιορίστηκε στα 2/3 αυτής (25,745 εκατ ευρώ). Μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος μπορεί να αξιοποιηθεί οικιστικά/τουριστικά και ήδη δρομολογείται επένδυση από την Grivalia Hospitality, η οποία ελέγχει το 90% του project Πεταλιοί. Το υπόλοιπο 50% της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» ανήκει στην οικογένεια  Καρνέζη.


## Ένα ακόμη σφυρί για τον Λ. Έλληνα

Δεν έχουν τέλος τα σφυριά των πλειστηριασμών για τον επιχειρηματία Λουκά Έλληνα. Στις 11 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός ακινήτου/κατοικίας στο Μαρούσι, συμπεριλαμβανομένου και θέσεων παρκινγκ. Η οφειλή ανέρχεται στα 68.361,68 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 170.526 ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Intrum Hellas.

 

 

 

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

156 views0 comments
bottom of page