top of page

Το Ελ Αλαμέιν της Παγκρήτιας, αργεί το Rebound της doValue και τι “ψάχνουν” οι επενδυτές του TethysΚαλημέρα σας


Το σύνθημα του χειμώνα είναι: «Πάρτε κεριά, σπίρτα, φακούς και φορέστε δεύτερο πουλόβερ». Και σαφώς ανήκει στον (δεν χρειάζονται συστάσεις) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μην τρομάζετε (τα δυσάρεστα βιώματα είναι ψυχικά βαρίδια), η παρότρυνση αφορά τους «κακομαθημένους», όπως τους αποκάλεσε, Γερμανούς. Τελικά, ο τέως υπουργός Οικονομικών και γνωστός ακόμη και στο μικρότερο χωριό της Ελλάδας είναι αυθεντικός! Αν είναι να κουνήσει το δάκτυλο, το κάνει και στους συντοπίτες του.

Δεν είναι, όμως, άμοιρος ευθυνών. Διότι επί της μακροχρόνιας θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών συνέβαλλε στην απόλυτη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε ιδιαίτερα ελκυστικές έναντι των υπολοίπων χωρών, τιμές… Αλλά όλα αυτά τώρα αποτελούν history.

Στο πολεμικό μέτωπο αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει (αν τη λάβει) πρόταση των Αμερικανών για συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν σε μια από τις Συνόδους των G20 (υπενθυμίζω ότι η Σύνοδος έχει οριστεί για τον Νοέμβριο).

Στα καθ` ημάς:


## doValue: Για το Q1 πάει το Rebound

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 μεταφέρεται η διαδικασία πώλησης του μικρού πακέτου ενήμερων (πλέον) στεγαστικών και μικρών επαγγελματικών δανείων με την κωδική ονομασία «Rebound» της doValue. Το πακέτο αποτελείται από 1.300 δάνεια συνολικής αξίας 100-110 εκατ ευρώ.

Η χρονική μετάθεση, η αρχική πρόβλεψη ήθελε το άνοιγμα της διαδικασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αποδίδεται στις δύσκολες συνθήκες που έχουν επικρατήσει στην αγορά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης…

Πρόκειται για τιτλοποιημένα δάνεια από την Eurobank, τα οποία μετά από τη διαχείριση έγιναν ενήμερα και έτοιμα να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα.


## Παγκρήτια Ι: Το Ελ Αλαμέιν…

Τόσος χαμός για μία τόσο μικρή τράπεζα κανένας δεν μπορούσε να το φανταστεί υπό κανονικούς όμως όρους. Η Παγκρήτια Τράπεζα έμελλε να γίνει το πεδίο της μάχης μεταξύ «γιγάντων» (σ.σ. εκατέρωθεν) και η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο παρασκήνιο προσομοιάζει με τις τακτικές του πολέμου.

Ως εδώ η φιλοσοφική θεώρηση πάμε τώρα στο διά ταύτα: Ο πρώτος κύκλος της ΑΜΚ που συγκέντρωσε 34,78 εκατ ευρώ από τα 98,7 εκατ ευρώ έκλεισε για τους παλαιούς μετόχους και η διαδικασία παραμένει ανοικτή ( αδιάθετες νέες μετοχές κλπ) μέχρι την 27η Οκτωβρίου. Το Lyktos Participations που ελέγχεται από τον Μιχάλη Σάλλα δεν άσκησε τα δικαιώματά του – κατέχει το 19,95% των μετοχών της Παγκρήτιας – ωστόσο όλα είναι ανοικτά… Υπό τον όρο όμως, όπως μεταδίδεται, εφόσον μετρηθούν προς το τέλος τα κουκιά, εν προκειμένω φίλιες δυνάμεις, και βγάζουν το ποθητό ποσοστό για την άσκηση της διοίκησης.

Μείνετε συντονισμένοι…


## Παγκρήτια ΙΙ: Ο εφοπλιστής Μουνδρέας και οι συζητήσεις

Πράγματι ο εφοπλιστής Νίκος Μουνδρέας (GameChanger 11/10) απέκτησε εταιρεία μέσω της εταιρείας Green Hydepark Limited το 7,9% των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας, το οποίο πώλησε η εταιρεία Alfa Ocean Development συμφερόντων του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Πρόκειται για 6,25 εκατ μετοχές της τράπεζας μετά δικαιώματος ψήφου.

Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ανακοίνωσε ότι ευρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων μετοχών. Και με δεδομένο ότι οι συζητήσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου κρίθηκε προς το συμφέρον της τράπεζας, των επενδυτών και των μετόχων, να παραταθεί η περίοδος διάθεσης των αδιάθετων νέων μετοχών έως και την 27η Οκτωβρίου.

Οχυρώνονται τα στρατόπεδα…


## SMREC/Brown/Tethys: Τραπεζική χρηματοδότηση

Η κοινοπραξία SMREC-Brown-Λασκαρίδη, η οποία αναδείχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής για το Tehys, το πακέτο των ξενοδοχείων που πώλησε η Intrum Hellas ακούω ότι έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη του project. Η συμφωνία μου λένε ότι έχει σχεδόν κλείσει…


## Συνεγγυητικό: Νέα πρόεδρος

Μετά από πολλά πέρα δώθε εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος του Συνεγγυητικού κεφαλαίου η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νατάσσα Στάμου. Ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέχθηκαν οι Σπύρος Κυρίτσης (Ελληνοαμερικανική), Νίκος Ανδριανόπουλος (Eurobank Equities) και Νίκος Πετροπουλάκης της Merit.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

167 views0 comments
bottom of page