top of page

Οι big 4 και το PIF, ο εμφύλιος στην Cosco, η ΤτΕ, η Attica Bank και το ΕλληνικόΚαλημέρα σας

Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις περιοδείες του ανοίγοντας, όχι τυπικά και επίσημα, την προεκλογική περίοδο.

Πολλές φορές στα άτυπα γίνεται η περισσότερη δουλειά…

Στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές κεντρίζουν πλέον (σ.σ. ενόψει της ανακοίνωσης του ΤΧΣ) το ενδιαφέρον των επενδυτών όπως φάνηκε εχθές στο ταμπλώ.

Οι τράπεζες υπόσχονται «ίντριγκα» και αρκετή σεναριολογία οπότε χρειάζεται και μια ψυχραιμία…

Στο business as usual οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που θα σώσει την παρτίδα της πιστωτικής επέκτασης του 2023.

Αν δεν υπήρχε το φθηνό χρήμα του RRF η κατάσταση για τις τράπεζες θα ήταν αρκετά δύσκολη.

Στα καθ` ημάς:

## Οι επαφές στην Νέα Υόρκη και η S&P

Η στήλη σας είχε ενημερώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνηση «παίζει» με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι επαφές που έγιναν στην Νέα Υόρκη στα μέσα Δεκεμβρίου, τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται (σ.σ. φαινόταν από τότε) ότι έκρυβαν μια υποσχετική.

Το κλειδί της υπόθεσης το κρατάει ο οίκος αξιολόγησης Standard& Poor`s και αρκετοί (σ.σ. μεταξύ αυτών και πηγές της στήλης) ποντάρουν ότι η S&P θα μας δώσει την βαθμίδα την 21η Απριλίου.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν, εχθές και, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.

Άντε να δούμε…

## Έξαλλοι οι Κινέζοι του Πειραιά

Ενδοοικογενειακή διαμάχη πληροφορούμαι ότι εξελίσσεται στην Cosco. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι οι Κινέζοι της Cosco Shipping Greece, που διαχειρίζονται το λιμάνι του Πειραιά, είναι έξαλλοι με την απόβαση του κινεζικού γίγαντα στο Αμβούργο.

Η Cosco απέκτησε το 24,9% του εμπορικού γερμανικού λιμανιού.

Η ενδοομιλική διαμάχη, ακούω, ότι έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες με τους Κινέζους του Πειραιά να εξασκούνται ήδη στις πολεμικές τέχνες…

## Ο σύμβουλος του PIF

Εχθές η στήλη σας ενημέρωσε για τους Ιταλούς του Ion Group, για την… απροθυμία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κλπ.

Σήμερα θα σταθούμε για λίγο στις προθέσεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα.

Ακούω ότι το Public Investment Fund (PIF), οι επιτελείς του οποίου έχουν χαλαρώσει (ιδιαίτερα θα έλεγα τον τελευταίο καιρό) ως προς τα ντεσιμπέλ του ενδιαφέροντός τους, προσέλαβαν μια εκ των big 4 συμβουλευτικών εταιρειών για να τρέξουν τη δουλειά του due diligence όταν και όποτε αποφασίσουν.

Τουλάχιστον ο σύμβουλος βγάζει μεροκάματο όπως και το νομικό γραφείο Παπαπολίτη.

## Attica Bank: Ο χρόνος τελειώνει

Με την Attica Bank μαθαίνω ότι ασχολείται η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. Φθάσαμε αισίως 10 Ιανουαρίου και ο χρόνος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τελειώνει.

Οι αποφάσεις για το πλάνο εξυγίανσης των NPLs της τράπεζας πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η Ellington Solutions να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση, χωρίς αστερίσκους…

Ξεκινάει νέος γύρος ταλαιπωρίας…

## Lamda: Σύννεφα

Η στήλη έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το μεγάλο project του Ελληνικού, με την δυνατότητα της Lamda να φέρει εις πέρας το έργο, με τα προβλήματα που έχουν κρυφθεί κάτω από το χαλί και με πολλά άλλα επί της υπόθεσης.

Το σχόλιο που αφήνω εδώ είναι: σύννεφα…

## Το ακίνητο της Στησιχόρου

Μικρό το στενό πίσω από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό, ωστόσο απασχολεί έντονα την ηλεκτρονική σελίδα των πλειστηριασμών.

Μετά το σφυρί του Νίκα επί της ακριβής οδού, έρχεται ένα ακόμη σφυρί για ακίνητο/κατοικία που ανήκει στο Γηροκομείο Αθηνών.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,2 εκατ ευρώ και ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για την 18η Ιανουαρίου 2023.

Ο επισπεύδων είναι ιδιώτης.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

165 views0 comments
bottom of page