top of page

Τα νεύρα ΜΜ με την Moody`s, η αμηχανία του ΤΧΣ με το 1,4% της Eurobank και ο 5ος πόλος της CEO

Καλημέρα σας

Η Intellexa, η γνωστή από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων «ανεξέλεγκτη» εταιρεία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της (σ.σ. το θέτω όσο πιο κομψά γίνεται) την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δεν έδωσε στοιχεία στην Αρχή για τον διοικητικό έλεγχο, αρνήθηκε λοιπόν και γενικότερα είχε μια καθυστέρηση.

Και θα μου πείτε ποιο το αποτέλεσμα: Ένα πρόστιμο μόλις 50.000 ευρώ και μια σύσταση για άμεση διάθεση των στοιχείων.

Καληνύχτα και καλή τύχη!

Στα καθ` ημάς:

## ΜΜ/ΥΠΟΙΚ: Τα νεύρα με την Moody`s

Πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ότι στην κυβέρνηση είναι έξαλλοι με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody`s.

Κι αυτό διότι παρά τις επαφές, συναντήσεις και το παρατεταμένο μασάζ, πάντα στα θεσμικά πλαίσια, οι Αμερικανοί αρνούνται την οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση.

Και αυτό μας καίει καθώς μας έχουν 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική.

Στο τελευταίο ραντεβού που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας μαζί τους στο πλαίσιο των επαφών στην Νέα Υόρκη (σ.σ. τον Δεκέμβριο) ο οίκος έδειξε για μια ακόμη φορά το «σκληρό» τεχνοκρατικό του πρόσωπο.

## Fitch: Κάνει αχνοφαίνεται

Αντίθετα, τα μηνύματα από την Fitch φαίνεται, όπως μαθαίνω, να είναι πιο ενθαρρυντικά.

Το ραντεβού του οίκου αξιολόγησης με την ελληνική οικονομία είναι την 27η Ιανουαρίου.

Ο οίκος κατατάσσει την ελληνική οικονομία 2 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική και πληροφορούμαι ότι ενώ μας είχε για ύφεση, μάλλον θα υπάρξει θετική έκπληξη.

Μπορεί η έκπληξη να είναι διπλή και ως προς την αξιολόγηση…

Άντε να δούμε.

## Δανεισμός 3,5-4 δις ευρώ μέχρι τις εκλογές

Σήμερα θα βγει η Ελληνική Δημοκρατία στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Πληροφορούμαι ότι το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί από 2 έως 2,5 δις ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ θέλει μέχρι τις εκλογές να έχει αντλήσει από τις αγορές 3,5-4 δις ευρώ, δηλαδή το 50% του συνολικού δανειακού προγράμματος του 2023.

Το επιτόκιο σαφώς θα είναι «αλμυρό».

## ΤΧΣ/Eurobank: Αντιδρά ο ανταγωνισμός

Ο επενδυτής για την απόκτηση του 1,4% των μετοχών της Eurobank που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι έτοιμος.

Η κίνηση είναι σχεδιασμένη εδώ και καιρό.

Και που είναι, λοιπόν, το πρόβλημα; Η στήλη πληροφορείται ότι στο παρασκήνιο υπάρχει – για μία ακόμη φορά, συμβαίνει συχνά – ένας υπόγειος πόλεμος από τον ανταγωνισμό, τις υπόλοιπες τράπεζες.

Σας το μεταφέρω όπως μου το είπαν: Δεν θέλουν εν προκειμένω η Eurobank (σ.σ. θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλη τράπεζα στην θέση της) να είναι η πρώτη που θα βγει από το έστω και μικρό κορσέ του ΤΧΣ και έχουν αρχίσει τα υπόγεια χτυπήματα…

Αυτά βιώνουν και ζαλίζονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

## Eurobank: Το δημογραφικό και το Europhone Banking

Στον Έβρο βρίσκεται από εχθές σύσσωμη η διοίκηση της Eurobank όπου συνδυάζει περιοδεία στην Θράκη και Συνέδριο/εκδήλωση για το Δημογραφικό.

Η τράπεζα έχει αναλάβει το πρόγραμμα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και στηρίζει τις πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε πριν περίπου 3 μήνες στην πρόσληψη 45 εργαζομένων στην μονάδα Europhone Banking στην Θράκη.

## Attica Bank: Ο 5ος πόλος της κας Βρεττού

Εχθές η στήλη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank λόγω της δυσκαμψίας της Ellington Solutions.

Η σφήνα της Παγκρήτιας στην υπόθεση δεν αποτελεί είδηση καθώς οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος, Γ. Καϋμενάκης και ο μάνατζερ Αλ. Εξάρχου έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

Πως το είχε πει η κα Βρεττού στην δήλωσή της για τα αποτελέσματα 9μηνου: η τράπεζα θέλει να γίνει ο 5ος τραπεζικός πόλος (GameChanger 29 Δεκεμβρίου).

Για να μην λέμε και τα προφανή η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του 5ου τραπεζικού πόλου και έχει τις ευλογίες όλων των εμπλεκόμενων μερών (μέτοχοι της Παγκρήτιας, ΤτΕ, Μαξίμου).


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

99 views0 comments
bottom of page