top of page

Τι γράφει ο Γουάτσα για τον one billion dollar man Γ. Χρυσικό και τα ατού της Eurobank


Καλημέρα σας

Too big to fall! Η φράση ταιριάζει γάντι στην υπόθεση της «αμαρτωλής» Credit Suisse.

Με μια αξιοσημείωτη δράση και αξιοζήλευτα αντανακλαστικά (σ.σ. δεν μας έχουν συνηθίσει σε προηγούμενες κρίσεις) το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συντονίσθηκε και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μας διέσωσε από ένα ισχυρό κραχ.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι γεγονός και σαφώς ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει να γράψει πολύ παρασκήνιο για την υπόθεση.

Σημασία έχει ότι η υπόθεση έκλεισε και σήμερα οι αγορές θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους με βεβαιότητες και όχι αόριστα…

Και όπως όλοι γνωρίζετε η Credit Suisse δεν είναι SVB. Μόνο η έκθεσή της στην παγκόσμια αγορά παραγώγων είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εν τέλει FED, ECB BoE αλλά και οι κυβερνήσεις έσωσαν την τιμή τους…

Όσο για τις μικρές αμερικανικές τράπεζες έχουν αιτηθεί εγγύηση των καταθέσεων διότι βλέπουν το bank run να παίρνει την μορφή τσουνάμι…

Στα καθ` ημάς:

## Τράπεζες: Βαθιά ανάσα

Μπορεί πράγματι οι ελληνικές τράπεζες να μην είχαν απευθείας σύνδεση με την Credit Suisse αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα όταν οι αγορές γυρίζουν τούμπα.

Μετά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των Ελβετών τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στα ανώτατα κλιμάκια των ελληνικών τραπεζών επικράτησε ηρεμία…

Και λογικό. Πάνω που η κερδοφορία πάει καλά, το ΤΧΣ ετοιμάζει την αποεπένδυση θα ήταν δυνατό το χτύπημα.

## Moody`s: Η διαφθορά και η Δικαιοσύνη

Δεν μας έδωσε ούτε έναν πόντο στην βαθμίδα η Moody`s μας έδωσε όμως ένα τυράκι: θετικό το outlook.

Φθάνει; Προφανώς όχι αλλά είναι ένα βήμα…

Βέβαια, το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ήταν ξεκάθαρο: αντιμετωπίστε τη διαφθορά που βάζει εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και μεταρρυθμίστε τη Δικαιοσύνη.

Αυτά τα δύο συνδέονται… Όσο κι αν δεν θέλουμε ως χώρα να το παραδεχθούμε…

Να λοιπόν ένα κρίσιμο task για την επόμενη κυβέρνηση. Διότι και η τωρινή κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια δεν τόλμησε να ακουμπήσει, μεταρρυθμιστικά, τη Δικαιοσύνη.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό!

## Fairfax/Eurobank: 263 εκατ δολάρια share of profit

Τέτοια εποχή κάθε χρόνο ο όμιλος Faifax, του γνωστού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα, δημοσιεύει το «Chairman`s Letter to Sahareholders»/το γράμμα προς τους μετόχους.

Η στήλη το αλίευσε και σα παρουσιάζει κάποια βασικά στοιχεία:

Ο πρόεδρος Πρεμ Γουάτσα αναφέρεται στην Eurobank όπου υπογραμμίζει ότι υπό την ηγεσία του Φωκίωνα Καραβία (CEO) το 2022 ήταν για την τράπεζα μια εξαιρετική χρονιά σε κάθε επίπεδο.

Τα κέρδη του καναδικού ομίλου από την ελληνική τράπεζα ανέρχονται σε 263 εκατ δολάρια.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η Eurobank έχει καταφέρει να έχει χαμηλότερο κόστος έναντι του ανταγωνισμού της στην ελληνική αγορά.

## Fairfax/ΠΘ: Ψηφίζει Μητσοτάκη

Πιστεύουμε, αναφέρει η επιστολή, ότι στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία (majority).

Όσο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι θα έρθει μέσα στους επόμενους 12 με 14 μήνες.

## Fairfax/Χρυσικός: The second billion dollar man

Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Κλείνοντας με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα ο Πρεμ Γουάτσα κάνει αναφορά και στην Grivalia Hospitality.

Αφού περιγράφει τις επιτυχίες της εταιρείας εστιάζει στον επικεφαλής της και αντιπρόεδρο της Eurobank Γιώργο Χρυσικό.

Υπενθυμίζει, λοιπόν, ο πρόεδρος Πρεμ την συγχώνευση της Grivalia Properties με την Eurobank, η οποία οδήγησε σε συνολικό κέρδος για την Fairfax περίπου 1 δις δολαρίων.

Και κλείνει:

Ο Γιώργος είναι ο δεύτερος our billion dollar man μετά τον Richie Boucher`s της Bank of Ireland.

Αυτά είναι…


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.81 views0 comments
bottom of page