top of page

Η Παγκρήτια, το ψάξιμο της BC Partners, ο δισυπόστατος Άρειος Πάγος και η ρύθμιση του ΥΠΟΙΚΚαλημέρα σας


Στο μέτωπο της οικονομίας ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης, πόσω μάλλον στο προεκλογικό χρόνο που διανύουμε, προκαλείται από την ακρίβεια στο… ράφι. Μπορεί οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων να συμφώνησαν ότι ο καθένας θα φτιάξει ένα καλάθι με 50 προϊόντα, η αύξηση στις τιμές των οποίων δεν θα «παγώσει» απλά θα είναι μικρότερη, ωστόσο η εν λόγω συμφωνία δεν λύνει το πρόβλημα για τα εισοδήματα των νοικοκυριών και φοβίζει την κυβέρνηση. Και όχι μόνο. Διότι και στα στρατηγεία των τραπεζών αναφέρουν πως ο κόσμος δεν έχει βάλει ακόμη πετρέλαιο και πως η ακρίβεια στο ράφι, η οποία αυξάνεται κάθε δίμηνο κατά 10% (μεσοσταθμικά) αποτελούν δύο από τα πλέον κρίσιμα μέτωπα για τα εισοδήματα.


## Πλειστηριασμοί/servicers: Έρχεται ρύθμιση

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών ετοιμάζουν (σ.σ. με βαριά καρδιά καθώς όλα φιλτράρονται από το προεκλογικό πρίσμα) ρύθμιση για να καλύψουν τα νομοθετικά κενά που προκύπτουν μεταξύ των νόμων 3156/2003 και 4354/2015 και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους πλειστηριασμούς και κατ` επέκταση τις τιτλοποιήσεις και στο βάθος τις εγγυήσεις του «Ηρακλή».

Αφορμή της ενεργοποίησης των συναρμόδιων υπουργείων η απόφαση του Αρείου Πάγου βάσει της οποίας οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.


## Άρειος Πάγος/servicers: Δύο κόντρα αποφάσεις σε ένα μήνα

Ψάχνοντας το θέμα η στήλη έπεσε πάνω στο εξής οξύμωρο: η ίδια σύνθεση του δικαστηρίου με αντικείμενο της εκδίκασης πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης δημοσίευσε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις μέσα σε έναν μήνα. Και εξηγούμαι: η επίμαχη απόφαση 822/2022, η οποία δημοσιεύθηκε στις 12 Μαίου 2022 έκρινε ότι ο servicer δεν νομιμοποιείται να προχωρά σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μετά από έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου 2022 η ίδια σύνθεση (σ.σ. είχε αλλάξει μόνο ο εισηγητής) του δικαστηρίου απεφάνθη με την απόφαση 1102/2022 για άλλη υπόθεση ίδιας όμως φύσεως ότι ο servicer νομιμοποιείται να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Κοινώς μπάχαλο…


## Παγκρήτια Ι: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ

Αύριο ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 98,7 εκατ ευρώ της Παγκρήτιας Τράπεζας και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τι θα πράξει ο βασικός μέτοχός της το Lyktos Participations, συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα, που κατέχει το 19,95% των μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος.

Το παζλ των παλαιών μετόχων συμπληρώνουν η εταιρεία Alfa Ocean Development που ανήκει στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ελέγχει το 7,91% των μετοχών της τράπεζας αλλά και η Εθνική με ποσοστό 7,17%.


## Παγκρήτια ΙΙ: Ούτε λέξη για τον μέτοχο…

Η διοίκηση της τράπεζας που αποτελείται από το δίδυμο Δημόπουλου-Βαρθολομαίου φαίνεται ότι κρατά πλέον αποστάσεις από τα μετοχικά… Στο non paper για τις αναπτυξιακές προοπτικές που διέρρευσε η τράπεζα στον τύπο τις τελευταίες ώρες δεν γίνεται καμία αναφορά στην στήριξη του βασικού μετόχου όπως συνέβαινε στις ανακοινώσεις προ μηνός. Ούτε λέξη σε ένα κείμενο 305 λέξεων. Ή πέφτουν οι τόνοι ή συμβαίνει κάτι άλλο…

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


## ΕΚΤΕΡ: Επένδυση στην Πάρο μέσω RRF

Τουριστική επένδυση στην κοσμοπολίτικη Πάρο ετοιμάζει η εταιρεία ΕΚΤΕΡ και όπως πληροφορείται η στήλη έχει ήδη συμφωνήσει με την τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ ευρώ.

Μέρος του δανείου (σ.σ. το σύνηθες είναι 50%) θα προέλθει από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.


## BC Partners: «Ψάχνει» στις ΑΠΕ

Ο όμιλος BC Partners ακούω ότι δεν έχει εγκαταλείψει την επέκτασή του στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μπορεί να μην… έκατσε το deal με την Intrakat αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κατεβάσει τις κεραίες τους. Εξάλλου, όπως σας πληροφόρηση το MorningView έχει βγει προς πώληση ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο αυτό της ENEL Hellas οπότε τίποτα σε αποκλείεται τουλάχιστον ως προς το ενδιαφέρον.


## Νέο σφυρί για την Alfa Wood στα Γρεβενά

Μια ακόμη προσπάθεια πλειστηριασμού του εργοστασίου της ALFA WOOD ΠΙΝΔΟΣ ΑΝΏΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, κάνει η τράπεζα Πειραιώς. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου 2022 μόνο που αυτή την φορά η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μειωμένη κατά 10 εκατ ευρώ και διαμορφώνεται στα 17,6 εκατ ευρώ. Το βιομηχανικό συγκρότημα αποτελείται από 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. που έχουν ανεγερθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1987 έως και το 2010.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

202 views0 comments
bottom of page