top of page

Το ΜΜ και το PIF, η Ε.Κ. και η Attica Bank, τα κέρδη των τραπεζών και τα σφυριά της PQHΚαλημέρα σας


Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο πόσω μάλλον στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να έχει αποθηκεύσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ωστόσο έχει μπροστά της αρκετούς ψυχρούς μήνες και η ηγεσία της δεν είναι δυστυχώς σε θέση να βρει μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής λαίλαπας.

Το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση. Πριν καν μπούμε στον χειμώνα και αφού είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα στήριξης μέχρι το Δεκέμβριο ήρθε η ανατροπή και ήδη στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να επαναφέρουν για ένα 3μηνο την επιδότηση στο ντίζελ.

Στα μέτρα θα προστεθεί και η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης σίγουρα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στα καθ` ημάς:


## Τράπεζες: Τα κέρδη και η αγωνία

Αισιοδοξία ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου κινήθηκαν σε καλό επίπεδο μεταδίδεται τις τελευταίες ημέρες από τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών.

Εξάλλου, το τρίτο τρίμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό γέμισαν τα ταμεία για όλες τις συνδεδεμένες με τον κλάδο επιχειρήσεις, γεγονός που ενίσχυσε την αγορά και κατ` επέκταση και τα έσοδα των τραπεζών.

Η προσοχή με μια δόση σοβαρού προβληματισμού είναι, πλέον, στραμμένη όχι τόσο στο τελευταίο τρίμηνο όσο στο πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς τότε οι επιπτώσεις του πληθωρισμού θα είναι πιο μετρήσιμες…


## ΤΧΣ: Το ΥΠΟΙΚ στέλνει τον σύμβουλο

Εντός των επόμενων ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαθαίνω ότι θα ενημερώσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το ποια ξένη επενδυτική τράπεζα θα αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου διάθεσης. Ως επικρατέστερη φέρεται η Goldman Sachs. Η στήλη πληροφορείται ότι στην κούρσα της διεκδίκησης κατέβηκε με αξιώσεις η Bank of America.


## PIF: Συνεχίζει δυναμικά

Στο μεταξύ το Public Investment Fund, το κρατικό fund, της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει δυναμικά το lobbying (σ.σ. και με την νομική στήριξη του δικηγορικού γραφείου Παπαπολίτη) με στόχο την απόκτηση ποσοστού έως και 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι όποιες ενστάσεις υπήρξαν για το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν μετοχική παρουσία στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν ξεπεραστεί καθώς πρόκειται για σοβαρό μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα sovereign wealth fund.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις κινήσεις του PIF και μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι την εν λόγω επιχειρηματική συμφωνία…

Ο Νοέμβριος θα φέρει εξελίξεις αλλά και ανατροπές.


## Αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων

Έχουμε βαρεθεί όλοι να βλέπουμε με μια ισχυρή δόση απογοήτευσης την ανικανότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αποφασίσει της από κοινού ουσιαστικά λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με στήριξη της βιομηχανίας και της κοινωνίας.

Αύριο θα συνεδριάσει το Κολέγιο των Επιτρόπων με αντικείμενο την σύνταξη της πρότασης που θα υποβάλλει η Κομισιόν στους ηγέτες με τις προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις συγκράτησης των τιμών της ενέργειας.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν αντιλαμβάνονται πως η πραγματικότητα τους ξεπερνά σε καθημερινή βάση.


## Attica Bank: Εν αναμονή της Ε.Κ.

Μαθαίνω ότι την Τετάρτη (19 Οκτωβρίου) αναμένεται να δοθεί η έγκριση του ενημερωτικού για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Στο μεσοδιάστημα οι κεραίες της στήλης πιάνουν ότι η Ellington περί άλλων τυρβάζει… γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα και απορίες στον δρόμο προς την ΑΜΚ…


## Βίλα με θέα στο Σαρωνικό

Ο εκκαθαριστής PQH βγάζει εκ νέου, με μειωμένη όμως τιμή, στον πλειστηριασμό την Τετάρτη την βίλα του Γεώργιου Γλου στην Καστέλα. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,640 εκατ ευρώ αισθητά χαμηλότερα καθώς την προηγούμενη φορά ανέρχονταν στα 3,3 εκατ ευρώ. Η κατοικία με θέα στον Σαρωνικό έχει έκταση 699,99 τ.μ., έχει τρεις ορόφους και σαφώς τις απαραίτητες θέσεις πάρκινγκ.

Το ακίνητο φέρει τα εξής βάρη:

- Προσημείωση από το μακρινό 2003 υπέρ της Alpha Bank για ποσό 1,2 εκατ ευρώ

- Προσημείωση στην πρώην Proton Bank για το ποσό των 17 εκατ ευρώ

- Υποθήκη υπέρ του υπουργείου Οικονομικών για το ποσό των 577.89,49 ευρώ

- Κατάσχεση από το υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των 665.893,87 ευρώ

- Οφειλές στον ΕΦΚΑ 64.575,52 ευρώ


## PQH: Το σφυρί του Λ. Γαβαλά

Μένοντας λίγο ακόμη στο ξεκαθάρισμα του δανειακού χαρτοφυλακίου που προσπαθεί να κάνει ο εκκαθαριστής (PQH) έχει ορίσει επίσης για την Τετάρτη (19 Οκτωβρίου) έναν ακόμη πλειστηριασμό. Πρόκειται για το ακίνητο/επαγγελματικός χώρος που ανήκει στον εκκεντρικό Λάκη Γαβαλά. Το ακίνητο βρίσκεται στην Παλλήνη και η τιμή πρώτης προσφοράς (σ.σ. επίσης μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο πλειστηριασμό) διαμορφώνεται στα 609.000 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

187 views0 comments
bottom of page