top of page

Η Sumitomo, η σχέση Ellington-Μπάκου-Καϋμενάκη, στη Βουλή servicers/τράπεζες και 3 τιτλοποποιήσειςΚαλημέρα σας


Μαύρα μαντάτα έρχονται από την Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που προκαλεί αναταραχή στις αγορές.

Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο κατά του πληθωρισμού άναψε φωτιά στην αγορά ομολόγων και έστειλε την απόδοση του 10ετούς οριακά πάνω από το 5%.

Στην Γερμανία ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη, από τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η γερμανική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 0,4% το 2023 και θα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς (2,3%) το 2024.

Όσο για την Ευρώπη και την ασπίδα της έναντι των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προς το παρόν την κρατά στο… έδαφος και η Κομισιόν μεταφέρει τις όποιες αποφάσεις για το 2023.

Για μια ακόμη φορά οι ηγέτες της Γηραίας Ηπείρου απέδειξαν τα αξιοζήλευτα αντανακλαστικά τους!

Στα καθ` ημάς:


## Τράπεζες/servicers Ι: Στην 20 Οκτωβρίου στη Βουλή

Στη Διαρκή Οικονομική Επιτροπή της Βουλής έχουν κληθεί, όπως πληροφορούμαι, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και το προεδρείο της Ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου να δώσουν στοιχεία και απαντήσεις για την πορεία της εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους.

Η κυβέρνηση όπως έχετε διαβάσει από την στήλη ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή την τροπολογία-ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς (θα καλύψει επί της ουσίας το νομικό κενό μεταξύ των νόμων του 2003 και του 2015 για τις τιτλοποιήσεις) και το ζήτημα έχει ένα πολιτικό κόστος… Το οποίο ετοιμάζεται (επίσης) να μετριάσει με την παρουσία των τραπεζιτών και των servicers στην Επιτροπή.


## Τράπεζες/servicers II: Τους είχε… προειδοποιήσει ο υπουργός

Σας υπενθυμίζω ότι στα μέσα Ιουλίου είχε προκληθεί μια ένταση μεταξύ τραπεζών/servicers από την μία πλευρά και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε συνάντησή τους με θέμα τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού.

Τότε, λοιπόν, ο υπουργός τους είχε προειδοποιήσει ότι θα τους φέρει για… εξηγήσεις στην Βουλή. Ήγγικεν η ώρα!


## Ellington/Intrakat: Μαζί στη διαχείριση ακινήτων

Συμφωνία στη διαχείριση ακινήτων ψήνεται μεταξύ της Ellington και της Intrakat. Από έγκυρη πηγή ακούω ότι τα αφεντικά της Ellington στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν κάνει δουλειές με τους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη στην Αμερική με αιχμή το real estate. Η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζουν και στην Ελλάδα. Το προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει η Ellington προέρχεται όπως μου μετέφεραν από συστημική τράπεζα, η συνεργασία της οποίας με την Ellington στο εν λόγω κομμάτι κρατά από το 2014.


## To ναι των επενδυτών για Frontier II, Solar και Sunrise III

Οι τρεις τελευταίες τιτλοποιήσεις Frontier II, Solar και Sunrise III θα μπουν στον Ηρακλή αλλά όπως ακούω με τις μικρές αλλαγές στην περίμετρο θα μειωθεί η φέτα του senior και θα αυξηθεί του mezzanine. Μου μετέφεραν μετά βεβαιότητος ότι οι επενδυτές-αγοραστές δεν προέβαλαν αντιρρήσεις και τα projects προχωρούν κανονικά.

Άρα το ρίσκο μεταφέρεται στον αγοραστή και μειώνεται για το δημόσιο, κυρίως για τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί μέσω του Ηρακλή και με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει κίνδυνος να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.


## Οι Ιάπωνες στο Μέγαρο Μαξίμου

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σήμερα το πρωί managers μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων και θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό. Στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων όσο όμως και η μεταφορά κάποιων εργασιών των ξένων πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα. Στους επισκέπτες διακρίνουμε τις εξής εταιρείες: Hitachi Ltd, Ana Holding Inc, Sumitomo Deutschland GmbH, Sumitomo Life Insurance Company, Japan Airlines Co., Nomura Holdings Inc., Mitsubishi Electric Europe B.V.


## Alpha Bank: Η νέα σύμβαση και η επιδότηση

Η Alpha Bank υπέγραψε την νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας και θα δώσει έκτακτη ενίσχυση στους εργαζόμενους από 300 έως 2.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με αναπηρία έως 67%. Στη νέα σύμβαση προβλέπεται η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

173 views0 comments
bottom of page