top of page

Τα 2.000 τιτλοποιημένα δάνεια, η σφαλιάρα της Moody`s στο Sani/Ikos και ένα Juicy Καταριανό κουίζΚαλημέρα σας

Τα κύματα του Qatargate σκάνε με ένταση πλέον και στην ελληνική πολιτική σκηνή με το ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Όσο για την υπόθεση της Εύας κάθε ημέρα κρύβει και μια έκπληξη από το 1,5 εκατ ευρώ σε μετρητά μέχρι τη χθεσινοβραδινή της δήλωσε μέσω του δικηγόρου της, στην οποία αρνείται τα πάντα δείχνοντας τους πολιτικούς της προϊσταμένους.

Και κάπως έτσι όλοι μας μάθαμε πως τον Ιανουάριο του 2023, σε ένα μήνα δηλαδή, είχε προγραμματιστεί ομιλία του Σείχη του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στα της ενεργειακής κρίσης οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον κόφτη στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου και έκλεισαν εκ νέου ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα.

Στα καθ` ημάς:

## Τράπεζες/ΥΠΟΙΚ: Ένα ακόμη ραντεβού

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών για να συναντηθούν με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ποντάρουμε (σ.σ. σιγουράκι λένε οι πηγές) ότι το κλίμα σήμερα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

Εξάλλου, δεν μένει και πολύς χρόνος καθώς πρέπει όλα να ετοιμασθούν ενόψει της συζήτησης στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023 και τις επίσημες ανακοινώσεις να τις κάνει ο πρωθυπουργός.

## Τράπεζες: Ok για τα 2.000 τιτλοποιημένα

Σε μια προσπάθεια να κοπάσουν οι εντάσεις και να περάσει η ένταση αλλά κυρίως να μην προκύψουν ζητήματα ίσης μεταχείρισης οι τράπεζες έχουν βάλει στην πρότασή τους και τα 2.000 δάνεια που τιτλοποιήθηκαν.

Πρόκειται για ενήμερα στεγαστικά, των οποίων οι δανειολήπτες μπορούν να εγείρουν νομικές αξιώσεις αν βρεθούν εκτός της περιμέτρου του προγράμματος στήριξης.

Βέβαια, γι` αυτά τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

## MIG: Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός

Μετά την χρόνια ταλαιπωρία που είχε από κατάρρευση μέχρι πώληση των δανείων της σε ξένη εταιρεία η MIG δίνοντας το ασημικό της, την Attica Συμμετοχών στην STRIX Holding προχωρά στην εξόφληση του δανεισμού της ύψους 443,8 εκατ ευρώ.

Τα δάνεια της Attica Συμμετοχών είναι ενήμερα και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς.

Η τράπεζα προσδοκά σημαντικές υπεραξίες από την Attica Συμμετοχών και δεν βιάζεται για την πώλησή της (GameChanger 8 Δεκεμβρίου).

## Sani/Ikos: Η σφαλιάρα από την Moody`s

Και πάνω που άνοιξαν σαμπάνιες στο Sani/Ikos για το deal με το GIC της Σιγκαπούρης ήρθε η Moody`s να τους προσγειώσει.

Ο οίκος αξιολόγησης έθεσε υπό αναθεώρηση το corporate family rating (CFR) της εταιρείας αλλά και τη διαβάθμιση του ομολόγου των 300 εκατ ευρώ που έχει την εγγύηση της επιχείρησης και έχει επιτόκιο 5,625%.

Στις αιτίες και η αβεβαιότητα για τα λειτουργικά έσοδα των επόμενων 12-18 μηνών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα των καταναλωτών.

## Ellington: Ήγγικεν η ώρα

Η κλεψύδρα του χρόνου περιορίζεται και οι μέτοχοι της Attica Bank πρέπει να βάλουν τα λεφτά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάνω στο τραπέζι καθώς τους περιμένει ο επόπτης εντός της εβδομάδας.

Το ενδιαφέρον, όπως καταλαβαίνετε, εστιάζεται στους ιδιώτες μετόχους, το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ.

Οι αμερικανοί είχαν βγει στην αγορά για δανεισμό και μάλιστα είχαν συζητήσεις με ξένες τράπεζες…

Το αν τα βρήκαν θα φανεί άμεσα.

## Κουίζ: Ποια γνωστή Κυρία είχε έτοιμες τις βαλίτσες της για το Κατάρ και με το έσκασε η βόμβα του σκανδάλου ακύρωσε το ταξίδι; Μιλάμε για πολύ γνωστή Κυρία του τόπου, η οποία βρίσκεται στην πηγή της εξουσίας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

75 views0 comments
bottom of page