top of page

Το ραντεβού EMC Partners στην Πειραιώς, η γκρίνια για το 3% του RRF, το ναυάγιο του Φορέα

Καλημέρα σας

Προς την Αρμενία κοιτάει πλέον ο Ρώσος πρόεδρος βάζοντας εκ νέου φωτιά στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής. Οι προθέσεις της Ρωσίας εκφράστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ.

Από τις στρατιωτικές στέπες της Ρωσίας ας μεταφερθούμε τον Νταβός της Ελβετίας όπου χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας ελέω του γνωστού Φόρουμ.

Και επειδή η στήλη έχει μια ροπή στα τραπεζικά, σας μεταφέρω ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της JP Morgan Vis Raghavan ανέφερε στην ομιλία του στο Φόρουμ ότι εφέτος θα γίνουν περικοπές στα μπόνους των τραπεζιτών που εργάζονται στις επενδυτικές τράπεζες.

Θα μου πείτε μόνο απολύσεις θα κάνουν;

Στα καθ` ημάς:

## RRF: Γκρίνια για το επιτόκιο αναφοράς

Μουρμούρα ακούω ότι υπάρχει από την πλευρά των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες για το επιτόκιο αναφοράς των δανείων του RRF, το οποίο έφθασε στο 3%.

Άντε τώρα να κλειδώσεις χρηματοδότηση στο 3% για 12 χρόνια.

Βέβαια, αν δεν πάρουν ποσοστό από τα δάνεια του RRF και προτιμήσουν την αμιγώς τραπεζική δανειοδότηση το επιτόκιο θα ξεφύγει ακόμη παραπάνω.

## EMC Partners: Ραντεβού σήμερα στην Πειραιώς

Η στήλη σας ενημέρωσε εχθές για την χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκατ ευρώ που εξασφάλισε το fund EMC Partners από την Εθνική Τράπεζα.

Πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή ότι σήμερα οι επιτελείς του fund θα περάσουν το κατώφλι του corporate τμήματος της τράπεζα Πειραιώς για να συναντηθούν με τα αρμόδια στελέχη.

Δεν θα πάνε μόνο για τον καφέ γνωριμίας αλλά να συζητήσουν για χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζω ότι το fund εξαγόρασε τον Όμιλο Παυλίδη (μάρμαρα κλπ) και ήδη έχει στο χαρτοφυλάκιό του την Famar.

## ΔΑΑ: Οι Καναδοί έχουν τον πρώτο λόγο

Με ταχείς ρυθμούς κινείται η διαδικασία για την εισαγωγή του 30% των μετοχών της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι η AviAlliance θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% αυτού του μεριδίου με ελεγχόμενο premium.

Με αυτό τον τρόπο οι Καναδοί του PSP θα καταστούν μέτοχοι πλειοψηφίας.

Το 30% του ΔΑΑ αποτιμάται μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ.

## Φορέας Ακινήτων: Το ναυάγιο

Εν τέλει κανένας Έλληνας (φυσικό πρόσωπο) δεν θέλει να δηλώσει πτώχευση. Δεν είναι στο DNA μας, παρά το γεγονός ότι εύκολα δεν πληρώνουμε τα χρέη…

Μαθαίνω ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων έχει ήδη ναυαγήσει ως project.

Ούτε 100 αιτήσεις δεν έχουν γίνει από τους εν δυνάμει «πελάτες»/δανειολήπτες.

Με βάση αυτές τις επιδόσεις, βλέπω τα ξένα funds που πήραν τον φάκελο να τρέχουν προς την αντίθεση κατεύθυνση…

## Το τυράκι του εξωδικαστικού

Μένοντας για λίγο στο γεφύρι της Άρτας, το πλαίσιο «Δεύτερης Ευκαιρίας» σας έχω μια ενδιαφέρουσα είδηση:

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει το επιτόκιο για την ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο, υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στο 3%.

Λίγο οι εκλογές, λίγο ο φόβος για το βουνό του ιδιωτικού χρέους κάτι κινείται…

## Lamda/Ελληνικό: No loans το 2023

Μου μετέφεραν ότι το επικαιροποιημένο business plan που κατέθεσε η Lamda Development στις τράπεζες για το Ελληνικό έκλεισε με την υπόσχεση/δέσμευση από την πλευρά της εταιρείας ότι το 2023 δεν θα χρειαστούν νέα τραπεζική χρηματοδότηση.

Ίδωμεν…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

84 views0 comments
bottom of page