top of page

Ο εφιάλτης του ΜΜ, ο Ορ. Τσακαλώτος και ο Φορέας, η ώρα της DBRS για την Attica και ο εξωδικαστικός
Καλημέρα σας,


Δεν πλήττουμε, έτσι. Με βάση δημοσίευμα του Reuters η Ρωσία δεν θα κόψει την ροή του Nord Stream I, που αν επιβεβαιωθεί η Ευρώπη έχει αρχίσει τις υποχωρήσεις έναντι της Μόσχας ως προς τις κυρώσεις, διότι αυτό είναι το ζήτημα. Κι ενώ στην Γηραιά Ήπειρο κουτουλάνε μεταξύ τους, η Gazprom (ο Ρώσος πρόεδρος δηλαδή) έκλεισε ενεργειακό deal 40 δις δολαρίων με το Ιράν. Μια χαρά! Η πρώτη δύναμη σε φυσικό αέριο θα συνεργαστεί στενά με την δεύτερη και οι Ευρωπαίοι παίζουν με τους διακόπτες των κλιματιστικών. Στην Ιταλία πάλι σήμερα το πρωί στις 9.30 ο Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στην Γερουσία και το απόγευμα θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα γεράκια πιέζουν για αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Επιχείρημα που βρίσκει έδαφος μετά την ανακοίνωση ότι πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στο 8,6%.Όσο για το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων το «TransmissionProtection Mechanism», η πρόεδρος της ΕΚΤ (σ.σ. και η λογική) επιδιώκει να ανακοινωθεί αύριο αλλά ο επικεφαλής της Bundesbank, Χοακίμ Νάτζελ, επιμένει να το συνδέει με δεσμεύσεις καθώς το θεωρεί απευθείας χρηματοδότηση προς τις κυβερνήσεις. Στα καθ` ημάς:

 


## Μαξίμου: Ο εφιάλτης της φωτιάς


Έτρεχαν και δεν έφθαναν όλο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης ξύπνησε τον εφιάλτη που όλοι ζήσαμε πέρσι το καλοκαίρι. Σήμανε, λοιπόν, συναγερμός και άρχισαν τα τηλέφωνα στα κέντρα επιχειρήσεων (πυροσβεστικής, συντονιστικό κλπ). Δύσκολα, πολύ δύσκολα… και ο άνεμος εναντίον μας.


## Φορέας Ακινήτων: Η πρώτη κρούση από ξένο fund

Θυμάστε το μέγα project σύστασης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων; Λοιπόν, σας έχω φρέσκα κουλούρια. Στην οδό Νίκης έδωσαν ένα τράτο λίγων ημερών μέχρι την 1ηΑυγούστου στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που προβλέπει την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον – χαλαρό όπως μου είπε η πηγή μου – από ένα ξένο fund (δεν θα γράψω ακόμη το όνομά του), το οποίο ανήκει στην ομάδα των funds που συνεργάζονται με τον όμιλο Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου. Μάλιστα, έχει γίνει αρκετή συζήτηση με τους αρμόδιους για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών και δεν αποκλείεται η μικρή παράταση να εδόθη για να ετοιμαστεί το συγκεκριμένο fund. Τώρα, αν το χαλαρό ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε σοβαρό θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες…


## DBRS/Attica Bank: Ήγγικεν η ώρα

Πλησιάζει η ώρα του λογαριασμού για την Attica Bank καθώς μαθαίνουμε ότι το… πόρισμα της DBRS είναι καθ` οδόν για τα γραφεία της διοίκησης και των μετόχων της τράπεζας. Δεν αποκλείεται μια πρώτη εικόνα να υπάρξει και σήμερα. Πρόκειται για τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings) του οίκου αξιολόγησης για το κόστος των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2 από την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ». Κόστος που θα κρίνει εν ολίγοις το ύψος της δεύτερης  αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.


## Πειραιώς/Project Mayfair: Μια ακόμη μεταφορά στην Brantyre Capital

Μετά την μεταφορά της εταιρεία «Ημιθέα», που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, αλλά και μια σειρά από άλλες μη κύριες συμμετοχές, η τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε και την εισφορά τηςσυμμετοχής 11,84% στην Attica Συμμετοχών, στο πλαίσιο του πλάνου εξυγίανσής της. Πρόκειται επί της ουσίας για το projectMayfair, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας κατά 180 εκατ ευρώ. Η Blantyre CapitalLimited είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο. Η Blantyre διαχειρίζεται μακροχρόνια δεσμευμένα επενδυτικά κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ταμείων, ιδρυμάτων, ιδιωτικών κεφαλαίων και family offices.## Alpha Bank: ROE 6% ΤΟ 2022

Παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, το 2022, η Τράπεζα στοχεύει σε Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 6%, ως βάση για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της. Τάδε έφη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης στο μήνυμά του προς τους μετόχους. Η τακτική γενική συνέλευση της AlphaBank θα γίνει την Παρασκευή.## Τα πάθη του εξωδικαστικού


Μετά την σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της ηγεσίας του, εκπροσώπων των τραπεζών και των servicers με θέμα την «χελώνα» του εξωδικαστικού με τον Χρήστο Σταϊκούρανα βγαίνει από τα ρούχα του  σήμερα από την οδό Νίκης αναμένεται να δώσουν στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης οφειλών και να δώσουν την πλήρη εικόνα των προβλημάτων.
 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

145 views0 comments
bottom of page