top of page

Το… κόκκινο ποτάμι της Συν/κης Σερρών, τα ντεσού της επενδυτικής βαθμίδας και ο εφιάλτης στο ράφιΚαλημέρα σας

Ναι μεν αλλά… Κάπως έτσι υποδέχθηκε η αγορά την στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

Για να μην μεμψιμοιρούμε, όμως, αν το σύστημα και εννοώ τράπεζες, επενδυτές και σύμβουλοι συντονισθούν σωστά και οργανωμένα, μπορεί η όντως χρονοβόρα διαδικασία να περιοριστεί.

Στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν θετικά το πρώτο βήμα του ΤΧΣ και ελπίζουν σε αλλαγή σελίδας στο τραπεζικό σύστημα.

Κάτι μου λέει ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα κάνουν τη δουλειά.

Είπα οι τράπεζες και οφείλω να το διορθώσω: δεν γνωρίζω αν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς βρίσκεται στο ίδιο mood με τον Χρήστο Μεγάλο και τον Φωκίωνα Καραβία.

Θέλει, δεν θέλει…

Στα καθ` ημάς:

## Γ. Στουρνάρας: Εθνικός στόχος

Η στήλη επιμένει πως κάτι ψήνεται με την επενδυτική βαθμίδα. Θα μου πείτε παραβιάζω ανοικτές θύρες με δεδομένο ότι η S&P μας κρατάει μια βαθμίδα χαμηλότερα από τον στόχο.

Ok, σωστό.

Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις φαίνεται πως εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή τη κατεύθυνση διότι δεν θέλουν (σ.σ. το αν θα το καταφέρουν θα το δούμε) να χαθεί ολόκληρο το 2023 χωρίς την έστω και «κουτσή» επίτευξη του στόχου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έβαλε την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής δηλώνοντας ότι αποτελεί εθνικό στόχο.

## Πληθωρισμός: ανάσα αλλά και πόνος

Μια ανάσα την πήραν στο υπουργείο Οικονομικών από την πτώση του πληθωρισμού στο 7,2% τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία όμως έδειξαν ότι στο ράφι η ακρίβεια καλά κρατεί καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανήλθε στο 15,5%.

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα με τις τιμές στο ράφι δεν στρώνει με τίποτα και η κυβέρνηση εκτίθεται καθημερινά με αυτό το θέμα.

Πρέπει να πείσει τους βιομηχάνους να βάλουν πλάτη. Βέβαια κι εκείνοι από την πλευρά τους πληρώνουν ακριβά την ενεργειακή κρίση.

«Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα», που λέει και ο θυμόσοφος λαός, ο οποίος εν προκειμένω πληρώνει το μάρμαρο.

## Σωσίβιο το RRF

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα της Deloitte θεωρούν το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης απαραίτητο και ωφέλιμο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Όπως καταλαβαίνετε το RRF θα σώσει την παρτίδα των χρηματοδοτήσεων το 2023. Θα σώσει τις επενδύσεις και θα σώσει την πιστωτική επέκταση των τραπεζών.

Ευεργέτημα με τα επιτόκια στο Θεό. Αν δεν υπήρχε οι τράπεζες θα έβλεπαν τη ζήτηση για δάνεια με το κιάλι.

## Παγκρήτια: Παλεύουν με την Σερρών

Όσο πιο κοντά έρχονται με τα νούμερα της Συνεταιριστικής Σερρών τόσο ζαλίζονται στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Κι αυτό γιατί το χαρτοφυλάκιο των δανείων θυμίζει το… κόκκινο ποτάμι.

Τι να κάνουν όμως τρέχουν όσο μπορούν τις διαδικασίες να γίνει η συγχώνευση και να πάνε παρακάτω.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

67 views0 comments
bottom of page