top of page

Η ΕΤΕ, η Deloitte και η Χαλυβουργική, η μάχη στην Βουλή και ο “θάνατος” της τροπολογίαςΚαλημέρα σας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πέραν του νέου μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου (TTF), το εντυπωσιακό είναι ότι η Επιτροπή προτείνει τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον το 15% των αναγκών αποθήκευσης.

Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής διότι έχει αποδειχθεί ότι οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες ακόμη κι αν η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά θέματα.

Στα καθ` ημάς:


## «Πέθανε» η τροπολογία

Στον Άρειο Πάγο έριξε το μπαλάκι η κυβέρνηση το θέμα της νομιμοποίησης ή όχι των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και σε πλειστηριασμούς.

Η στήλη πληροφορείται ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω τις υποσχέσεις της προς τους servicers το τελευταίο 48ωρο καθώς φοβήθηκε την θύελλα αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση και το πολιτικό κόστος ενόψει της προεκλογικής περιόδου.


## Οι υποσχέσεις και οι υπουργοί

Επί δύο εβδομάδες από τις αρχές Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και το υπουργείο Οικονομικών συζητήσουν επί της ανάγκης να έρθει η τροπολογία, η οποία θα συνέδεε νομοθετικά το πλαίσιο τιτλοποιήσεων του 2003 με αυτό του 2015 δίνοντας επί της ουσίας την νομιμοποίηση στους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Πληροφορούμαστε ότι από την πλευρά του υπουργείου δόθηκαν και μέσω της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριλένας Αθανασοπούλου αλλά και των νομικών υπηρεσιών οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ότι το ζήτημα της τροπολογίας έχει διευθετηθεί και του θέματος επιμελούνται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μαθαίνω ότι το σκηνικό άλλαξε άρδην μετά το Σαββατοκύριακο και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να στείλει το ζήτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.


## Servicers: Βαριές οι συνέπειες

Από την πλευρά των servicers αλλά και των τραπεζών μεταδίδεται πως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα περάσουν μήνες για να λάβει την τελική απόφαση και ο χρόνος θα έρθει να «κουμπώσει» με την επίσημη προεκλογική περίοδο.

Γεγονός που θα φέρει «πάγωμα» των πλειστηριασμών τουλάχιστον – δεδομένου του Αυγούστου – μέχρι το Φθινόπωρο.

Ο φόβος εστιάζεται στην επίπτωση που θα έχει όλη αυτή η καθυστέρηση στις εγγυήσεις του Ηρακλή και κατ` επέκταση στο δημόσιο χρέος. Κι αυτό με δεδομένη την στάση της Eurostat και την αδυναμία επίτευξης των στόχων των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

Κοινώς μπάχαλο…


## Τραπεζίτες: Ποιοι θα πάνε στην Βουλή

Κι ενώ έγινε η αναδίπλωση της κυβέρνησης αύριο τράπεζες και servicers έχουν κληθεί στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή με αντικείμενο συζήτησης της ρυθμίσεις δανείων (εντός και εκτός εξωδικαστικού). Σαφώς, θα υπάρξει τοποθέτηση και για την επίμαχη τροπολογία…

Στην Βουλή, λοιπόν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, η γενική γραμματέας Χαρούλα Απαλαγάκη και η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής Φωτεινή Ιωάννου, και η Φωτεινή Ιωάννου.

Έχουν κληθεί και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα παραστούν.

Από τους servicers θα παραστεί σύσσωμο το Προεδρείο: Πανούσης (doValue), Αθανασόπουλος (CEPAL) και Γεωργακόπουλος (Intrum).

Από την Τράπεζα της Ελλάδος θα παραστεί ο Σπύρος Παντελιάς, διευθυντής της διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


## ΕΤΕ/Χαλυβουργική: Ο ρόλος της Deloitte

Μετά τις δικαστικές διενέξεις για τα χρέη της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα μαθαίνω ότι αποφάσισαν να βρουν άλλους τρόπους αξιοποίησης του asset και περιορισμού της δανειακής τρύπας.

Η στήλη πληροφορείται ότι η τράπεζα έχει αναλάβει στην Deloitte να προχωρήσει σε αποτίμηση του οικοπέδου/ακινήτου και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μου μετέφεραν ότι το project είναι δύσκολο καθώς απαιτείται διευθέτηση των όρων χρήσης προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό στους εν δυνάμει αγοραστές.

Υπάρχει μέχρι και Προεδρικό Διάταγμα (από το πάλαι ποτέ) που προβλέπει την χρήση για τη λειτουργία χαλυβουργείου.Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

253 views0 comments
bottom of page