top of page

Η ατάκα CEO στον Σταϊκούρα, οι νέες business του Άνθιμου και τι ζήτησαν τα ξένα fundsΚαλημέρα σας

Μέχρι και κότερο ήθελε να πάρει ο σύζυγος της Εύας για να ανοίγονται από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι (σ.σ. γιατί όχι) τον Αραβικό Κόλπο.

Αυτά δεν τα λέει η στήλη αλλά η έγκριτη ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Στα σοβαρά τώρα η υπόθεση της Εύας έχει πολλές ουρές. Αρκεί η έρευνα που ξεκίνησε στην Ελλάδα να πάει μέχρι τέλους και να μην μείνει στα μισά όπως συνηθίζεται.

Η στήλη είχε ποντάρει τις τελευταίες ημέρες στην επικράτηση των «Περιστεριών» στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και δικαιώθηκε!

Εν τέλει η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η χαρά κράτησε λίγο καθώς στις δηλώσεις της η πρόεδρός Κριστίν Λαγκάρντ μας προσγείωσε όλους στην σκληρή πραγματικότητα.

Εν ολίγοις η Σιδηρά Κυρία της τράπεζας του ευρώ εξήγγειλε ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης για κάποιο χρονικό διάστημα…

Περαστικά μας.

Στα καθ` ημάς:

## Η ατάκα τραπεζίτη στον Σταϊκούρα

Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω: Η χθεσινή στήλη του Sketch μαθαίνω ότι έγινε θέμα συζήτησης στα τραπεζικά επιτελεία. Και δικαίως αφού είχε «καυτές» λεπτομέρειες για το όσα είπε ο επαναστάτης υπουργός στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Η στήλη θα σας αποκαλύψει σήμερα τι είπε ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών στον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντηση της Τετάρτης.

«Σηκώνεις πολύ τους τόνους και αν έρθει κάποιος να βάλει βόμβα στο σπίτι μου ή σε κάποιο από τα σπίτια των υπολοίπων, εσύ τι θα κάνεις; Που θα είσαι;».

Δεν χρειάζεται να σας αποκαλύψω το όνομα του CEO. Σημασία έχει η ουσία της τοποθέτησής του. Διότι καλή η επικοινωνιακή πολιτική αλλά χρειάζεται και μέτρο…

## Άρειος Πάγος: Δίνει το ok

Μένοντας για λίγο στις σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζών μαθαίνω ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι έτοιμη να ανακοινώσει (αφού την καθαρογράψει) την απόφασή της για το αν οι servicers μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Προς Θεού η στήλη δεν υπονοεί ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Τουναντίον.

Ωστόσο, σε μια διαπραγμάτευση τα μέρη κάτι κερδίζουν, κάτι χάνουν…

Έτσι φαίνεται να γίνεται κι εδώ.

Οι servicers, λοιπόν, θα κάνουν από τα τέλη Ιανουαρίου ανενόχλητοι πλειστηριασμούς. Υπάρχει όμως και το εμπόδιο της προεκλογικής περιόδου που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

## Οι νέες business του Άνθ. Θωμόπουλου

He is back! Ο λόγος για τον γνωστό στην αγορά Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Finance.

Η στήλη πληροφορείται ότι η εταιρεία του πρώην τραπεζίτη θα «χτυπήσει» πακέτα δανείων που θα βγάλουν προς πώληση εντός του 2023 οι servicers με στόχο την αναχρηματοδότηση των δανείων.

Εξάλλου, στο Συνέδριο της Prodexpo που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Θωμόπουλος είχε δώσει το στίγμα της νέας μπίζνας του 2023.

«Αν δεν κάνουμε κάτι να λύσουμε το θέμα του χρέους, η δυναμική που υπάρχει στην ελληνική αγορά ακινήτων θα διαστρεβλωθεί», είχε αναφέρει προσθέτοντας ότι «η κεντρική ιδέα είναι να γίνει αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων».

## Ελληνικός Χρυσός: 100 εκατ ευρώ από το RRF

Μετά από χρόνια ταλαιπωρία, πολιτικές κόντρες και λεονταρισμούς η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πήρε το κοινοπρακτικό δάνειο των 680 εκατ ευρώ και ξεκινά την επένδυση της νέας μονάδας στις Σουριές.

Τα 100 εκατ ευρώ προέρχονται από τα δάνεια του RRF.

Πιστώτριες τράπεζες είναι η Εθνική και η Πειραιώς.

## OCW: Τι ζήτησαν οι επενδυτές/servicers

Σύσκεψη έγινε εχθές με συμμετέχοντες: servicers, τράπεζες, διοίκηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ΚΕΑΟ και ΑΑΔΕ.

Το θέμα της συζήτησης ήταν οι επικείμενες βελτιώσεις που θα γίνουν στο εξωδικαστικό.

Η στήλη κρατά το εξής: οι επενδυτές, δηλαδή όσοι έχουν αγοράσει τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers, ζήτησαν να αλλάξει η χρονική διάρκεια της ρύθμισης.

Ο αλογόριθμος βγάζει 25 έτη για τα μη εξασφαλισμένα και 35 έτη για τα εξασφαλισμένα δάνεια.

Ως αντάλλαγμα για την μείωση της διάρκειας της ρύθμισης, δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

210 views0 comments
bottom of page