top of page

Που… κόλλησε ο Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ), η τεταμένη σχέση στην Attica και η άσκοπη (;) διαρροήΚαλημέρα σας

Στο 1 τρις δολάρια ανεβάζει το Bloomberg το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Δεν είναι και λίγα…

Οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με το γνωστό think tank των Βρυξελλών Bruegel έχουν ρίξει στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου με στόχο την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων 700 δις δολάρια.

Και όπως εκτιμά το Bloomberg η βαθύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών μόλις αρχίζει…

Μήπως, λοιπόν, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον οι ηγέτες από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη πρέπει να ακούσουν τον Χένρι Κίσινγκερ και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την ειρήνη.

Ο γηραιός αλλά πάντα διορατικός Αμερικανός διπλωμάτης εκτιμά σε άρθρο του ότι πλησιάζει ο χρόνος επίτευξης της ειρήνης (σ.σ. στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας) με τη διαφορά ότι η Κριμαία θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης.

Στα καθ` ημάς:

## Attica Bank: Πήραν μια ανάσα/εμπόδιο τα NPLs

Μπορεί των Αμερικανών της Ellington προς την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της οποίας δεσμεύθηκαν ότι το fund θα βάλει τα κεφάλαια στην ΑΜΚ να ηρέμησε το σύστημα δεν συμβαίνει το ίδιο με το πλάνο εκκαθάρισης των NPLs.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού έχει ήδη μια πρώτη γεύση από τις προτάσεις των συμβούλων UBS και Euroxx, ωστόσο το θέμα έχει δρόμο ακόμη διότι η Ellington Solutions που εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας από την Ειρήνη Μαραγκουδάκη έχει άλλα κατά νου…

Όποτε το πεδίο των NPLs είναι, όπως έλεγε στην στήλη μια ψύχραιμη επί της υπόθεσης πηγή, το νέο τερέν…

Εξάλλου, το ιερό δισκοπότηρο για την Ellington δεν είναι η Attica Bank αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της.

## Thrivest: Η άσκοπη (;) διαρροή

Κι ενώ το γράμμα από την Αμερική έφθασε στην ΤτΕ το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, το απόγευμα της Παρασκευής η Thrivest Holdings των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου «ένιωσε» την ανάγκη να διαρρεύσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την Attica Bank.

Κι αυτό αφού επιβεβαίωσε ότι εξέταση την περίπτωση…

## Επιτόκια/καταθέσεις: Ακόμη και στο 1,80% υπό όρους

Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις μπορούν να φθάσουν, εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει τις αυξήσεις (σ.σ. βέβαιο με όσα δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ), μέχρι και το 1,80%.

Κλιμακωτά και για ένα ποσό και πάνω. Ήδη, η Alpha Bank σχεδιάζει και θα λανσάρει στις αρχές του 2023 ένα τέτοιο προϊόν, η απόδοση του οποίου στην διετία θα φθάσει στο 1,80%.

## Golden Visa/Real estate: Ναι μεν η αγορά

Τα νέα χρηματικά όρια για την απόκτηση της Golden Visa αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των επιχειρηματιών της κτηματαγοράς.

Η αύξηση του ορίου στα 500.000 ευρώ για την Αθήνα, τα Βόρεια και Νότια Προάστια προκαλεί ένα πρώτο μούδιασμα στον κλάδο αν και είναι δίκαιο καθώς η αξία των περιοχών (σ.σ. ειδικά στα νότια προάστια) έχει ανέβει κατακόρυφα την τελευταία τριετία.

## Το δελτίο κόλλησε στον Π. Μυλωνά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς φημίζεται για την τάση του προς την λεπτομέρεια.

Το απέδειξε και την προηγούμενη Πέμπτη με την κοινή ανακοίνωση των τραπεζών για το πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών.

Η στήλη πληροφορείται ότι το δελτίο τύπου ήταν έτοιμο από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, εστάλη από το γραφείο του CEO της Eurobank Φ. Καραβία στα mails των ομολόγων του (Β. Ψάλτη, Χρ. Μεγάλου, Π. Μυλωνά) και κόλλησε για ώρες στο στρατηγείο της οδού Αιόλου.

Ο CEO της ΕΤΕ το ψείρισε σε σημείο κούρασης…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

95 views0 comments
bottom of page