top of page

Το (νέο) αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας και η σχέση ΥΠΟΙΚ-servicersΚαλημέρα σας

Εφαρμόσθηκαν τρία μνημόνια, ψηφίσαμε ως χώρα αρκετές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ο φορολογικός μηχανισμός συνδέθηκε με τις τράπεζες, τρύπωσε δηλαδή στους τραπεζικούς λογαριασμούς, παρόλα αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει θλιβερή επίδοση στην απώλεια εσόδων από ΦΠΑ.

«Κατακτήσαμε» την 4η χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχασε το 2020 το 19,7% των προσδοκώμενων εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Σε απόλυτο ποσό η… χασούρα διαμορφώθηκε στα 3,17 δις ευρώ.

Αν θυμάμαι καλά το 2020 έβρεχε επιστρεπτέες προκαταβολές και εφαρμόσθηκε μια ευρεία γκάμα από μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων…

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν…

Στα καθ` ημάς:

## Επενδυτική βαθμίδα: Φτιάχνουν κλίμα

Η στήλη παρατηρεί ότι η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στο επικοινωνιακό μπαράζ με επίκεντρο την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Είναι το νέο αφήγημα (σ.σ. δικαίως αρκεί να γίνει γρήγορα) στα ραντεβού με τους ξένους επενδυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι εχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου…

Εχθές, επίσης, σε report της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτίμησε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το 2023.

Ψήνεται κάτι (σ.σ. πιο γρήγορο σε χρόνους) ενόψει εκλογών;

## Δάνεια/servicers: Δεν υπάρχει θέμα

Το ζήτημα της στήριξης των δανείων ανοίγει ημέρα με την ημέρα και κοντεύουμε να χάσουμε την μπάλα.

Το τελευταίο σενάριο φέρει την κυβέρνηση να έχει προσεγγίσει και τους servicers στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξης των δανειοληπτών.

Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο για τα τιτλοποιημένα δάνεια. Το μόνο που όπως λένε πηγές των servicers θα μπορούσε να γίνει είναι για τα ενήμερα (κατόπιν ρύθμισης) δάνεια που διαχειρίζονται οι εταιρείες και η σχέση του πελάτη παραμένει σταθερή με την πιστώτρια τράπεζα.

Και πάλι δύσκολο.

## Intrum Hellas I: Τα 40 οινοποιεία

Μέχρι το τέλος του έτους φιλοδοξούν στην Intrum Hellas να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση των 40 οινοποιείων που έχει η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι εν λόγω μονάδες χρωστούν γύρω στα 30-40 εκατ ευρώ και βρίσκονται διάσπαρτες ανά την επικράτεια.

Εξ ου και επικρατεί η σκέψη να γκρουπαριστούν σε μικρότερα πακέτα ανάλογα την γεωγραφική κατανομή.

## Intrum Hellas II: Προς πώληση και εταιρείες τροφίμων

Η είδηση από την εταιρεία διαχείρισης δεν είναι τα οινοποιεία αλλά το project που ετοιμάζει το 2023.

Η στήλη πληροφορείται ότι έχουν βάλει κάτω τα δάνεια των εταιρειών τροφίμων με σκοπό να τα μοντάρουν σε ένα πακέτο και να τα βγάλουν προς πώληση.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η διαδικασία θα τρέξει το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι εταιρείες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο αγγίζουν τις 100 και δραστηριοποιούνται από τα φρούτα και τις ζύμες μέχρι τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Τα δάνεια των εν λόγω εταιρειών ανέρχονται σε 1 δις ευρώ.

## Ελληνική Τράπεζα: Επιστρέφει (;) ο Γερμανός

Από την Κύπρο έρχεται η πληροφορία ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Οliver Gatzke θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Απείχε από τον Οκτώβριο κατόπιν σχετικής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Σε νεότερη όμως συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε, έτσι λένε οι Κύπριοι, να επιστρέψει.

Η προσωρινή αποπομπή του Γερμανού προήλθε μετά από καταγγελίες για χειραγώγηση της μετοχής. Ωστόσο, το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου δεν βρήκε στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

78 views0 comments
bottom of page