top of page

Οι φήμες για Μουνδρέα, η γκρίνια των τραπεζιτών για την Lamda και δύο tips για EurobankΚαλημέρα σας


Η ενεργειακή κρίση αποδεικνύει περίτρανα την Βαβέλ που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η φράση που ταιριάζει γάντι στην περίσταση είναι: ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Όσο για την έκδοση ευρωομολόγου που σύμφωνα με τους Financial Times προτείνει ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, το γερμανικό κατεστημένο φρόντισε να την διαψεύσει μέσα σε λίγα λεπτά στο Reuters.

Στο πολεμικό μέτωπο η κατάσταση έχει αγριέψει εκ νέου με τον πόλεμο να μοιάζει ότι παίρνει νέες άκρως επικίνδυνες διαστάσεις.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η προειδοποίηση του Ταμείου για παγκόσμια ύφεση το 2023 και λόγω Κίνας.

Στα καθ` ημάς:


## Lamda Development: Γκρίνια από τους τραπεζίτες

Οι κεραίες της στήλης πιάνουν μια γκρίνια στο στρατόπεδο των πιστωτριών τραπεζών όσον αφορά στην ταχύτητα – με τον ρυθμό αυτής για να κυριολεκτούμε - με την οποία κινείται η εταιρεία Lamda Development στο έργο του Ελληνικού.

Ακούω ψιθύρους πως καλές οι φιέστες και οι εντυπωσιακές ως προς την οργάνωση ξεναγήσεις αλλά η ουσία είναι αλλού και οι ρυθμοί νωχελικοί…


## Brook Lane- Noval/Kodak: Δάνειο από την τρ. Πειραιώς

Η εταιρεία The Grid που συνέστησαν από κοινού η BrooK Lane και η Noval (όμιλος Βιοχάλκο) πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την τράπεζα Πειραιώς για την λήψη χρηματοδότησης περίπου 30 εκατ ευρώ για την ανάπτυξη του ακινήτου (Kodak) στο Μαρούσι. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 58.000 τ.μ. και αγοράστηκε από την κοινοπραξία έναντι 28,6 εκατ. ευρώ και στις 30/6 αποτιμήθηκε 35,4 εκατ. ευρώ ( κέρδος 6,57 εκατ. από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία).


## Παγκρήτια: Το ζωηρό ενδιαφέρον εφοπλιστή

Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας. Τις τελευταίες ημέρες ακούω ότι έχουν γίνει συζητήσεις για την είσοδο γνωστού εφοπλιστή στην ΑΜΚ της τράπεζας. Ακούω πως πρόκειται για τον Νίκο Μουνδρέα. Δεν παίρνω όρκο αν ισχύει ή όχι και αν πράγματι ο εφοπλιστής εφόσον ενδιαφέρεται είναι μόνος του ή μαζί με άλλους… Όσο για το τι θα πράξουν οι τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank) διαβάστε λεπτομέρειες στην στήλη Απελεύθερος.


## Eurobank I: Stop στο κλείσιμο καταστημάτων

Η διοίκηση της τράπεζας μαθαίνω ότι «πάγωσε» το κλείσιμο περίπου 10 καταστημάτων που ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν έως το τέλος του έτους. Αιτία η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην αγορά η ενεργειακή κρίση κυρίως οι συνέπειες του δυσθεώρητου πληθωρισμού. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ώρα για εντάσεις…


## Eurobank II: Κλειδώνει αποδόσεις για 10 έτη

Μένοντας για λίγο στα της Eurobank πληροφορούμαι ότι η τράπεζα λάνσαρε ένα νέο προϊόν (σ.σ. υπήρχε και παλαιότερα στην αγορά) το My Future First. Ουσιαστικά, πρόκειται για επενδυτικό προϊόν της κατηγορίας του bancassurance που δίνει εγγυημένη την απόδοση για μια δεκαετία. Η εποχή με τα επιτόκια στα δάνεια να αυξάνονται και τα καταθετικά να παραμένουν χαμηλά σηκώνει νέου τύπου στρατηγική.


## Πληθωρισμός: Από ρεκόρ σε ρεκόρ

Κακά τα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού. Ο δείκτης κατέγραψε τον Σεπτέμβριο νέο ρεκόρ στο 12% και πλέον αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση καθώς το 2023 προβλέπεται ισχνό.


## Ηρακλής/τιτλοποιήσεις: Τι ζητά ο επόπτης

Η στήλη πληροφορείται ότι για τις τελευταίες τιτλοποιήσεις Frontier II, Solar και το μικρό Sunrise ο εκ Φρανκφούρτης επόπτης ζητά να έχουν τρεις αξιολογήσεις με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την επίτευξη των στόχων-εσόδων και κατ` επέκταση με τις εγγυήσεις του Ηρακλή.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

220 views0 comments
bottom of page