top of page

«Ψήνονται» εγγυήσεις δανείων, το χάος Σκέρτσου- ΕΕΤ, στο RRF RWE-ΔΕΗ και ο πανικός στην ΒασιλείαΚαλημέρα σας


Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δηλώνει ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος αλλά και αποφασιστικότητα για την μείωση του πληθωρισμού», δεν θέλουν κάτι άλλο οι επενδυτές για να αρχίσουν τις μαζικές πωλήσεις μετοχών. Η προσοχή στρέφεται πλέον στην απόφαση της FED, την επόμενη εβδομάδα, για μια ακόμη γενναία (σ.σ. αποφασιστική) αύξηση των επιτοκίων. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 8,3% οριακά μειωμένος σε σχέση με το 8,5% του Ιουλίου, ωστόσο η μικρή κάμψη καταδεικνύει ότι αποκτά δομικό χαρακτήρα.

Μια ακόμη εξέλιξη στη διεθνή σκακιέρα που αξίζει της προσοχής είναι η συνάντηση (σ.σ. Πέμπτη ή Παρασκευή) του Κινέζου προέδρου της Κίνας Xi Jinping με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin. Σύμφωνα με κινέζους αξιωματούχους οι ηγέτες των δύο χωρών θα… εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με στόχο η παγκόσμια τάξη να κινηθεί προς μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση.

Στα καθ` ημάς:


## Στέγη/τράπεζες Ι: Περιμένοντας τον Άκη Σκέρτσο

Ένα ψιλο- αλαλούμ (μην πω «μαλλιά κουβάρια») μαθαίνω ότι επικρατεί μεταξύ του υπουργείου Επικρατείας και των τραπεζών όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο των ευρύτερων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την στεγαστική πολιτική. Πληροφορούμαι ότι η τελευταία επικοινωνία μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Άκη Σκέρτσου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου και έκτοτε δεν έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι…

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το συνολικό κρατικό κονδύλι να φθάσει στα 750 εκατ ευρώ (και 250 εκατ ευρώ οι τράπεζες), από τα χείλη του Πρωθυπουργού ακούσαμε ότι θα είναι 500 εκατ ευρώ (με μόχλευση να φθάσει το 1 δις ευρώ) και μέχρι τώρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί βασικά δοκάρια του προγράμματος φθηνών στεγαστικών δανείων.


## Στέγη/τράπεζες ΙΙ: Η βόμβα του επιτοκίου

Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση σκέπτεται η κρατική επιδότηση των τόκων να αφορά το σύνολο του δανείου και όχι μόνο το μέρος της χορήγησης που θα χρηματοδοτηθεί από το κρατικό χρήμα. Στο παζλ έχει προστεθεί, όπως μου μετέφεραν και, ένα ακόμη καυτό ζήτημα αυτό της αύξησης των επιτοκίων. Διότι αν το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο τότε η επιδότηση θα είναι συνδεδεμένη με μια μεταβλητή όπως η αύξηση των επιτοκίων. Στην περίπτωση που το επιτόκιο των εν λόγω δανείων θα είναι σταθερό, το κόστος της τιμολόγησης θα είναι στα ύψη δεδομένης της νέας νομισματικής πολιτικής…


## «Ψήνονται» εγγυήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους παρόχους ενέργειας. Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φιλανδίας, αλλά και της Γερμανίας (θα εγκριθεί σήμερα πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 67 δις ευρώ από την kfw) παρεμβαίνουν με κρατικές εγγυήσεις δανείων για να μην σκάσουν κανόνια στην αγορά ενέργειας και κατά συνέπεια στις τράπεζες. Η στήλη πληροφορείται ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα και την ελληνική κυβέρνηση και ήδη έχουν αρχίσει οι ασκήσεις επί χάρτου για εγγυήσεις, εφόσον χρειαστεί, στο κεφάλαιο κίνησης. Ετοιμαστείτε.


## RWE/ΔΕΗ: Στο RRF η πρώτη κοινή επένδυση

Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις των δύο μετόχων της «Μέτων Ενεργειακής», της γερμανικής RWE και της ΔΕΗ, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την πρώτη κοινή επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ύψους 150 εκατ ευρώ (το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα φθάνει τα 800 εκατ ευρώ και θα υλοποιηθεί σε φάσεις). Η επένδυση θα γίνει στην Κοζάνη.

Ο φάκελος της πρώτης φάσης είναι έτοιμος έχει υποβληθεί και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ακούω ότι όλες θέλουν την δουλειά εξ ου και υπάρχει ανταγωνισμός καθώς η χρηματοδότηση είναι μεγάλη. Το 50% της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια του RRF, το 20% από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο θα τραπεζικό δανεισμό.


## Θέμα ωρών το deal της Tethys

Ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις και τα νομικά έγγραφα αυτών για την πώληση του πακέτου Tethys που αφορά στα δάνεια 72 ξενοδοχείων. Εν τέλει ακούω ότι η δεσμευτική προσφορά του σχήματος SMERC, Θ. Λασκαρίδη και Brown ήτο καλύτερη ως προς τη σύνθεση των όρων σε σχέση με τις υπόλοιπες.


## Η αναστάτωση στην Βασιλεία

Στα σύνορα της Ελβετίας με την Γερμανία και τη Γαλλία στην έδρα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία συναντήθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αρκετών χωρών και την ατζέντα μονοπώλησε η ενεργειακή κρίση. Κυρίως οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής στις τράπεζες. Το κλίμα δεν ήταν ευχάριστο καθώς οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αναστατωμένοι για τις επιπτώσεις της κρίσης στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.


## Το σφυρί της Μυκόνου

Για σήμερα είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός της βίλας που διατηρούσε στην Μύκονο ο επιχειρηματίας του κλάδου του αυτοκινήτου Παναγιώτης Δάβαρης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,640 εκατ ευρώ. Το ακίνητο περιλαμβάνει δύο κατοικίες σε ιδανικό σημείο του νησιού ως προς τη θέα. Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία διαχείρισης CEPAL. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο επιχειρηματίας ήταν εκείνος που έφερε στην Ελλάδα τα Hyundai και τα KIA.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

147 views0 comments
bottom of page