top of page

Γραφεία στην Αθήνα άνοιξε η COP. Oι επιστολές των CEOs στον ΥΠΟΙΚ


Καλημέρα σας

Η πτώση στις τιμές των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα αλλά και σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης έχει μπει στο μικροσκόπιο των τραπεζών και των εταιρειών real estate.

Διότι ότι συμβαίνει εκτός συνόρων, μας… επισκέπτεται σε έξι με δώδεκα μήνες κι εδώ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για την ευρύτερη αγορά, όσο και για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και των servicers, με δεδομένο ότι τα δάνεια έχουν ως εγγύηση ακίνητη περιουσία είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις.

Προς το παρόν η κτηματαγορά κινείται με αυξητικούς ρυθμούς (σ.σ. εξάλλου λόγω κρίσης οι τιμές είχαν πέσει στα τάρταρα), ωστόσο δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την διεθνή τάση.

Ίδωμεν…

Στα καθ` ημάς:

## Servicers/τράπεζες: Πυροσβεστική στρατηγική

Την γραμμή άμυνας έναντι πραγματικών καταστάσεων αλλά και φαινομένων λαϊκισμού στήνουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ακούω ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μετά τη διαρροή της απόφασης υπέρ της διενέργειας των πλειστηριασμών πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις επί συσκέψεων στα επιτελεία προκειμένου να χαραχτεί η γραμμή άμυνας σε επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο.

Όπως καταλαβαίνετε όλοι ετοιμάζονται για πόλεμο.

Η κοινή γραμμή άμυνας βασίζεται στο μότο: κανένα σπίτι ευάλωτου (σ.σ. πραγματικού και όχι στρατηγικού κακοπληρωτή) στο σφυρί.

## Τράπεζες/ΥΠΟΙΚ: Δύο CEOs απάντησαν, δύο όχι

Η στήλη πληροφορείται ότι μέχρι και την Παρασκευή είχαν απαντήσει στην επιστολή του Χρήστου Σταϊκούρα δύο από τους τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Για να μην προτρέχουμε μπορεί οι άλλοι δύο να απαντήσουν σήμερα ή να έστειλαν την απαντητική επιστολή τους αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σας θυμίζω ότι ο υπουργός έστειλε επιστολές προ δεκαημέρου στους CEOs με τις οποίες ζητούσε ενημέρωση τι έχουν πράξει και τι θα πράξουν περαιτέρω στα γνωστά θέματα (στήριξη δανειοληπτών, επιτόκια καταθέσεων, χρεώσεις κλπ).

Στο μεσοδιάστημα οι τράπεζες ανακοίνωσαν νέα προγράμματα στις προθεσμιακές.

## Εξωδικαστικός: Έρχονται οι βελτιώσεις και το 3%

Η στήλη σας έχει ενημερώσει εδώ και εβδομάδες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους servicers στο λίφτινγκ του εξωδικαστικού.

Κι αυτό διότι οι οφειλέτες/δανειολήπτες δεν φαίνεται να τον προτιμούν.

Σε βασικές γραμμές αυτό που αλλάζει είναι ότι τα ρυθμισμένα δάνεια μπορούν να μείνουν εκτός κι αυτό να μην μπλοκάρει την ένταξη στον μηχανισμό.

Επίσης, το επιτόκιο για την ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι) θα κλειδώσει στο 3%. Βρέξει, χιονίσει από την ΕΚΤ…

## ΛΑΜΨΑ: Επιστροφή κεφαλαίου

Την επιστροφή κεφαλαίου 0,47 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά περιμένουν οι μέτοχοι της ΛΑΜΨΑ.

Το θέμα θα τεθεί σήμερα στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προς έγκριση.

Ουσιαστικά, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 10,04 εκατ ευρώ και ισόποση απομείωση.

## Copenhagen Offshore Partners: Γραφεία στην Αθήνα

Γραφεία στην Αθήνα όπου απασχολεί μια μικρή ομάδα στελεχών ακούω ότι άνοιξε η δανέζικη εταιρεία Copenhagen Offshore Partners, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών έργων.

Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners, η οποία με την σειρά της έχει υπογράψει συμφωνία με την Protergia του ομίλου Mytilineos.

## Εβδομάδα ανακοινώσεων

Είτε οι πρώτες εκλογές γίνουν στις αρχές Απριλίου, είτε τον Μάιο (σ.σ. ο Πρωθυπουργός είναι γνωστός για την επιμονή του) εντός των επόμενων ημερών το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης.

Οι τελευταίες πινελιές θα μπουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από αύριο όταν θα επιστρέψει την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

## TBI Bank: Στην Αθήνα ο CEO Pert Baron

Με ιδιαίτερα φιλόδοξο business plan ξεκίνησε η νέα χρονιά για την ψηφιακή τράπεζα TBI Bank.

Τα σχέδια για την ελληνική αγορά προβλέπουν σημαντική ανάπτυξη εργασιών το 2023, τάση που έρχεται από την οικονομική χρήση του 2022.

Εξ ου και όπως μαθαίνουμε τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Pert Bbaron.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.75 views0 comments
bottom of page