top of page

Ο CEO της κοινής εταιρείας EVO/ETE, o Alex της “Αλάνας”, οι μισθοί του Λιανού και οι ουρές ΑλαμανήΚαλημέρα σας

Την επόμενη Τρίτη 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας στην Αθήνα. Τα γεγονότα γύρω από την ενεργειακή βιωσιμότητα της Ευρώπης είναι πυκνά και στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χονδρέμπορο.

Ok. Το story είναι φορεμένο και στο παρελθόν όποτε ας κρατήσουμε χαμηλά την μπάλα. Σαφώς κι αν οι έρευνες αποδώσουν όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι αλλά ας το δούμε πρώτα…

Λήξη συναγερμού στην Πολωνία και στο ΝΑΤΟ μετά τις διαβεβαιώσεις των αμερικανών ότι ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικής προέλευσης… Επικράτησε η λογική. Αυτό κρατάμε.

Τα μηνύματα από την Φρανκφούρτη για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στο εισόδημα των νοικοκυριών και τα έσοδα των επιχειρήσεων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό από την πλευρά των τραπεζών όσον αφορά τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Στα καθ` ημάς:

## ΕΛ. ΣΤΑΤ.: Ανθηρός ο τζίρος

Οι επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης πρωταγωνίστησαν στην αύξηση του τζίρου το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) ο κύκλος εργασιών του κλάδου σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση κατά 44,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συνολικά ο τζίρος των επιχειρήσεων ανήλθε σε 133,2 δις ευρώ, αυξημένος κατά 42,8% σε ετήσια βάση.

Δούλεψε καλά ο τουρισμός.

## Πειραιώς: Κλείνει τον κύκλο των senior

Το ποσό των 350εκατ ευρώ επιδιώκει, όπως πληροφορείται η στήλη, η τράπεζα Πειραιώς από την σημερινή έκδοση seniorpreferred ομολόγου στο πλαίσιο των εκδόσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL.

Όσο για το επιτόκιο η αγορά το αναμένει στην περιοχή του 7,5% όπως εξάλλου έχουν αποδείξει και οι αντίστοιχες εκδόσεις της Alpha Bank και της Εθνικής.

Σύμβουλοι έκδοσης τελούν οι UBS και Goldman Sachs. Το ομόλογο 4ετούς διάρκειας θα λάβει αξιολόγηση Β1 από την Moody`s , Β από την S&P και μπορεί να ανακληθεί στα 3 έτη.

## Ε.Α.: Ψάχνει οικονομολόγο

Μια ζηλευτή δουλειά ανοίγει και η στήλη προτρέπει τους έχοντες τα προσόντα να το σκαφθούν καλά.

Και εξηγούμαι: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε στη διακήρυξη διαγωνισμού με σκοπό την πρόσληψη chief economist.

Η σύμβαση που θα υπογράψει ο τυχερός θα είναι διετής και εφόσον κρίνει η Ολομέλεια της Επιτροπής δύναται να παραταθεί για 2 επιπλέον έτη.

Και πάμε στην ταμπακιέρα: Η σύμβαση προβλέπει αμοιβή 262.880 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

## ΕΤΕ/EVO: Ο CEO της κοινής εταιρείας

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει, μαθαίνω, την λειτουργία της η κοινή εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας με την EVO Payments, με δραστηριότητα την αποδοχή καρτών.

Πληροφορούμαι ότι διευθύνων σύμβουλος στην κοινή εταιρεία θα τοποθετηθεί ο Χριστόφορος Χατζόπουλος, διευθυντής Τραπεζικής ΜμΕ και Δανείων Λιανικής.

Η εκ των έσω κάλυψη κρίθηκε ως η καλύτερη λύση με δεδομένο ότι το νέος CEO διαθέτει εμπειρία.

Υπενθυμίζεται ότι στην νέα εταιρεία η EVO Payments κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 158 εκατ ευρώ και η Εθνική Τράπεζα το 49%.

## ΤΑΙΠΕΔ: Ο Alex της «Αλάνας»

Την δεύτερη του επένδυση στην Ελλάδα απέκτησε και τυπικά εχθές (σ.σ. έπεσαν οι υπογραφές) ο Ιρανοκαναδός Alexander(Alex) Haditaghi, ο οποίος είναι και μεγαλομέτοχος στην ποδοσφαιρική ομάδα της Καβάλας.

Με τίμημα 18,5 εκατ ευρώ απέκτησε από το ΤΑΙΠΕΔ ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 149.733,43 τ.μ., γνωστό στην περιοχή ως «Αλάνα». Το project προβλέπει την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών.

Η πρώτη επένδυσή του έγινε στην Χαλκιδική όπου αγόρασε το δασόκτημα «Ζέπκο», με στόχο την τουριστική του ανάπτυξη.

Ο όμιλος του Haditaghi διαχειρίζεται στον Καναδά ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ύψους45 δις δολάρια.

## Οι… ουρές του Αλαμανή

Στην μακρινή δεκαετία του `90, προς τα τέλη αυτής, όταν πάνω από την οδό Σοφοκλέους πετούσαν αεροπλανάκια και τα παπαγαλάκια κελαηδούσαν επί 24ωρου βάσης, ο επιχειρηματίας Απόστολος Αλαμανής, συγγραφέας πλέον, μεσουρανούσε μέσω της ΑΛΤΕ και μετέπειτα της Alfa Alfa Holdings.

Εξαγορές μέχρι την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με το χαρτί να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Θα μου πείτε γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Διότι μετά την πτώση του ομίλου κάπου στο 2006 λόγω δανείων ύψους 190 εκατ ευρώ και συνολικών χρεών 330 εκατ ευρώ φθάσαμε στο 2022 για να βγει στο σφυρί μια από τις ουρές του πάλαι ποτέ κραταιού χρηματιστηριακά ομίλου.

Για τις 16 Δεκεμβρίου 2022 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός οικοπέδου και κτιριακού συγκροτήματος στον νομό Έβρου της εταιρείας «ΑΝΚΕΡ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΑΝΚΕΡ ΑΒΕΕ» που εδρεύει στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για οικόπεδο έκτασης 70.000 τ.μ έχει οριστεί στα 1,3 εκατ ευρώ. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

237 views0 comments
bottom of page