top of page

Το ραντεβού Attica-ΤτΕ, ποιους συνάντησε η Lone Star, η Βιοχάλκο, η Τιτάν και οι αζήτητες μετοχέςΚαλημέρα σας


Η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής λαίλαπας και οι υπουργοί Ενέργειας θα κληθούν να αποφασίσουν στο Σύνοδο την 30η Σεπτεμβρίου (σ.σ. η ευρωπαϊκή αργοπορία είναι πλέον παροιμιώδης).

Το μενού της Επιτροπής έχει: Πρώτον, την επιβολή πλαφόν στα έσοδα – 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα - των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικής αλλά και μέσω ΑΠΕ. Τα επιπλέον έσοδα που σύμφωνα με την Κομισιόν εκτιμώνται στα 149 δις ευρώ θα δίνονται για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Δεύτερον, την «προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης» που θα ανέλθει στο 33% των υπερκερδών στις εταιρείες που παράγουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.

Όπως καταλαβαίνετε η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ισορροπία τρόμου…

Στο μεταξύ στην Αθήνα το σενάριο της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια είχε πέσει ως ιδέα εντός του θέρους, προκάλεσε ταραχή και απορρίφθηκε. Τώρα, όμως, επανέρχεται ως πρόταση με θεσμικό τρόπο… Βέβαια, τον τελευταίο λόγο το έχουν οι ηγέτες της Ε.Ε.


## Ε.Ε.: Κρατικές ενισχύσεις

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει ορθάνοικτη την κρατική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Εχθές η στήλη αναφέρθηκε στο σενάριο επιστράτευσης των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια για τις εταιρείες/παρόχους. Η Γερμανία έκανε την αρχή μέσω της KwF, οι χώρες του βορά το πράττουν ήδη και το μέτρο έρχεται πλέον στην επικαιρότητα. Στην Γερμανία, μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ξένου τύπου περίπου 1.500 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζουν ζήτημα βιωσιμότητας και ζητούν στήριξη από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα (KfW).


## Στο RRF Βιοχάλκο και Τιτάνας

Χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα λάβουν τόσο η Βιοχάλκο όσο και ο Τιτάνας. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς την ενεργειακή αναβάθμιση της παραγωγής, με αιχμή τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Μαθαίνω ότι η επενδύσεις σε αυτό τον τομέα των δύο εταιρειών κινούνται λίγο πάνω από τα 10 εκατ ευρώ, έκαστη.


## Lone Star: Πολιτικά ραντεβού στην Κύπρο

Την Δευτέρα και την Τρίτη υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού fund Lone Star επισκέφθηκαν την Κύπρου και πραγματοποίησαν επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και όχι με οικονομικούς παράγοντες. Και ως γνωστόν οι πολιτικοί πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και είπαν στην ομάδα της Lone Star ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από: την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και εν τέλει τους μετόχους. Από την πλευρά τους τα στελέχη της Lone Star ανέφεραν πως το fund θέλει την τράπεζα και ότι η επένδυση θα είναι μακροχρόνια. Ετοιμαστείτε για νέα πρόταση από τους Αμερικανούς…


## Attica Bank: Στις 23 Σεπτεμβρίου στην ΤτΕ

Σήμερα περιμένουν οι εμπλεκόμενοι στην Attica Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη διοίκηση της τράπεζας μέχρι τους μετόχους ΤΜΕΔΕ-Ellington, το πόρισμα της DBRS για την μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων «Omega». Αμέσως μετά εφόσον συμφωνήσουν οι μέτοχοι ότι δεσμεύονται να στηρίξουν κεφαλαιακά την τράπεζα – μαθαίνω ότι γίνεται πρόοδος αλλά και ξέρεις ποτέ – θα υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος το business και το capital plan. Ο επόπτης τους περιμένει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος μετρά, πλέον, αντίστροφα.


## Η σκληρή Moody`s και η ήπια DBRS

Για αύριο (Παρασκευή) είναι προγραμματισμένα τα ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης Moody`s και DBRS. Οπότε αύριο βράδυ πάλι θα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών με αναμμένα τα φώτα τους «σκληρούς» της Moody`s, η οποία κρατά την διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων ακόμη χαμηλά (δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα). Το κλιμάκιο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης βρέθηκε στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, μέτρησε, άκουσε και στην κυβέρνηση προσδοκούν σε καλά νέα. Βέβαια, η Moody`s στο τελευταίο ραντεβού πριν αρκετούς μήνες δεν εμφανίσθηκε καν. Η DBRS από την άλλη είναι πιο ήπια στην προσέγγισή της. Ίδωμεν…


## Στα αζήτητα οι μετοχές του Κούμπα

Προσπαθεί με δεύτερο πλέον πλειστηριασμό η Τράπεζα Πειραιώς να «διώξει» τις μετοχές θυγατρικής του ομίλου «Κούμπας Συμμετοχών». Συγκεκριμένα, η τράπεζα προχωρά σε εκ νέου πλειστηριασμό στις 12 Οκτωβρίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς τα 822.898 εδκατευρώ, 131.174 μετοχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «THERMI Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογίας Καινοτομίας Έρευνας Ανάπτυξης Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας», οι οποίες ενσωματώνονται σε έναν (1) τίτλο των 131.174 μετοχών, που έχει εκδοθεί την 16/03/2018, με αύξ. αρ. τίτλου 2 και αυξ. αρ. μετοχών από 166.391 έως 297.564, κυριότητας της καθ’ ης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» που τελεί υπό εκκαθάριση. Οι παλαιοί γνωρίζουν τις ένδοξες χρηματιστηριακές στιγμές του ομίλου Κούμπα αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία όταν τα κατήγγειλε η τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του 2015 ανέρχονταν στα 114,1 εκατ ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

177 views0 comments
bottom of page