top of page

Η χαρμολύπη των τραπεζών, η μπηχτή της Attica Group, η αγορά Σαράντη και ο καφές ΠατέληΚαλημέρα σας

Περιττό να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει μετακομίσει (ήδη) στην Θεσσαλονίκη ενώ σήμερα και αύριο φεύγουν και οι τελευταίοι από τραπεζίτες, παράγοντες της αγοράς και επιχειρηματίες. Το event δεν θυμίζει τα τελευταία χρόνια σε τίποτα τις "ένδοξες εποχές" (δεκαετία 2000) όταν όλοι στριμώχνονταν για να πάνε στα μπουζούκια και στα parties με μεγαλοεπιχειρηματίες τόσο εκείνης της περιόδου όσο και της σημερινής (ας μην μπούμε στην ονοματολογία). Στην Ευρώπη όπως έχετε καταλάβει ο διχασμός για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κυριαρχεί και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή… Βέβαια, όσοι αντιδρούν, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, μάλλον σκέπτονται πιο ψύχραιμα και δεν έχουν τάσεις αυτοκτονίας!

Στα καθ` ημάς:


## Τράπεζες Ι: Μεταξύ χαράς και λύπης

Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 75 μονάδες βάσης ενισχύει, χωρίς αμφιβολία, το επιτοκιακό έσοδο των τραπεζών κάτι που προεξοφλήθηκε εχθές και στην πορεία των μετοχών του κλάδου στο Χρηματιστήριο. Βέβαια, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος διότι υπάρχει και η πιο δύσκολη: η αύξηση των επιτοκίων – συν τις επικείμενες – εκτιμάται από τις διοικήσεις των τραπεζών ότι θα ζορίσει τα πιο ευάλωτα δανεισμένα νοικοκυριά ενώ θα προκαλέσει δεύτερες σκέψεις για δανεισμό από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διότι αν το «μπουμπουνήσει» το δάνειο ο πελάτης για ποια έσοδα μιλάμε. Οπότε, ναι μεν αλλά…


## Τράπεζες ΙΙ: Τα σχέδια για light μορατόρια

Ο προβληματισμός λοιπόν για το πώς θα εξελιχθεί η συμπεριφορά των δανειοληπτών υπάρχει στις διοικήσεις των τραπεζών εξ ου και σχεδιάζονται (Gamechanger 6/9/22) plan b με στόχο τη διευκόλυνση όσων θα ζοριστούν. Μαθαίνω ότι αναζητείται η φόρμουλα ώστε ότι εφαρμοσθεί – αν εφαρμοσθεί – να είναι σύννομο με τους εποπτικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες. Εκτός κι αποφασιστεί κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


## Τράπεζες ΙΙΙ: Τα νέα από το Λονδίνο

Στην βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται αρκετά στελέχη ελληνικών τραπεζών για το συνέδριο της Goldman Sachs. Η στήλη πληροφορείται ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους fundmanagers για την Ελλάδα, με αιχμή τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, με αιχμή την ιδιαίτερα καλή πορεία του ΑΕΠ. Επίσης,   τις συζητήσεις μονοπώλησε και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

 

## Attica Group: Οι επιδοτήσεις και οι μπηχτές

Με πανηγυρικό τρόπο έγινε εχθές το βράδυ στο Λιμάνι του Πειραιά η παρουσίαση των 3 νέων πλοίων που αγόρασε έναντι 21 εκατ ευρώ – ίδια κεφάλαια και δανεισμός από νορβηγική ExportFinance Norway και την Alpha Bank - η Attica Bank με επίσημο καλεσμένο των υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη. Η εκδήλωση είχε πυροτεχνήματα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και εξηγούμαι: Μαθαίνω ότι οι της Attica Group πετούσαν και τις μπηχτές τους καθώς το δημόσιο χρεωστάει στην ακτοπλοϊκή 46 εκατ ευρώ επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές από τον Ιούνιο του 2021 ενώ στον ανταγωνισμό επιδοτήσεις μόλις ενός μήνα. Και ο ανταγωνισμός ακούω ότι είναι η Sea Jet.


## Ο πρωινός καφές του Α. Πατέλη

Η Ελληνική Δημοκρατία μέχρι το τέλος του έτους θα πληρώσει 2,7 δις ευρώ διμερή δάνεια (GLF), τα οποία έλαβε άρον-άρον η χώρα το μακρινό 2010 με το πρώτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Η πρόθεση πληρωμής είναι λίγο-πολύ γνωστή. Μαθαίνω ότι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, λίγες ώρες πριν το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στο πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου ανέλυσε στους συμμετέχοντες ότι η πληρωμή των 2,7 δις ευρώ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη καθώς αποτελεί μια ακόμη ψηφίδα για την επίτευξη του ιερού στόχου της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.


## Σαράντης: Αγορά οικοπέδου

Σε νέα επένδυση προχώρησε ο όμιλος Σαράντη. Στις 11 Ιουλίου προέβη στην αγορά οικοπέδου 10  στρεμμάτων στα Οινόφυτα αξίας 2,4 εκατ ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 9,60% στα 22,58 εκατ.ευρώ από 24,98 εκ. το α’ εξάμηνο του 2021.


## Το νέο σφυρί της «Πετζετάκις»

Η Εθνική Τράπεζα ανήρτησε στην ιστοσελίδα των πλειστηριασμών ότι στις 14 Οκτωβρίου 2022 βγάζει στο σφυρί το εργοστάσιο στην Θήβα της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας «Πετζετάκις». Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 9,260 εκατ ευρώ. Το ακίνητο είναι 245.718,49 τ.μ., έχει κτιριακές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων.  Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε από την επισπεύδουσα για το ποσό του 1 εκατ ευρώ. Επί του άνω ακινήτου υφίστανται 14 προσημειώσεις.

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

149 views0 comments
bottom of page