top of page

Φίλιες πιέσεις στην Τέρνα, ποιος αγγίζει το Skyline, το σωσίβιο της ΔΕΗ και η…to the point Citi
Καλημέρα σας,


Η δίχως «πάτο» βουτιά στις χρηματιστηριακές αγορές έχει προκαλέσει ένα μικρό (σ.σ. ας το θέσουμε με σικ τρόπο) πανικό στους portfolio managers σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι βλέπουν τον αγωγό Nord Stream I να κλείνει για συντήρηση και τρέχουν να ρευστοποιήσουν. Βέβαια, η τωρινή νευρικότητα μπορεί σε λίγες ημέρες να γίνει ράλι, αλλά αυτή είναι η ψυχολογία των αγορών. Προς το παρόν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρή πίεση και όποιος διάβασε προσεκτικά την αξιολόγηση της Fitch κατάλαβε ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, λέγεται κεφαλαιακή επάρκεια και όχι NPLs. Την ίδια στιγμή οι ηγεσίες της Ευρώπης μπορεί να μοιάζουν σαστισμένες, ωστόσο φαίνεται από μικρές κινήσεις – οι οποίες χάνονται μέσα στην τέλεια καταιγίδα – ότι στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να δουλεύουν τα γρανάζια με στόχο να μπει μια τελεία στον πόλεμο. Το νήμα που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση πιάστηκε στο ταξίδι με το τρένο… το αν θα λειτουργήσει θα το μάθουμε το Φθινόπωρο εκτός κι αν για μια ακόμη φορά οι ευρωπαίοι δουν μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Επί του παρόντος άλλοι αποθηκεύουν φυσικό αέριο, άλλοι πάλι δεν έχουν χώρους όπως εμείς.


## Citi: Το πρόβλημα του ευρωπαϊκού Νότου

Κι ενώ στην Ευρώπη περιμένουν να δουν τι θα γίνει μετά από δέκα ημέρες αν δηλαδή η Ρωσία κλείσει ή όχι την στρόφιγγα του φυσικού αερίου η αμερικανική τράπεζα Citi στο report της φέρνει μπροστά το πρόβλημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όπως καταλαβαίνετε και της Ελλάδας. «Τα χαμηλότερα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου βρίσκονται ΤΩΡΑ στην νοτιοανατολική Ευρώπη». Για τους βόρειους οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν: «Το μερίδιο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Αλβανίας και της Αυστρίας προς τη Γερμανία και την Ιταλία μειώθηκε από πάνω από 50% σε περίπου 35%. Κι αυτό γιατί και οι δύο χώρες κατάφεραν να αυξήσουν τον εφοδιασμό από εναλλακτικές πηγές».


## ΔΕΗ: Αναζητεί σωσίβιο


Σήμερα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με μοναδικό θέμα την ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 10%. Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα είναι η στήριξη της μετοχής της εταιρείας. Το πρόγραμμα είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρισμού δέχεται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και εχθές έκλεισε με πτώση 4,06% (στα 4,8640 ευρώ). Το πρόγραμμα θα κληθεί να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.## Τέρνα Ενεργειακή: Οι «φίλιες» πιέσεις


Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ένα μπλοκ ισχυρών μετόχων της Τέρνα Ενεργειακής ασκεί (σ.σ. με τον τρόπο του) πιέσεις στον μεγαλομέτοχο και διοικούντα την εταιρεία Γιώργο Περιστέρη να κλείσει άμεσα την συμφωνία για την πώληση της εταιρείας. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι τόσο απλό διότι ο επιχειρηματίας έχει αποδείξει πως δεν πείθεται εύκολα. Σε ό,τιαφορά τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναφερόμαστε στις συζητήσεις με τους δύο Αυστραλούς (Macquarie και FirstSentier Investors) κινείται με νωχελικούς ρυθμούς και η έκβασή της εξαρτάται από τις προθέσεις του επιχειρηματία. Όσο για τους μετόχους (έμμεσους και άμεσους) που πιέζουν ακούμε ότι είναι το μπλοκ Latsco, Μαρινάκη.


## Skyline/Alpha Bank: Που γέρνει η ζυγαριά

Οι εισηγήσεις είναι έτοιμες για το project Skyline (ακίνητα, AlphaΑστικά Ακίνητα) της Alpha Bank και σύντομα, σίγουρα πριν την Γενική Συνέλευση της τράπεζας που έχει οριστεί για τις 22 Ιουλίου, θα βγει λευκός καπνός ως προς τον προτιμητέο επενδυτικό σχήμα, με το οποίο η τράπεζα θα συστήσει κοινή εταιρεία real estate. Ακούω ότι δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας και πως η ζυγαριά γέρνει προς το σχήμα Dimand-HIG-Premia. Το χαρτοφυλάκιο (περίπου 570 ακίνητα) συν τη συμμετοχή στην νέα εταιρεία διεκδικούν επίσης: Invel-Prodea και Book Lane-Bain.## Eurobank: 400-500 καλεσμένοι στο Νιάρχος


Τραπεζίτες, επιχειρηματίες, πολιτικοί, εκδότες και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank είναι καλεσμένοι σήμερα το βράδυ στην εκδήλωση της τράπεζας για τα 30 χρόνια λειτουργίας της. Τα γενέθλια θα γίνουν στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Νίκος Νανόπουλος και ο νυν διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας. 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

173 views0 comments
bottom of page