top of page

Η επαναφορά του Γ. Σάλλα, το Δ.Σ της Παγκρήτιας, ο τζόγος και ο “Lord Byron” ΡέγκλινγκΚαλημέρα σας,


Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα βρεθεί την Κυριακή ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς για να υπογράψει συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Την ίδια στιγμή στην Ρωσία βλέποντας ότι τα έσοδα μειώνονται, η Gazprom ανοίγει νέο κοίτασμα για να προμηθεύσει την Κίνα. Όπως καταλαβαίνετε ο καθένας κάνει τα κουμάντα του.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: πόσο θα αντέξουν οι δύο πλευρές Ευρώπη-Ρωσία αυτή την πίεση, διότι επιπτώσεις υπάρχουν και στους δύο πόλους, απλά στην Ευρώπη δημοσιοποιούνται άμεσα σε αντίθεση με την περίκλειστη ρωσική οικονομία και κοινωνία.

Όσο για τα κοινά ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης, ποιος βιάζεται; Στο τέλος του μήνα θα συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας και βλέπουμε διότι ορισμένα μέτρα (σ.σ. όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας) διχάζουν…

Στα καθ` ημάς:


## Ρεύμα: Νέο μοντέλο επιδότησης

Πυρετωδώς ετοιμάζονται στην κυβέρνηση για να ανακοινώσουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης, επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Η ανακοίνωση/παρουσίαση των μέτρων θα γίνει αύριο. Το μοντέλο στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αλλάζει και όπως είναι γνωστό η επιδότηση θα δίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Όσοι καταφέρουν να καταναλώσουν λιγότερο θα κερδίζουν και ένα έξτρα μπόνους. Αντίθετα, η επιδότηση στο φυσικό αέριο θα είναι οριζόντια, όχι γενναία αλλά σίγουρα διπλάσια σε σχέση με πέρσι.


## Ο «Lord Byron» και ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Όσο περιμένει ο διευθύνων σύμβουλος του Ενιαίου Μηχανισμούς Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ να βρουν τον αντικαταστάτη του, καθώς η θητεία λήγει στις 7 Οκτωβρίου και από τον περασμένο Ιούνιο ψάχνουν αλλά δεν έχουν καταλήξει, εξασκείται στις δημόσιες σχέσεις. Βρίσκεται, λοιπόν, στην Αθήνα και το πρωί θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο κ. Ρέγκλινγκ είναι επίσημος προσκεκλημένος της Ακαδημίας Αθηνών, τα μέλη της οποίας θα τον τιμήσουν με το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού «Lord Byron» (σ.σ. άντε και Οδός, παλαιότερα το κάναμε). Εν συνεχεία θα μεταβεί σε εκδήλωση στο Κολλέγιο Αθηνών.


## Παγκρήτια Ι: Σήμερα το Δ.Σ.

Μετά την λήξη των εχθροπραξιών στα… έγκατα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την απαλλαγή του Μιχάλη Σάλλα για την υπόθεση της χειραγώγησης της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς το 2010, η Παγκρήτια Τράπεζα πιάνει το νήμα από την αρχή. Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και εν συνεχεία θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αύξηση κεφαλαίου και τις προθέσεις του στρατηγικού μετόχου που είναι το Lyktos.


## Παγκρήτια ΙΙ: Ευρέθη η χρυσή τομή

Η απαλλαγή του Μ. Σάλλα πέρασε με ψήφους 4 έναντι 3 που τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ποινής. Εν τέλει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου ψήφισε υπέρ της απαλλαγής. Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας παρέμεινε σταθερός στην αρνητική ψήφο. Αυτά, όμως, αποτελούν history… Στο διά ταύτα όλες οι πλευρές έκαναν τους συμβιβασμούς τους και έτσι ευρέθη η «χρυσή τομή» και επήλθε η ηρεμία…


## Παγκρήτια ΙΙΙ: Η επιστροφή Γ. Σάλλα

Ένα από τα σημεία τριβής της Παγκρήτιας, επί της ουσίας του μεγαλομετόχου με την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος), ήταν το fit&proper του Γιώργου Σάλλα. Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας ο Γιώργος Σάλλας θα επιστρέψει στη διοίκηση της τράπεζας ως ΜΗ εκτελεστικό μέλος, μέχρι ότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την απόκτηση του fit&proper. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος διότι υπάρχει και η άλλη που αφορά τους κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος περί fit&proper, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούνται...


## Μερίσματα: υπάρχει χρόνος…

Το θέμα που γράψαμε εχθές σχετικά με την κωλυσιεργία αλλά και τον πολιτικό «δάκτυλο» στη διανομή μερίσματος, κυρίως από την Eurobank, προκάλεσε αίσθηση και μου μετέφεραν ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το τέλος του έτους για διαφορετική αντιμετώπιση (σε σχέση με την τωρινή) του ζητήματος… Ίδωμεν.


## Επιδόματα: Το πάρτι του τζόγου και του ροζ

Καλή η επιδοματική πολιτική (σ.σ. την ζούμε τόσα χρόνια) αλλά έχει και τα προβλήματά της όταν τα χρήματα, που τώρα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν καταναλώνονται για τον σκοπό που δίνονται. Και εξηγούμε: στην κυβέρνηση έχουν στοιχεία ότι μεγάλα ποσά από τα επιδόματα δαπανώνται από τους δικαιούχους σε άλλες δραστηριότητες με κορυφαίες: το τζόγο, τις υπηρεσίες ροζ περιεχομένου αλλά και τις αγορές χωρίς απόδειξη. Και έτσι έσπευσαν στις τράπεζες για να τα περάσουν όλα (τα επιδόματα) σε μια άυλη κάρτα.


## Τα σφυριά του ΠΑΣΟΚ

Είναι γνωστοί (οι πλειστηριασμοί) αλλά έχουν τη σημασία τους. Ο λόγος για τους δύο πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης που έχουν προγραμματιστεί για αύριο. Η πρώτη αφορά την έπαυλη του Γιώργου Λούβαρη, επιχειρηματία και αθλητικού παράγοντα, στην Εκάλη. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 990.000 ευρώ. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Γιώργος Λούβαρης υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και του Σωκράτη Κόκκαλη.

Το δεύτερο σφυρί αφορά την κατοικία του Αλέξανδρου Τσοχατζόπουλου (υιού του Άκη) στην Αθήνα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

187 views0 comments
bottom of page