top of page

Η δομή των προσφορών για την Αριάδνη, το δάνειο της Cero Gen, το McArthur και η Lamda Malls
Καλημέρα σας,


Τρία είναι τα κρίσιμα θέματα της εβδομάδας που ξεκινά: οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, τι θα κάνουν οι Ρώσοι με την στρόφιγγα του Nord Stream I και το πρώτο βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Και τα τρία συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την Ευρώπη, οι ηγέτες της οποίας προς το παρόν προσπαθούν σε παρασκηνιακό επίπεδο να βρουν μια άκρη με το Κρεμλίνο. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές παίζουν το σενάριο η Ρωσία να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου, ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο το ερώτημα που προκύπτει είναι για πόσο χρονικό διάστημα… Στην Ιταλία πάλι μπορεί η χώρα να κυβερνάται επί δεκαετίες με συχνές πολιτικές κρίσεις, η τωρινή όμως είναι δύσκολη και ιδιαίτερα σύνθετη: αφενός γιατί ο Μάριο Ντράγκι έχει αποδειχθεί asset (σ.σ. καμία σχέση με το γνωστό στην Ελλάδα της περιόδου 2015) για την Ευρώπη αφετέρου και για την Ιταλία με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αποτελεί εδώ και χρόνια μια αδιανόητη δυνητική βόμβα. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζονται εντός της εβδομάδας για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Στα καθ` ημάς:


## Αριάδνη: Η δομή των δύο προσφορών


Το μόνο βέβαιο είναι πως για το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δις ευρώ με την κωδική ονομασία «Αριάδνη», που έχει βγάλει για πώληση η PQH, κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές: Μια από το mega σχήμα Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και μία από την Ellington.Η στήλη πληροφορείται ότι η δεσμευτική προσφορά που έκανε η ισχυρή κοινοπραξία είναι ιδιαίτερα σύνθετη και σπονδυλωτή – προφανώς έχει earn out - ως προς το καταβληθέν τίμημα και με χρηματοδότηση (financing) από τις ελληνικές τράπεζες.Από την άλλη η Ellington μαθαίνουμε ότι κατέθεσε προσφορά με χαμηλό markup και με financing από το εξωτερικό. Από την πλευρά του εκκαθαριστή δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, ωστόσο από τα στρατόπεδα των δύο επενδυτών επιβεβαιώνουν ότι οι προσφορές κατατέθηκαν. Το αν θα γίνουν αποδεκτές από τον εκκαθαριστή, με βάση την δομή που έχουν, θα φανεί τις επόμενες ώρες…


##CeroGeneration/Macquarie: Το 40% από το RRF, το 40% με δάνειο

Η επένδυση που ανακοίνωσε η θυγατρική του αυστραλιανού ενεργειακού ομίλου Macquarie στην Δράμα και αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου μαθαίνουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί, με βάση το business plan της εταιρείας, κατά 40% από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το 20% θα είναι ίδιο κεφάλαιο και το υπόλοιπο 40% θα προέλθει από τραπεζικό δάνειο, το οποίο θα εκταμιευθεί από την τράπεζα Πειραιώς.


## Τα λιμάνια κόβουν τις διακοπές

Πολύ φόρτος έχει πέσει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και όπως εξελίσσονται οι διαγωνισμοί, με επίκεντρο τα λιμάνια, δεν φαίνεται τα υψηλόβαθμα στελέχη να πηγαίνουν διακοπές… Η στήλη μαθαίνει ότι ο εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα μείνει στο γραφείο ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πολίτης θα φύγει για λίγες ημέρες. Στα σοβαρά τώρα: Στις 29 Ιουλίου το Ταμείο θα περιμένει τις δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τους Αμερικανούς να κερδίζουν έδαφος. Στις 5 Αυγούστου αναμένεται να γίνει η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, για το οποίο «καίγεται» ο όμιλος Γριμάλντι και για τα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται οι δεσμευτικές για το φιλέτο, το λιμάνι του Ηρακλείου.


## Alpha Bank: Η εβδομάδα του Skyline

Η ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή για το projectSkyline της Alpha Bank αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας καθώς η διοίκηση θέλει να πάει στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Παρασκευής 22 Ιουλίου με λυμένο στο θέμα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι προηγείται το σχήμα Dimand-HIG-Premia. Ίδωμεν.
## Lamda: Πλήρωσε την Varde, κοιτά το McArthur

Η Lamda πλήρωσε 109 εκατ ευρώ για την εξαγορά του 31,7% της Lamda Malls από την εταιρεία Wert BlueSarL, θυγατρική κατά 100% της Varde Partners. Τα επόμενα βήματα είναι η αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 300-350 εκατ ευρώ, με στόχο την άντληση επιπλέον χρηματοδότησης. Εξάλλου, στα πλάνα είναι το McArthur και η Lamda Malls θα χρειαστεί γι` αυτό δάνειο 70 εκατ ευρώ.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

161 views0 comments
bottom of page