top of page

Έρχεται (;) Γέφυρα 3, τα 60 εκατ ευρώ της Άβαξ και ποιοι είναι καλεσμένοι στου Λινάτσα (ΑΧΙΑ)Καλημέρα σας


Αγριεύει ημέρα με την ημέρα στο θέμα των παρακολουθήσεων με νέες ιστορίες. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν στοιχεία και εδώ η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει την δουλειά της και γρήγορα.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, εχθές, στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία στις παρακολουθήσεις και επεσήμανε πως «κάποια κέντρα θέλουν πιεζόμενο πρωθυπουργό και αγκυλωμένη κυβέρνηση».

Μήπως, όμως, εδώ που έχουμε φθάσει να μάθουμε ποια είναι αυτά τα κέντρα; Διότι διαχρονικά στην πολιτική ζωή του τόπου υπήρχαν «κάποια κέντρα». Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να πουν τα πράγματα με το όνομά τους;

Βέβαια, όπως έγραφε η στήλη της προηγούμενες ημέρες στην υπόθεση υπάρχει «μαέστρος» και την επόμενη εβδομάδα φαίνεται πως θα γίνουμε σοφότεροι από τις νέες παρουσίες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Και όπως μαθαίνω η δικαιοσύνη είναι σε ετοιμότητα…

Το κακό βέβαια είναι ότι όλο αυτό το τοξικό κλίμα «παγώνει» την επενδυτική αγορά και τα περισσότερα projects μεταφέρονται για αργότερα. Και όταν λέμε αργότερα εννοούμε μετά τις εκλογές…

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Στα καθ` ημάς:


## Η ωμότητα της Morgan Stanley

Είχε δεν είχε η Morgan Stanley μας άφησε όλους έκπληκτους (σ.σ. δυσάρεστα). Ο λόγος για την εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας ότι η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει investment grade το 2024.

Ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Με αυτά που λένε οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, το κλίμα στραβώνει…

Στο report της γίνεται λόγος και για το «πολιτικό σκάνδαλο», όπως το χαρακτηρίζει, των παρακολουθήσεων και εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.  


## Καλεσμένοι στου Λινάτσα

Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Βασίλης Κικίλιας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τραπεζίτες, στελέχη της τουριστικής αγοράς, των κατασκευών αλλά και του real estate θα βρεθούν σήμερα στο ξενοδοχείο Athens Capitalκαλεσμένοι του ομίλου AXIA Ventures, συνιδρυτής και CEO του οποίου είναι ο Γιώργος Λινάτσας.

Από τις τράπεζες το event έχει δύο sessions:

Της Alpha Bank με τις παρουσίες του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Ψάλτη, του CFO Λάζαρου Παπαγαρυγάλλου και του Head of IR Ιάσωνα Καπατζόγλου.

Της Πειραιώς την οποία θα εκπροσωπήσουν ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός και ο Ξενοφών Δαμάλας, head of IR.

Πληροφορούμαι ότι στο event θα υπάρξει ειδική παρουσίαση για την τράπεζα Πειραιώς ως Case Study.


## ΑΒΑΞ: Στα 60 εκατ ευρώ το τίμημα για την Γέφυρα

Η πώληση της συμμετοχής που ανέρχεται στο 20,5% της Άβαξ στην εταιρεία «Γέφυρα Α.Ε.», που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτιμάται στα 60 εκατ ευρώ.

Το deal είναι έτοιμο και το τίμημα θα συμβάλλει σημαντικά στα κεφάλαια της Αβαξ, η οποία έχει πάρει δύο σημαντικά έργα: το flyover στην Θεσσαλονίκη και τα έργα υποδομής στο Ελληνικό.


## Τράπεζες/Δημόσιο: Στα σκαριά «Γέφυρα 3»;

Ακούω ότι υπάρχουν σκέψεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τη δρομολόγηση ενός προγράμματος «Γέφυρα 3», για την προστασία των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων.

Η στήλη πληροφορείται ότι το πρόγραμμα επιδότησης της διαφοράς που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων θα στηριχθεί στο μοντέλο που υιοθετήθηκε στην πανδημία. Δηλαδή η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ανά τρίμηνο ξεκινώντας από το 100% και φθάνοντας το τέταρτο τρίμηνο στο 25%.

Ο πρώιμος σχεδιασμός αφορά τα ενήμερα στεγαστικά και η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται στις αρχές του 2023.

 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

200 views0 comments
bottom of page