top of page

Νέες αφίξεις στα NPLs, το premium για την ΕΤΕ, το πρόστιμο με… ουρές και τα «πάθη» της Arcon ATEΚαλημέρα σας

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος για μια σειρά από θέματα, εκλογικά, οικονομικά, εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που εκτιμάται, συνήθως, από τους επενδυτές. Έθεσε το δίλημμα ποιον θέλει ο λαός να κυβερνήσει τον τόπο, έμεινε πιστός στη θεσμική του νοοτροπία (βλέπε εκλογικός νόμος) και επί της ουσίας έδειξε την στρατηγική των επόμενων 2-3 τριμήνων μέχρι την κάλπη. Δεν ζήτησε δεύτερη ευκαιρία, αλλά δεύτερη εντολή και έβαλε στη ζυγαριά την συνέχεια με την τερατογένεση (όπως χαρακτήρισε το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ 25-ΚΚΕ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα – σχεδόν καθόλου - με τον Αλέξη Τσίπρα, τουναντίον πέρασε «πριονοκορδέλα» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ενώ έδωσε μια έξυπνη, ισορροπημένη απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όσο για τα μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση δεν «ξέφυγε» δημοσιονομικά (διότι ακούνε και οι αγορές) με το βλέμμα κυρίως στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και στη διατήρηση «μαξιλαριών» για το δύσκολο χειμώνα. Εν κατακλείδι στη ΔΕΘ μπήκε και με την βούλα το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου…

Στα καθ` ημάς:


## Μήνυμα στη βιομηχανία

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην βιομηχανία λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Είπε, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει αλλά κάλεσε τους βιομήχανους να βρουν έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Αυτά για όσους, μεγάλες σε μέγεθος επιχειρήσεις, ονειρεύονται και ζητούν σχεδόν ανοικτά για μια ακόμη φορά «πακτωλό» ρευστότητας με κρατικές εγγυήσεις, όπως σε κάθε κρίση. Κι αυτό διότι έχουν μάθει στο κράτος-πατερούλης…


## Τόνωση της κεφαλαιαγοράς

Στον κατάλογο των 21 μέτρων-μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η στήλη ξεχωρίζει την αναμόρφωση, όπως δήλωσε, του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου πονοκεφαλιάζουν εδώ και καιρό με την αναντιστοιχία του βάθους του χρηματιστηρίου με την επενδυτική πορεία της οικονομίας. Γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ρηχό (τρεις και ο κούκος) και απαιτούνται κινήσεις… Το αν θα το πράξουν μένει να φανεί αλλά χρειάζεται σταθερό σχέδιο και όχι περιστασιακές κινήσεις όπως συμβαίνει έως τώρα.


## Η αγκαλιά Σταϊκούρα-Ζαββού

Ο αυτόπτης μάρτυρας της στήλης από την ΔΕΘ μου μετέφερε ένα (τρυφερό) στιγμιότυπο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Γιώργου Ζαββού. Η αγκαλιά ήταν εγκάρδια και τα χαμόγελα περίσσευαν… «Περασμένα, ξεχασμένα»! Εξάλλου, ο Ηρακλής που τους χώρισε σύντομα τελειώνει.


## Νέες αφίξεις στα NPLs

Πέραν των γνωστών-αγνώστων Davidson Kempner, Bain, Fortress και Bracebridge (αγοραστής του Frontier II) μαθαίνω ότι για τη διαχείριση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων έχει ενδιαφερθεί και η αμερικανική Bayview Asset Management, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο David Ertel, που μας έρχεται από την μακρινή και ηλιόλουστη Φλόριντα (εξ ου και η επωνυμία). Το fund δεν αποφάσισε να έρθει ξαφνικά στη Νότια Ευρώπη καθώς διαθέτει αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, με την επωνυμία BV Italia και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Άρα, ξέρει από διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και REOs και μάλιστα εξειδικεύεται στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν πάρει διορία μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους,


## Εθνική: Οι Σαουδάραβες και το premium

Η στήλη, όπως έχετε καταλάβει, έχει τις κεραίες της στραμμένες στην υπόθεση ενδιαφέροντος των Σαουδαράβων για ένα ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας. Μολονότι η υπόθεση είναι ακόμη (σχετικά) στην αρχή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι ταχύτητα που αναπτύσσουν στο παρασκήνιο τέτοια θέματα, ακούω ότι μεταξύ των ζητημάτων που έχουν προκύψει στις συζητήσεις είναι και το ύψος του premium που πρέπει να πληρώσει το fund. Αναζητείται, λοιπόν, η φόρμουλα…


## Οι… ουρές ενός προστίμου

«Ο κόσμος το έχει τούμπανο…». Η παροιμία ταιριάζει γάντι για το όνομα του εστιατορίου στο Κολωνακίου που βρέθηκε με πειραγμένο λογισμικό (λέτε τα λογισμικά να επι-συνδέονται;) στην ταμειακή μηχανή και έκοβε αποδείξεις με έκπτωση από 90% έως 99%. Η υπόθεση μου λένε ότι έχει πολλές ουρές… και δεν είναι τυχαία. Αυτά προς ώρας.


## Το σφυρί της Arcon Construction

Η βορειοελλαδίτικη τεχνική εταιρεία Arcon Construction που ίδρυσε ο μηχανικός Γ. Οικονομίδης και κάποτε είχε κατασκευάσει, αναπαλαιώσει περισσότερα από 20 καταστήματα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, καταστήματα της εταιρείας «Fokas», αρκετά υποκαταστήματα της Πειραιώς, εκθεσιακά κέντρα όπως στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών, κτήρια στο Βουκουρέστι, το νεοκλασικό της Διονυσίου Αεροπαγίτου που ανήκε κάποτε στον Άκη Τσοχατζόπουλο κ.ά. θα βρεθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2023 αντιμέτωπη με έναν ακόμη πλειστηριασμό αυτή τη φορά για ακίνητο-αγροτεμάχιο στην Τζιά. Επισπεύδουσα η doValue για λογαριασμό της ιρλανδικής «Eagle Issuer Designated Activity Company». 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

159 views0 comments
bottom of page