top of page

Ο Νοέμβριος της Eurobank, τα interviews της Βρεττού και το… τσίμπημα μέχρι νεωτέρας στην ΠαγκρήτιαΚαλημέρα σας


Δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών η επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει τους κανόνες στα φθηνά δάνεια που δόθηκαν μέσω του προγράμματος TLTRO. Η ηρεμία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τα έχουν παρκαρισμένα στην ΕΚΤ.

Πηγές από τον Φρανκφούρτη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει εκ νέου τις δυνατότητες τοποθέτησης της φθηνής ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ομόλογα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ την 27η Οκτωβρίου.

Στα καθ` ημάς:


## Με το βλέμμα στην Standard& Poor`s

Μπορεί στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να έχει μπαράζ συναντήσεων με ξένες επενδυτικές τράπεζες και με την Moody`s, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Standard & Poor`s. Κι αυτό διότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης έχει ραντεβού με την Ελλάδα την επόμενη Παρασκευή 21η Οκτωβρίου.

Η Standard & Poor`s έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία με BB+, μία μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Πληροφορούμαι όμως ότι στην κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα…


## Eurobank: Τον Νοέμβριο τα σπουδαία

Η διοίκηση της Eurobank έχει δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο πως με βάση τα οικονομικά μεγέθη, κυρίως την κερδοφορία η τράπεζα πληροί τις προϋποθέσεις για να διανείμει μέρισμα το 2023 από τα κέρδη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Η στήλη πληροφορείται ότι η τράπεζα αναμένει απάντηση από τους επόπτες τον Νοέμβριο. Τότε, λοιπόν, θα πληροφορηθούμε αν κάμφθηκε ο σκεπτικισμός με επιχείρημα ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Η τράπεζα έχει ενημερώσει πως θα ανακοινώσει τα κέρδη του τρίτου τριμήνου την 10η Νοεμβρίου 2022.


## Attica Bank Ι: Τα interviews της Βρεττού

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού έχει ξεκινήσει τις κατ` ιδίαν συναντήσεις και συνεντεύξεις με στελέχη από την αγορά με στόχο να τους φέρει στην τράπεζα καθώς η διοικητική ομάδα χρειάζεται ενίσχυση.

Τα interviews που έχουν γίνει είναι αρκετά, τα στελέχη προέρχονται από όλη την αγορά και ακούω ότι η επικεφαλής της τράπεζας έχει εξουσιοδότηση από τους μετόχους να πληρώσει κάτι παραπάνω.

Συζητήσεις ακούω όμως ότι γίνονται και με δύο-τρεις συμβούλους εκ των οποίων θα γίνει η επιλογή αυτού που θα αναλάβει να καταρτίσει το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Προκρίνονται οι πωλήσεις…


## Attica Bank II: Το ενημερωτικό και η ΑΜΚ

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Ακούω ότι άμεσα θα κλείσει το θέμα των παλαιών warrants, εντός του μήνα θα εγκριθεί το Ενημερωτικό και προς το τέλος του έτους η ΑΜΚ.

Το έχουν παράδοση στην τράπεζα να κάνουν τις αυξήσεις κεφαλαίου κάθε Χριστούγεννα (σ.σ. έτσι έγινε και πέρυσι). Για να το ευθυμήσουμε μάλλον πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη.


## Παγκρήτια: Μπαίνουν με το… μέτρο και αναμένουν

Τόσο, όσο πληροφορούμαι ότι τοποθετούνται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι επιχειρηματίες αλλά και οι εφοπλιστές. Καταλαβαίνω ότι όλοι ακολουθούν την τακτική του Νίκου Μουνδρέα που βασίζεται στο τσίμπημα… μέχρι νεωτέρας. Όπως έλεγε και ένας φίλος της στήλης πρέπει πρώτα να μιλήσουν όλοι στο τραπέζι (σ.σ. με χαρτοπαιχτικούς όρους) και επίσης όλοι αποφεύγουν να μείνουν με τον μουτζούρη στο χέρι!

Οπότε, υπομονή μέχρι την τελευταία ώρα…


## Το σφυρί της Κλωστοϋφαντουργίας

Το εργοστάσιο αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό της κλωστοϋφαντουργίας «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», της επιχειρηματικής οικογένειας Ακκά, βγάζει στον πλειστηριασμό η Alpha Bank. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 25η Ιανουαρίου 2023 και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 5,468 εκατ ευρώ. Η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα δανεισμού με αποτέλεσμα αρκετά περιουσιακά στοιχεία της να βρουν στον πλειστηριασμό.

Το ακίνητο –βιομηχανικός χώρος έχει έκταση 44.830 τ.μ. και βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη της Κομοτηνής.

Τα βάρη του ακινήτου είναι: Προσημείωση υποθήκης στην Εθνική Τράπεζα για το ποσό των 8 εκατ ευρώ, δύο προσημειώσεις στην Alpha Bank για 8 εκατ ευρώ συνολικά και μία υποθήκη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για το ποσό των 996.994,99 ευρώ.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

219 views0 comments
bottom of page