top of page

Τα 300 εκατ της ΕΤΕ στο EMC Partners, οι επαφές των τραπεζών για το deal της ΤΕΝΕΡΓ και η Ολγα

Καλημέρα σας

Το έλλειμμα μακροπρόθεσμης στρατηγικής αλλά και ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τέλος. Βάζουν πάντα (σ.σ. τέτοια συνέπεια δεν έχει ξαναγίνει ανά τους αιώνες) το άλογο πίσω από το κάρο.

Και εξηγούμαι: Σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα sovereign fund για την στήριξη της πράσινης βιομηχανίας.

Κι αυτό υπό τον φόβο πολλές βιομηχανίες να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα δικά μας η κυβέρνηση έκανε και επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα μέσω της ανακοίνωσης της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.

Ούτε εκατό ημέρες δεν μείνανε…

Στα καθ` ημάς:

## EMC Partners: 300 εκατ από την Εθνική

Η στήλη πληροφορείται ότι το αγγλο-γαλλικό fund EMC Partners που απέκτησε τα Μάρμαρα Παυλίδη και πριν είχε αποκτήσει την Φαμάρ πήρε χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα.

Το δάνειο μαθαίνω ότι ανέρχεται κοντά στα 300 εκατ ευρώ.

Το deal δουλεύονταν εδώ και καιρό στο αθόρυβο και σημαντικό ρόλο και έγινε υπό την επίβλεψη του επικεφαλής corporate της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Καραμούζη.

## ΤΕΝΕΡΓ/ΕΤΕ: Οι επαφές της Εθνικής με τις άλλες τράπεζες

Μετά από πολλά εμπρός-πίσω το deal της Τέρνα Ενεργειακής με First Sentier και Macquarie κλείνει άντε το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση για την χρηματοδότηση ύψους 1 δις ευρώ από την Εθνική Τράπεζα έχει ολοκληρωθεί, απομένουν κάποιες νομικές λεπτομέρειες και πληροφορούμαι ότι η Εθνική έχει κάνει ήδη συζητήσεις με τις υπόλοιπες τράπεζες για να μπουν στην χρηματοδότηση.

Η ανταπόκριση, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν θετική. Λογικό.

## ΤΧΣ Ι: Τα ζώα μου αργά

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη πιέζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να τρέξουν οι διαδικασίες της αποεπένδυσης.

Το Ταμείο «γκαζώνει» (σ.σ. λέμε τώρα) τόσο-όσο και αυτόματα βάζει νεκρά...

Τώρα, λοιπόν, θα περιμένει τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες και βλέπουμε…

Εκτός αν στο μεσοδιάστημα οι ζεστοί επενδυτές αρχίσουν να βαράνε τις πόρτες.

## ΤΧΣ ΙΙ: Από πού να ξεκινήσει οέο;

Η στήλη εχθές στα έλεγε για την περίπτωση της Eurobank και τον υπόγειο ανταγωνισμό γύρω από αυτήν.

Πράγματι στο Ταμείο δεν φαίνεται να βιάζονται με το μικρό ποσοστό, μόλις 1,4%, των μετοχών της τράπεζας.

Τουναντίον μπορεί και να το τρενάρουν…

Βέβαια, μαθαίνω ότι έχουν λίγο πελαγώσει και δεν ξέρουν από ποια (τράπεζα) να ξεκινήσουν.

Με βάση τους κανόνες της αγοράς (σ.σ. τους έχουν λογικά υπόψην τους) θα πρέπει να ξεκινήσουν από την τράπεζα για την οποία υπάρχει πραγματικό και όχι θεωρητικό ενδιαφέρον.

Θα δούμε πολλά…

## Τρ. Πειραιώς: 24 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα

Η τράπεζα ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για την χρήση του 2022 στις 24 Φεβρουαρίου. Μετά ανοίγει ο δρόμος…

## Attica Bank: Μέχρι τις 25/01 το διοικητικό

Η Ellington επιμένει στη διαδικασία του SRT για την αντιμετώπιση των NPΕs της τράπεζας, προτείνοντας επί της ουσίας να γίνει τιτλοποίηση με αυτή την μέθοδο του 70%-80% των NPEs.

Με την μέθοδο αυτή θα αποαναγνωρίσει το παραπάνω ποσοστό των NPEs με την βούλα του επόπτη, χωρίς να υπάρξει δυσθεώρητη ζημία.

Η διοίκηση της τράπεζας προκρίνει τις πωλήσεις των NPEs γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζημίας και το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στα 680 εκατ ευρώ.

Κι όλα αυτά πρέπει να λυθούν σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία πληροφορούμαι ότι θα γίνει μέχρι την 25η Ιανουαρίου.

Οι Μπάκοι περιμένουν αλλά τα κεφάλαια είναι πολλά και εκτός Ελλάδος…

## She is back!

Θα τολμήσω με ταπεινότητα να κλέψω λίγη από την δόξα του Sketch. Μαθαίνω από έγκυρη πηγή ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη απέκτησε εκ νέου την εύνοια της φαμίλιας της.

Αναφέρομαι στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Όποτε ενόψει εκλογών θα βλέπετε και πάλι την Όλγα παντού…

## Το σφυρί για το Ερασίνειο

Για αύριο είναι προγραμματισμένος ο πιο «ακριβός» πλειστηριασμός. Πρόκειται για την Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Εταιρεία που εδρεύει στο Κορωπί.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 24,4 εκατ ευρώ.

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Eurobank.

Λέτε να έρθουν οι Άραβες όπως μας έλεγε το καλοκαίρι η κυβέρνηση…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

129 views0 comments
bottom of page