top of page

Η αχίλλειος πτέρνα των δανείων, τα υψηλά ραντεβού στο Λονδίνο και τα τούρμπο ψάριαΚαλημέρα σας


Τα μηνύματα από την πορεία του πληθωρισμού - έκλεισε στο 7,7% τον Οκτώβριο - στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χάρισαν ανάσα στην Wall Street. Όσο μειώνεται ο δείκτης τόσο φρενάρει η επιθετική νομισματική πολιτική.

Το σκηνικό, όμως, είναι διαφορετικό στην Γηραιά Ήπειρο. Η ύφεση θα χτυπήσει ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης κάτι που επεσήμαναν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank Φωκίων Καραβίας και της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας την Γερμανία στην οποία η ύφεση εκτιμάται ότι θα βαθύνει κι άλλο τους επόμενους μήνες.

Στην Ελλάδα οι προβλέψεις για το 2023 κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2%-2,1%. Για εφέτος το 6% το έχουμε στο τσεπάκι…

Τα δύσκολα, όμως, είναι μπροστά μας.

Στα καθ` ημάς:


## ΣΕΒ: Ήρθε για να μείνει…

Ο λόγος για την ενεργειακή κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα παραμείνει ενεργή για τα επόμενα πέντε χρόνια, ίσως και παραπάνω.

Ζήτησε να υπάρξει στήριξη και κίνητρα για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις ενεργοβόρες καθώς λόγω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιβίωσή του.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα αντέχει ακόμα…


## Eurobank: Stress test στα χαρτοφυλάκια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας έδωσε στους αναλυτές, αναλυτική απάντηση για την εικόνα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Κύπρο και Βουλγαρία.

Από το stress test που έτρεξε η τράπεζα διαπιστώθηκε ότι το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι το πιο ευαίσθητο στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Το 50% αυτού θα έχει επιβάρυνση της τάξης του 20%-25% και το υπόλοιπο 50%, περίπου 10%.

Στην Κύπρο το δανειακό χαρτοφυλάκιο δεν έχει retailδάνεια, δεν υπάρχουν ενδείξεις νέων NPEs και ο δείκτης κινείται στο 2,2%.


## Εθνική Τράπεζα: Ευαίσθητα τα small business-loans

Ανάλογη άσκηση στρεσαρίσματος έτρεξε και η Εθνική Τράπεζα. Εδώ η πιο ευαίσθητη κατηγορία είναι, με βάση όσα είπε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς, τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η τράπεζα έχει δανειακό άνοιγμα στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο ύψους λίγο παραπάνω από 2 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι stress test έχει τρέξει και η AlphaBank με τα στεγαστικά να ανήκουν στην κατηγορία «ευαίσθητα».

Και η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης.

Βοήθειά μας!


## Τράπεζες: Ραντεβού στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο θα βρεθούν στις 28-29 Νοεμβρίου επιχειρηματίες, τραπεζίτες, στελέχη κ.ά προκειμένου να συμμετάσχουν στο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» που διοργανώνουν από κοινού (σ.σ. για πρώτη φορά) το Χρηματιστήριο Αθηνών και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Η εκδήλωση θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο της αμερικανικής τράπεζας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Τα ραντεβού με τους αναλυτές κλείστηκε ήδη στα conference calls των τραπεζών.


## Στο Λονδίνο και ο Πατέλης

Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από τον Οικονομικό Σύμβουλό του Αλέξη Πατέλη.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλέσει ο Α. Πατέληςτους επενδυτές να στείλουν επιστολές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα ποσοστά των τραπεζών…

Τι όχι;


## Τούρμπο τα… ψάρια

Τρίβουν τα μάτια και φτύνουν στον κόρφο τους στα corporate τμήματα των τραπεζών από την καλή (σ.σ. τούρμπο την χαρακτήρισε η πηγή μας) πορεία που έχουν οι επιχειρήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας.

Τα έσοδα καλά κρατούν και τα δάνεια πληρώνονται στην ώρα τους καθώς τόσο οι πωλήσεις όσο και οι εξαγωγές του κλάδου πάνε πρίμα.

Κι όλα αυτά όταν την προηγούμενη δεκαετία οι (τότε) επιχειρηματίες του κλάδου (σ.σ. δοξασμένα ονόματα) δεν περνούσαν καν από το γκισέ να πληρώσουν καμία δόση…

 

 

 

 

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

150 views0 comments
bottom of page