top of page

Bids και ζόρια στην Αριάδνη. Ο mr Alantra, ο Ένρια, η ΕΤΕ στη Μύκονο και δύο ηχηρά "σφυριά"
Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,


Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρών χωρών της Ευρώπης προχωρούν σε δηλώσεις προϊδεάζοντας, εν προκειμένω τους Γερμανούς και τους Γάλλους, τι έρχεται αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Παράλληλα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παίχθηκε, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ Γερμανίας, Καναδά και Ρωσίας με αιχμή τα έργα συντήρησης του Nord Stream I. Εν τέλει ο Καναδάς επιστρέφει στην Γερμανία τις επισκευασμένες τουρμπίνες, οι οποίες απαιτούνται για την συντήρηση του αγωγού. Η επιστροφή της τουρμπίνας είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς οι Ρώσοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εργασίες συντήρησης του αγωγού ως άλλοθι για να κλείσουν την στρόφιγγα, βγάζοντας επί της ουσίας την Γερμανία από την πρίζα. Και άντε να πείσει ο καγκελάριος τους Γερμανούς να ζήσουν τον επερχόμενο χειμώνα χωρίς τα αυτονόητα… Βέβαια, έως τότε υπάρχει αρκετός και πολύτιμος πολιτικός χρόνος για να επικρατήσει, παρά την καταιγίδα που τώρα όλοι βλέπουμε, η ψυχραιμία και η διπλωματία. Ίδωμεν… Στην Αθήνα πάλι η κατάσταση είναι κάπως πιο νωχελική λόγω θέρους κυρίως εξαιτίας της εντυπωσιακά καλής πορείας του τουρισμού, ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές και η μάχη της οικονομίας δύσκολη… αλλά όχι χαμένη.


## Ένρια (SSM): Από Σεπτέμβριο…

Αναβλήθηκε, όπως πληροφορείται η στήλη, η επίσκεψη του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια στην Αθήνα. Η αναβολή οφείλεται σε προσωπικούς ιατρικούς λόγους και όχι επειδή προέκυψε κάποια επαγγελματική αιτία. Μαθαίνουμε ότι ο Ιταλός έκανε μια μικρή χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας και δεν μπορεί να ταξιδέψει για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι θερινές διακοπές δεν προβλέπεται να έρθει στην Ελλάδα πριν το Φθινόπωρο. Σας θυμίζω ότι η επίσκεψη ήταν επίσημη και εθιμοτυπική (σ.σ. όπως συμβαίνει κάθε χρόνο) με τη διαφορά ότι τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα για συναντήσεις με τον διοικητή της ΤτΕ και τους επικεφαλής των τραπεζών ήταν το 2019. Μετά ήρθε η πανδημία. Η στήλη του εύχεται περαστικά.


## Η τέλεια καταιγίδα


Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε το Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μίλησε για το πρόγραμμα προστασίας που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τα ομόλογα των χωρών του Νότου, το «Transmission Protection Mechanism». Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αυτό να είναι δυνατό ώστε να πείσει τους επενδυτές, χωρίς να χρειαστεί να εφαρμοσθεί. Είπε ότι ζούμε την «τέλεια καταιγίδα» και ανέφερε ότι «δεν θα πάμε σε ύφεση».## Αριάδνη: Δεσμευτικές και από τους δύο


Ο ειδικός εκκαθαριστής PQH δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στο τίμημα για το πακέτο πώλησης δανείων λογιστικής αξίας 5,2 δις ευρώ, γνωστό ως project Αριάδνη. Είτε θα πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (σ.σ. το τίμημα φέρεται στην περιοχή των 750 εκατ. ευρώ) είτε ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. Όπως μεταδίδουν πηγές από τον εκκαθαριστή δεν θα δοθεί νέα παράταση (σ.σ. δόθηκε ήδη 3μερη από τις 12 στις 15 Ιουλίου).Μαθαίνω ότι το mega σχήμα (Bain, Fortress, doValue, Cepal και Davidson Kempner) θα υποβάλλει δεσμευτική προσφορά, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε διεθνές επίπεδο στο funding. Το ίδιο μεταδίδουν και από το στρατόπεδο της Ellington (σ.σ. με τις πλάτες της Intrum). Πάντως, στα επιτελεία των διεκδικητών λένε ότι είναι ζόρικο χαρτοφυλάκιο και ότι  ο πόλεμος έχει αλλάξει τα δεδομένα, το macro outlook και το risk profile των επενδυτών. Έχουν γίνει -τονίζουν-όλοι πιο συντηρητικοί.


## Γιατί χαίρεται ο mr Alantra;

Η συμβουλευτική εταιρεία με εξειδίκευση στις συναλλαγές τιτλοποιήσεων (κλπ) έχει ρίξει ρίζες στην ελληνική αγορά και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε αρκετές τιτλοποιήσεις, στις οποίες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες. Η τελευταία δουλειά ήταν με τις τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις της τράπεζας Πειραιώς. Με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του Alantra Group στο Linkedin ο διευθύνων σύμβουλος του Holger Beyer εξήγησε την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις εν λόγω συναλλαγές και αναφέρθηκε στην επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την τράπεζα Πειραιώς.## Η ΕΤΕ… πάει Kavo Tagoo


Στο corporate της Εθνικής Τράπεζας πέραν των μεγάλων χρηματοδοτήσεων, γεμίζουν το ταμείο και με μικρότερες. Μαθαίνω ότι χρηματοδότησαν με 40 εκατ. ευρώ το γνωστό ξενοδοχείο της Μυκόνου Kavo Tagoo. Μου είπαν ότι πελάτης της Εθνικής είναι και το γειτονικό επίσης γνωστό ξενοδοχείο.
## Δύο ηχηρά «σφυριά»


Γραφεία στην Γλυφάδα των πάλαι ποτέ ισχυρών φροντιστηρίων Καπάτου βγάζει αυτήν την εβδομάδα στον πλειστηριασμό η Intrum για χρέη 110.000 ευρώ. Βρίσκονται σε κτήριο στο κέντρο της Γλυφάδας και η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στις 683.000 ευρώ. Ένα ακόμη ηχηρό σφυρί είναι αυτό της doValue που βγάζει στον πλειστηριασμό την εξοχική κατοικία του Ανδρέα Μικρούτσικου στην Μήλο. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 335.000 ευρώ και πρόκειται για αγρόκτημα με κτίσμα, συνολικής έκτασης 2.790 τ.μ.

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

133 views0 comments
bottom of page