top of page

Που χτίζει θέση η CarVal, η Ελληνική Τράπεζα, ο ακούραστος κ. Φλογαΐτης και ο «φόβος» του EurogroupΚαλημέρα σας


Η Βουλή κάνει την αρχή, σβήνει τα φώτα της και δίνει το σύνθημα της «οικονομίας». Έχει να πέσει μαύρο φέτος αλλά προφανώς όχι στους δρόμους της πρωτεύουσας διότι προέχει η ασφάλεια των πολιτών. Το ύψος της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει για τα νοικοκυριά και το βαρόμετρο που θα κρίνει το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς… Μετά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα πάρουμε τις σχετικές απαντήσεις. Ο δύσκολος χειμώνας ξεκινά από την Γερμανία.

Το γερμανικό Ινστιτούτο ifo εκτίμησε (το αναμενόμενο) ότι η γερμανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2023 και θα συρρικνωθεί κατά 0,3% ενώ ο πληθωρισμός εφέτος θα διαμορφωθεί στο 8,1% και 9,3% το 2023. Το 2023 απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση καθώς αναμένεται μείωση του ρυθμούς ανάπτυξης (σε σχέση με εφέτος) αλλά και η ανάδειξη των «πληγών» που προκαλεί η ενεργειακή κρίση…

Στο πολεμικό μέτωπο, με το οποίο συνδέεται η οικονομική μας τύχη, όλοι «κερδάνε», αν μου επιτρέπεται η φράση. Οι Ουκρανοί κερδίζουν μάχες και το Κρεμλίνο μεταδίδει ότι «οπισθοχωρούμε αλλά δεν υποχωρούμε». Περαστικά μας!

Στα καθ` ημάς:


## Eurogroup: Η ατάκα προς τον Έλληνα υπουργό

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο τελευταίο Eurogroup μεταξύ σοβαρού και αστείου πετούσαν ατάκες του στυλ: τι τα θέλετε τα μέτρα αφού η οικονομία σας τρέχει με εντυπωσιακούς ρυθμούς… Τις αντιμετώπισε με χιούμορ αλλά πάντα υπάρχει ο φόβος του λογαριασμού.


## RealEstate: Το πρώτο μούδιασμα

Φρένο πατάει το ενδιαφέρον επενδυτών και ιδιωτών για την τοποθέτηση στην αγορά ακινήτων και όπως μαθαίνω το μούδιασμα τυγχάνει και της προσοχής των τραπεζών. Η ερμηνεία που δίνουν στελέχη του κλάδου είναι πως η μικρή (αλλά ενδεικτική) κάμψη του ενδιαφέροντος για μεγάλες πράξεις οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο.


## Τρ. Κύπρου: Αυξάνει θέση η CarValInvestors

Κι ενώ ο χρόνος μαζεύει και η Lone Star ετοιμάζει τις κινήσεις της επί κυπριακού εδάφους καθώς έχει διορία μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, οι υπόλοιπο μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αυξάνουν το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος. Το τελευταίο «κρούσμα» ήρθε από την CarVal Investors, η οποία ανέβασε το ποσοστό της στο 9,07% από 8,57%, μετά την αγορά 1,4 εκατομμυρίων μετοχών (όπως κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου).

Είχε προηγηθεί, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, η αύξηση του ποσοστού του τρίτου μεγαλύτερου μετόχου της Τράπεζας Κύπρου του Senvest Group στο 7,79% από 7,11%.

Όπως καταλαβαίνετε η Lone Star άνοιξε την όρεξη για αποδόσεις…


## Ελληνική Τράπεζα: Έρχονται εξελίξεις…

Μένοντας για λίγο στα τραπεζικά της Κύπρου, τα οποία συνδέονται με τα αντίστοιχα της Ελλάδας στο νησί εντείνονται οι πληροφορίες για εξελίξεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας με πρωταγωνίστρια, εκ μετοχικής θέσης, την Eurobank. Κι αυτό διότι όπως έχει γράψει ο Απελεύθερος (1/9/22) η Wargaming που ελέγχει το 20,2% έχει δρομολογήσει την πώλησή του αρκεί η τιμή που ζητά να είναι σε «λογικά» πλαίσια.

Η τράπεζα έχει μπροστά τους εξής σταθμούς: Στις 19 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο και την επομένη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Προς το τέλος του μήνα (28/09) θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της.


## ΔΕΠΑ Υποδομών ΙΙ: Ο… διαχρονικός κ. Φλογαΐτης

Μετά από ένα χρόνο εμπρός-πίσω η ιταλική εταιρεία Italgas απέκτησε το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών με τίμημα πέριξ των 900 εκατ ευρώ. Η αποκρατικοποίηση στέφθηκε μετά κόπων και βασάνων με επιτυχία και την 1η Σεπτεμβρίου 2022 εκλέχθηκε από την γενική συνέλευση το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η διοίκηση απαρτίζεται από τρεις Ιταλούς και δύο Έλληνες (μέλη). Κι εδώ συναντά κανείς τον κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, ο οποίος πλέον εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ Υποδομών ως μέλος. Ο κ. Φλογαΐτης, νομικός επιστήμων, έχει διατρέξει στην πορεία του όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: Την περίοδο 1981-1982 διετέλεσε βοηθός του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ενώ έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος σε αρκετά υπουργεία. Επίσης, έχει χρηματίσει πρόεδρος της Επιτροπής για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 1996-97), του διοικητικού δικαστηρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το καλοκαίρι του 2007, λόγω των επικείμενων εκλογών ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η θητεία του συνέπεσε με τις δασικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007. Τον Σεπτέμβριο του 2009 διορίστηκε για δεύτερη φορά υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών με αφορμή τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Και ερχόμαστε στο 2015: Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου ανέλαβε Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Διαχρονικός και ακούραστος… Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

272 views0 comments
bottom of page