top of page

H ταμπακιέρα Παγκρήτιας/Χανίων, το… γνωστό τενεκεδάκι της Attica Bank και η σύνδεση της CenergyΚαλημέρα σας

Μας έδωσε πριν μερικές ημέρες μια γεύση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για τις δεύτερες σκέψεις που επικρατούν στους διοικητικούς κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την συνέχιση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Επί της ουσίας, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στον άγονο τρόπο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων μέσω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Και ήρθε εχθές το δημοσίευμα του Bloomberg να ρίξει φως στις δεύτερες σκέψεις της ΕΚΤ προϊδεάζοντας μας ότι η αύξηση που θα ανακοινωθεί την 15η Δεκεμβρίου μάλλον θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης και όχι 75.

Μην ξεχνάτε ότι και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου η FED έχει ακολουθήσει πραγματική επιθετική νομισματική πολιτική (σ.σ. με τον γνωστό εμπροσθοβαρές αμερικανικό τρόπο) οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη πολιτική.

Στα καθ` ημάς:


## Attica Bank: Νέα καθυστέρηση…

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 πάει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 490 εκατ ευρώ. Σημειωτέον πως με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις θα ξεκινούσε τα Χριστούγεννα.

Η στήλη πληροφορείται ότι οι σχέσεις με την Ellington δεν έχουν ζεσταθεί ακόμη και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η κατ` αρχήν συμφωνία μετόχων δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε όρκους συμπόρευσης… Σας ενημερώσαμε γι` αυτό το κλίμα πριν λίγες ημέρες (GameChanger 10 Νοεμβρίου)

Στο μεταξύ εγκρίθηκε το Ενημερωτικό για τα warrants και μέχρι την 5η Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετατροπής τους σε μετοχές και η εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο.


## Πειραιώς: «Αλμυρό» το 8,5%

Κεφάλαια 350 εκατ ευρώ (GameChanger 17 Νοεμβρίου) άντλησε η τράπεζα Πειραιώς με την έκδοση του senior preferred ομολόγου.

Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 700 εκατ ευρώ, με το 50% της ζήτησης να προήλθε από ξένους επενδυτές και το υπόλοιπο 50% από Έλληνες.

Η απόδοση έκλεισε στο 8,5%, όσο να πεις λίγο «αλμυρή».


## ΔΕΗ: Με εντατικό ρυθμό το δάνειο

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς ακούω η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank για την χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ ευρώ, μέρος της οποίας θα προκύψει από τα δάνεια του RRF.

Σύμφωνα με το business plan της επένδυσης που αφορά την οπτική ίνα στο σπίτι, οι όροι μαθαίνω ότι θα είναι ελκυστική για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.


## Παγκρήτια/Χανίων: Η ταμπακιέρα των θέσεων στο ΔΣ

Ο μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας Thrivest είναι ευρέως γνωστό ότι επανεξετάζει το deal με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Το ερώτημα είναι γιατί; Που κρύβεται, δηλαδή, η ταμπακιέρα;

Μου μετέφεραν ότι στην συμφωνία μεταξύ του προηγούμενου μετοχικού καθεστώτος της Παγκρήτιας και της διοίκησης της Χανίων, η τελευταία είχε καταφέρει να λάβει τη δέσμευση ότι θα ελέγχει, μετά την συγχώνευση των δύο τραπεζών, το 1/3 των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου της νέας τράπεζας.

Κι εδώ άρχισαν τα όργανα με τους νέους μετόχους της Παγκρήτιας να ξαναβάζουν στο τραπέζι τον εν λόγω όρο.

Αυτά.


## Cenergy: Σε σύνδεση με τους Δανούς

Στο 1,04 δις ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Cenergy Holdings αυξημένες κατά 36%.

Η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την συνεργασία με τους Δανούς της Orsted με στόχο την κατασκευή εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

Συζητήσεις, όμως, που κρατούν πάνω από δέκα μήνες…Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

211 views0 comments
bottom of page