top of page

Τα παιχνίδια με το μέρισμα της Eurobank, το ράθυμο ΤΧΣ και τι λέει ο Μυλωνάς για ΚύπρουΚαλημέρα σας,


Η «αδυναμία» του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προς τις τράπεζες και την ΔΕΗ είναι γνωστή και με την πρώτη ευκαιρία είτε από το βήμα της Βουλής είτε από την ΔΕΘ την μοιράζεται μαζί μας, φθάνοντας στην ανάλυσή του στα όρια της προχειρότητας για να μην πούμε της έλλειψης γνώσης για το αντικείμενο. Διότι δεν μπορεί τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών που ανακοινώνει μια εισηγμένη εταιρεία, εν προκειμένω η ΔΕΗ, να είναι αξιόποινες πράξεις, ούτε η ΔΕΗ να μοιράζει τζάμπα ρεύμα εκτός αν αποφασίσουμε να γίνουμε Σοβιέτ…

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις συνθήκες της δεκαετίας που διανύουμε καθώς δεν ακούσαμε λέξη για επενδύσεις και φλερτάρει με τη λογική της κρατικοδίαιτης αγοράς, την οποία θα έπρεπε να έχουμε (δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό) αποτινάξει εδώ και καιρό.


## ΕΤΕ/Τρ. Κύπρου: Το ορόσημο της διοίκηση Μυλωνά

Στο παρασκήνιο μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας γίνονται αρκετές συζητήσεις ενόψει της κίνησης που θα κάνει ή όχι η Lone Star. Η στήλη πληροφορείται ότι το ενδεχόμενο κίνησης από μέρους της Εθνικής Τράπεζας προς την Τράπεζα Κύπρου έχει απασχολήσει την οδό Αιόλου, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς προτείνει η οποιαδήποτε κίνηση – εάν γίνει – να γίνει μετά τις κυπριακές εκλογές… Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών στο νησί είναι στις 5 Φεβρουαρίου 2023 και ο δεύτερος στις 12 Φεβρουαρίου. Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι feedback έχει το Μέγαρο Μαξίμου από την κυπριακή κυβέρνηση καθώς δεν θα ήθελε να διαταραχθούν οι καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


## ΕΤΕ/Τσίπρας: Προειδοποίηση και προτροπή (;)

Πλην της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να προχωρήσει στην πώληση του 40% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πέταξε το μπαλάκι στη διοίκηση της Εθνικής από την οποία ζήτησε να λειτουργήσει προς το συμφέρον του Δημοσίου αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση… Μην ξεχνάτε ότι ο CEO επιλέχθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


## ΤΧΣ: Και περνούν οι εβδομάδες…

Η προειδοποιητική βολή Τσίπρα ήρθε την ώρα που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τρέχει τους διαγωνισμούς: πρώτον, της πρόσληψης συμβούλου για την στρατηγική αποεπένδυσης και δεύτερον για την αποτίμηση της αξίας του 40% που ελέγχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες (σ.σ. μη γίνουν 9 ½ ) και ακόμη δεν έχει γίνει η επιλογή. Μαθαίνω ότι Rothschild (και δευτερευόντως η Lazard) είναι σε αναμμένα κάρβουνα όπως και οι επενδυτικές τράπεζες που έχει θέσει υποψηφιότητα για την αποτίμηση του ποσοστού της ΕΤΕ.

## Eurobank I: Τι συμβαίνει με το μέρισμα…

Ένα περίεργο γαϊτανάκι εξελίσσεται γύρω από την έγκριση του αιτήματος που έχει υποβάλλει η Eurobank για τη διανομή μερίσματος από τα εφετινά κέρδη. Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή πως υπάρχει στο παρασκήνιο μια κωλυσιεργία και μια απροθυμία στο να δοθεί το «πράσινο φως» από τα εγχώρια κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων ενώ ο SSM δεν το βλέπει αρνητικά… καθώς η τράπεζα πληροί κεφαλαιακά όλες τις προϋποθέσεις. Μου μετέφεραν ότι το επιχείρημα που προβάλλουν οι σκεπτικιστές – μεταξύ αυτών και η Τράπεζα της Ελλάδος - είναι πως έχουν αλλάξει γενικώς οι συνθήκες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Υπό κανονικές συνθήκες η οποιαδήποτε κυβέρνηση ή κύκλοι αυτής δεν έχουν λόγο στο τι θα πράξει μια εισηγμένη εταιρεία, ωστόσο στην Ελλάδα όλοι έχουν λόγο για το τραπεζικό σύστημα από τα μπόνους μέχρι τα μερίσματα…

Στο θέμα έρχεται να προστεθεί και η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος όπως κάποιοι (σ.σ. στις τράπεζες) ετοιμάζουν… Δεν πιστεύω στην ευρύτερη οικονομική κυβερνητική πολιτική να μπαίνει στη ζυγαριά το αν θα δώσει ή όχι μια τράπεζα μέρισμα με το πολιτικό αντίκτυπο; Ή ακόμη-ακόμη να σκέπτονται του στυλ οι όλες ή καμία;## ΜμΕ: Άστο για αργότερα

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των βασικών κατασκευαστικών υλικών και των πρώτων υλών εν γένει μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει ένα φρενάρισμα στις μεσαίες αλλά και στις υγιείς μικρές επιχειρήσεις. Πριν την ενεργειακή κρίση είχαν στα σκαριά επενδύσεις και αρκετές είχαν απευθυνθεί στις τράπεζες για δανεισμό. Μου μετέφεραν ότι η πρόσθεση παραμένει (σ.σ. για την επένδυση) ωστόσο σκέπτονται πιο συντηρητικά και απαντούν: άστο για αργότερα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

181 views0 comments
bottom of page