top of page

Το mini due diligence του Ion Group, το φρένο του Ολλανδού και τα νέα της ΤΕΝΕΡΓΚαλημέρα σας

Τους ρυθμούς της θα βρει από σήμερα η αγορά αλλά και το πολιτικο- γεωστρατηγικό σκηνικό στην Ευρώπη καθώς οι ζημιές από τον πόλεμο είναι βαριές και για τις δύο πλευρές.

Γεγονός που απαιτεί άμεση επίλυση (σ.σ. με απώλειες εκατέρωθεν) του ζητήματος.

Στο εγχώριο σκηνικό την σκυτάλη θα αναλάβει η πολιτική με το επόμενο τρίμηνο να είναι ιδιαίτερα «καυτό» ενόψει των εκλογών.

Ωστόσο, και επιχειρηματικά θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις (δρομολογημένες από καιρό και μη).

Στα καθ` ημάς:

## ΤΧΣ: Θα δώσει το πλάνο

Τα χαρτιά τους θα ανοίξουν άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

Πληροφορούμαι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει stop λόγω των εκλογών αλλά η διοίκηση του ΤΧΣ περί άλλων τυρβάζει…

Και εξηγούμαι: Ακούω πως δεν βιάζονται και ιδιαίτερα. Ναι μεν η διαδικασία για την στρατηγική εποεπένδυσης είναι έτοιμη αλλά δεν νιώθουν το ίδιο και οι διοικούντες το Ταμείο.

Θα σας κρατώ ενήμερους.

## ΤΕΝΕΡΓ: Εντός Ιανουαρίου το deal

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η πώληση της Τέρνα Ενεργειακής και εμείς (σ.σ. ο Τύπος) γράφουμε και ξαναγράφουμε τις πιθανές ημερομηνίες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Λοιπόν, έγκυρη πηγή έλεγε στη στήλη ότι το deal με την First Sentier και την Macquarie θα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε αφορούσε, όπως πληροφορούμαι, κάποιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η First Sentier με την χρηματοδότηση…

## Alpha Bank: Σταμάτησε να αγοράζει ο Ολλανδός

Επιστρέφοντας στα των τραπεζών μαθαίνω ότι ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλτερμαν έχει βάλει φρένο στην αγορά μετοχών της Alpha Bank.

Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, δεν συμβαίνει κάτι.

Μην ξεχνάτε ότι άμεσα θα ανοίξουν πωλήσεις πακέτων τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ οπότε οι εν δυνάμει επενδυτές αναμένουν και κρατούν δυνάμεις.

## Ion Group/Πειραιώς: mini due diligence

Η στήλη σας έχει φρέσκα κουλούρια για το ενδιαφέρον του Ion Group για την τράπεζα Πειραιώς.

Πληροφορούμαι ότι οι Ιταλοί έχουν ζητήσει να προχωρήσουν σε ένα mini due diligence της τράπεζας προκειμένου να έχουν μια εικόνα πριν μπιτάρουν.

Το ενδιαφέρον συνεχίζει, λοιπόν, να είναι θερμό και ετοιμάζονται ενόψει (όποτε) των ανταγωνιστικών προσφορών.

## Eurobank: Αναβολή στο κλείσιμο των καταστημάτων

Την προηγούμενη εβδομάδα η στήλη έγραψε για το μίνι κλείσιμο καταστημάτων που ετοιμάζει η Eurobank.

Οι νεότερες εξελίξεις αναφέρουν ότι η τράπεζα αποφάσισε να αναβάλει το κλείσιμο σε Τρίκαλα και Πάτρα.

## Ραντεβού μέσα στον μήνα

Οι Εορτές πέρασαν, το Πνεύμα των Χριστουγέννων αποσύρεται σιγά-σιγά και η καθημερινότητα παίρνει τη θέση της.

Κάπως έτσι σκέπτονται και στην κυβέρνηση και προγραμματίζουν την επόμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.

Μαθαίνω ότι αυτή τη φορά η «μάχη» θα δοθεί στα επιτόκια καταθέσεων. Υπάρχει αρκετή γκρίνια στην Οδό Νίκης για το θέμα καθώς οι υψηλές (1%) αποδόσεις δίνονται μόνο για ποσά άνω των 200.000-250.000 ευρώ.

Οπότε άντε πάλι από την αρχή στην θυελλώδη σχέση του ΥΠΟΙΚ με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Και ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

123 views0 comments
bottom of page