top of page

Κοινή πώληση των off site ATMs, η τρύπα του Sapphire, το μαύρο 2023 και οι δόσεις-φωτιάΚαλημέρα σας


Πανελλαδική απεργία σήμερα και όσοι από εμάς βρεθούμε στους δρόμους της πρωτεύουσας βοήθειά μας. Πάρτε νερό, φαγητό, επιδόρπιο γιατί σας βλέπω να το χρειάζεστε…

Ας σοβαρευτώ. Ο Πρωθυπουργός με την συνέντευξή του Bloomberg συνεχίζει να μεταδίδει την σταθερότητα της χώρας. Δήλωσε ότι ευελπιστεί η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να έρθει τον επόμενο μήνα στην Βουλή μαζί με τις εκ βάθρων αλλαγές στη δομή και την λειτουργία της ΕΥΠ.

Στα οικονομικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοβουλίες στηριγμένες στη «δημοσιονομική υγεία» και ανέφερε πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα καθ` ημάς:


## Τράπεζες: Ανησυχία για τα επιτόκια/δόσεις

Μια ανησυχία επικρατεί στα επιτελεία των τραπεζών από τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων στο κόστος των δανείων. Μπορεί οι απανωτές αυξήσεις να οδηγούν σε αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII) αυτό όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη είναι πιο ανησυχητική καθώς για κάθε 50 μονάδες βάσης αύξησης του επιτοκίου ένα μέσο στεγαστικό δάνειο επιβαρύνεται στην μηνιαία δόση κατά 30 ευρώ.

Δηλαδή έως τώρα η επιβάρυνση είναι 90 ευρώ! Με δεδομένη την εκτίμηση πως τα επιτόκια θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 100 μονάδες βάσης (αθροιστικά) τότε η μηνιαία δόση θα αυξηθεί κατά περίπου 190 ευρώ.

Κι αυτό αρχίζει να ζορίζει αν κι ακόμα δεν υπάρχουν νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων.


## Χορηγήσεις 2023: Σωσίβιο το RRF και το ΕΣΠΑ

Η διοίκηση της Alpha Bank έδωσε εχθές κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου έναν οδηγό επιβίωσης ως προς τις πηγές χρηματοδότησης για το 2023.

Οι πηγές είναι οι εξής: Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του corporate της τράπεζας Γ. Εμίρης αρκετές επιχειρήσεις θα δανειστούν από τις συγκεκριμένες πηγές που προσφέρουν χαμηλά επιτόκια με στόχο να αυξήσουν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους και να μανατζάρουν καλύτερα τον προϋπολογισμό τους.


## Κοινή πώληση των off site ATMs

Ένα από τα αγαπημένα θέματα της στήλης είναι η τύχη των off site ATMs των τραπεζών. Σας έχω φρέσκα νέα και από έγκυρη πηγή. Λοιπόν, η πώληση των εν λόγω ATMs δεν θα γίνει ανά τράπεζα αλλά για όλα μαζί σε ένα και νοικοκυρεμένα, όπως έλεγε και το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν.

Ας πάμε στο διά ταύτα: Πληροφορούμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για το ζήτημα, συζητούν και σχεδιάζουν σε επίπεδο Ένωσης με στόχο η κίνηση να είναι συντονισμένη και για τα συνολικά 3.280 off site ATMs που έχουν οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στόχος της πώλησης σε τρίτους η μείωση του κόστους.

Όσο για τους εν δυνάμει αγοραστές μαθαίνω ότι θα είναι εταιρείες χρηματαποστολών αλλά και όμιλοι τύπου Euronet, Nexi κλπ.

Προσεχώς περισσότερα…


## Cepal: Το Sapphire και η… έλλειψη στοιχείων

Σε νέα καθυστέρηση έχει οδηγηθεί, ακούω, η πώληση του πρώτου πακέτου θεραπευμένων δανείων που προωθεί η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, με τον τίτλο «Sapphire».

Μου μετέφεραν ότι ο servicers δεν είχε δώσει στο VDRόλα τα απαραίτητα στοιχεία για την «υγεία» των δανείων. Συγκεκριμένα δεν υπήρχαν στοιχεία για την credit συμπεριφορά των δανειοληπτών/κατόχων των εν λόγω δανείων τους τελευταίους μήνες. Κρίσιμη παράμετρος για τους εν δυνάμει αγοραστές.

Τα στοιχεία μαθαίνω ότι ζητήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα αλλά και από επενδυτές εκτός τραπεζικού συστήματος.

Το «Sapphire» αποτελείται από στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους 120 εκατ ευρώ και προέρχονται από το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank.

 

 

 

 

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

156 views0 comments
bottom of page