top of page

Τον Μάρτιο η απόφαση της Ε.Α. για Attica-ΑΝΕΚ, οι υπεραξίες για Πειραιώς και η βουτιά των εξαγωγώνΚαλημέρα σας

Ένεκα του αντικειμένου η στήλη σήμερα θα ξεκινήσει με την σπάνια και ιστορική απεργία των δημοσιογράφων της εφημερίδας New York Times.

Η απεργία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσει για εικοσιτέσσερις ώρες. Οι δημοσιογράφοι διαφωνούν με τους μισθούς και ζητούν αυξήσεις.

Την τελευταία φορά που απέργησαν οι εργαζόμενοι της εμβληματικής και παγκοσμίου φήμης εφημερίδας ήταν πριν 70 έτη.

Το ύψος της αύξησης των μισθών προκαλεί αντιδράσεις και στους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι κι εκείνοι ζητούν μεγαλύτερη (σ.σ. προς τα πάνω) αναπροσαρμογή των μισθών.

Όπως καταλαβαίνετε ο πληθωρισμός ροκανίζει τα μεσαία εισοδήματα και προκαλεί κοινωνική αναταραχή.

Ακούει κανείς στην ηγεσία της Γηραιάς Ηπείρου;

Στα καθ` ημάς:

## ΥΠΟΙΚ: Μπαράζ επαφών στην Νέα Υόρκη

Ομολογουμένως τα Συνέδρια της Capital Link γίνονται την καλύτερη περίοδο για την Νέα Υόρκη. Διότι τα στελέχη μπορούν να συνδυάσουν business και pleasure στην πάντα υπέροχα στολισμένη ενόψει των Εορτών μητρόπολη.

Στην πόλη βρίσκονται ήδη τραπεζίτες, υπουργοί και στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είδε στην χθεσινή δημοπρασία των ετήσιας διάρκειας εντόκων την απόδοση να σκαρφαλώνει στο 2,73%!

Δεν το λες και λίγο υπουργέ μου…

Οπότε στην συνάντηση που θα έχει αύριο με τους εκπροσώπους των ξένων επενδυτικών τραπεζών αλλά κα funds όπως Citi, Goldman Sachs, Nomura, Paulson & Co., Bank of New York Mellon, Buffalo Thorn Capital Management LLC, Lord Abbett & Co θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια...

## Τράπεζες/δάνεια: Κλείνει το μάτι ο SSM

Η δημιουργία του «κουμπαρά» με στόχο την επιδότηση από τα κεφάλαια των τραπεζών του 50% της επιβάρυνσης στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων πληροφορούμαι ότι περνάει χωρίς προβλήματα από το μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Εξάλλου, το κόστος για τις τράπεζες είναι ελάχιστο.

Βέβαια, ακούω ότι η κυβέρνηση ζητάει από τους τραπεζίτες να ανοίξουν την περίμετρο και να στηρίξουν πάνω από 50.000 δανειολήπτες και όχι τους περίπου 30.000 που προβλέπει η πρόταση.

Λέτε, να έχουμε νέο έργο;

## ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ: Στο ποινικό 6 μέλη της διοίκησης για την Attica Bank

Το 2015 το ΤΑΠΙΛΤΑΤ έβαλε από τα διαθέσιμά του 55,5 εκατ ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank και όπως καταλαβαίνετε η επένδυση έπεσε στην μαύρη «τρύπα».

Για το θέμα ορίστηκε την 26η Απριλίου 2023 (αν δεν πάρει αναβολή) δικάσιμος στο ποινικό δικαστήριο για τη συμμετοχή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Με πρόχειρους υπολογισμούς έχουν εξανεμιστεί περίπου 52 εκατ ευρώ, ζημία που επηρεάζει ακόμα και σήμερα τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Από τα τότε 9 μέλη του ΔΣ οι 6 παραμένουν στη διοίκηση του ταμείου μέχρι και σήμερα.

## Εξαγωγές: Ξεθωριάζει το κυβερνητικό αφήγημα

Στο 2,8% προσγειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους. Μαθαίνω ότι στην κυβέρνηση δεν το πήραν και πολύ καλά…

Αχ τι έχει να γίνει το 2023!

Το εντυπωσιακό είναι ότι το κυβερνητικό αφήγημα για ραγδαία αύξηση των εξαγωγών ξεφουσκώνει καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία οι εξαγωγές το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3,3%.

## Attica Συμμετοχών/ΑΝΕΚ: Τον Μάρτιο η Ε.Α.

Η στήλη πληροφορείται ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το merger της Attica Συμμετοχών με την ΑΝΕΚ αναμένεται τον Μάρτιο του 2023.

Στην τράπεζα Πειραιώς μαθαίνω ότι δεν βιάζονται για το επόμενο βήμα που είναι η αποεπένδυση από την Attica Συμμετοχών. Αντιθέτως, προσδοκούν σε υπεραξία.

Η Πειραιώς έχει κρατήσει τα δάνεια της εταιρείας στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

76 views0 comments
bottom of page