top of page

Ο σερίφης στο ΤΧΣ, το deal Βαρδινογιάννη-Καφούνη, τα βάσανα της Prodea και η γιορτή της Eurobank
Καλημέρα σας,


Τι δολάριο, τι ευρώ… Μετά από 20 χρόνια η ισοτιμία των δύο ισχυρών νομισμάτων διαμορφώθηκε στο 1:1 εξαιτίας της ενεργειακής καταιγίδας που πλήττει, αν μην γελιόμαστε, κυρίως την Ευρώπη. Πλέον, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα ομόλογα και αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 21 Ιουλίουαλλά και τη σημερινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στα καθ` ημάς εχθές η στήλη έγραψε για τον πονοκέφαλο που προκαλείται στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου από την έλλειψη χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Μαθαίνω, ότι δρομολογούνται λύσεις. Υπάρχει όμως και μια άλλη εστία ανησυχίας στους κόλπους της Ένωσης που σχετίζεται με τον διαφαινόμενο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο LNG. Θυμάστε, στην αρχή της πανδημίας που γινόταν χαμός και πλιάτσικο μερικές φορές με τις μάσκες στα αεροδρόμια της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο; Κάτι αντίστοιχο, ίσως με μεγαλύτερη ένταση, φαίνεται ότι θα γίνει και με το LNG αέριο. Ένα είναι σίγουρο: δεν θα πλήξουμε.


## Το deal Βαρδινογιάννη-Καφούνη


Είναι γνωστή η αγάπη του Γιάννη Βαρδινογιάννη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (σ.σ. οδηγεί την τελευταία λέξη ηλεκτροκίνησης της Tesla) αλλά η εξαγορά του 60% της εταιρείας AutomotiveSolutions δεν αποδίδεται σε αυτό (σ.σ. στην αγάπη) αλλά στην είσοδο της οικογένειας σε νέες, σύγχρονες και κυρίως πράσινες υπηρεσίες. Η Automotive Solutions, που ελέγχεται από τον Σταύρο Καφούνη (πρόεδρο της εταιρείας αλλά και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών) και τον Δημήτρη Καπετανάκη (CEO της εταιρείας), προσθέτει στις επιχειρηματικές business της οικογένειας (σ.σ. η εξαγορά έγινε από την Motol Oil) πρόσβαση στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στον luxury κόσμο των golfs αλλά και στις πωλήσεις ειδικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε δημόσιους φορείς. Τα «πράσινα» οχήματα της AutomotiveSolutions τα συναντά κανείς στο Costa Navarino, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης, σε αεροδρόμια.


## Ο «σερίφης» του ΤΧΣ


Οι ρυθμοί λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι γνωστό σε όλους ότι είναι χαλαροί, ράθυμοι και το μεσημεράκι τα στελέχη του αποχωρούν από το γραφείο όπως κάθε δημόσιος υπάλληλος που σέβεται τον εαυτό του! Τους τελευταίους μήνες τα ράθυμα στελέχη του Ταμείου έχουν βγάλει, όπως πληροφορείται η στήλη, το παρατσούκλι «σερίφης» στον Φώτη Κουρμούση (πρώην ειδικό γραμματέα διαχείρισης δημοσίου χρέους). Κι αυτό προέκυψε διότι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου δεν κάθεται ήσυχος και συνέχεια θέλει να ασχοληθεί με κάποια εργασία. Κοινώς χαλάει την ηρεμία και διαταράζει του κύκλους.## Prodea: Γεφύρι της Άρτας το placement


Εδώ και καιρό η Prodea προσπαθεί να βγει τρόπο να αυξήσει το freefloat μέσω placement αλλά όλο κάτι προκύπτει και το projectαπομακρύνεται. Μαθαίνω ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αριστοτέλης Καρυτινός δεν αποκλείει το placement να γίνει σε δύο δόσεις. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία κίνηση μέσω της συμφωνίας με την Alpha Bank για το Skyline(σ.σ. σας υπενθυμίζω ότι σύντομα αναμένονται νέα από την τράπεζα για τον προτιμητέο και ο Gamechanger έγραφε εχθές ότι η ζυγαριά φαίνεται να κλείνει προς το σχήμα Dimand-HIG-Premia). Αν λοιπόν δεν κάτσει η συμφωνία για το Skyline τότε η Prodea θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα, με τη διαφορά ότι επί του παρόντος οι αγορές είναι αποθαρρυντικές.


## Eurobank: Ήταν όλοι εκεί εχθές αλλά και τη Δευτέρα


Στην εκδήλωση της Eurobank για τα 30 χρόνια λειτουργίας της ήταν όλοι. Οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής του Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, ο επιχειρηματίας Θ. Φέσσας αλλά και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Από τους τραπεζίτες έδωσαν το παρών ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Ηχηρή απουσία ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς αλλά και ο πρόεδρός της Γκίκας Χαρδούβελης. Συγκινητική, εκ των πραγμάτων, ήταν η ομιλία του επί χρόνια CEO της τράπεζας Νίκου Νανόπουλου. Την Δευτέρα το βράδυ είχε προηγηθεί, επίσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μία ακόμη εκδήλωση της τράπεζας στην οποία συμμετείχαν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη μεταξύ αυτών και ο Νίκος Καραμούζης αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

37 views0 comments
bottom of page