Γκρίνια για τα μπόνους σε τράπεζα, o Ιταλός και οι CEOs, το όχι ΤΧΣ στο exclusivity και η χελώνα PIF
Καλημέρα σας
Σήμερα θα ξεκινήσω από την εσωτερική (σ.σ. ελληνική) θεματολογία. Το γεγονός της ημέρας όσον αφορά τις τράπεζες (σ.σ. εκτός αν προκύψει και άλλη πρόταση ξένου επενδυτή στο ΤΧΣ καθώς οι καιροί είναι πονηροί) είναι η ενημέρωση που θα κάνουν οι τραπεζίτες στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Έχει ενδιαφέρον διότι είναι μία ακόμη προεκλογική πρόβα για όλες τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες.
Στα εκτός των τειχών πέραν της συνεχιζόμενης παράνοιας που χαρακτηρίζει την επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταχύτητα του «ξηλώματος» της Βρετανικής κυβέρνησης.
Όπως πάνε μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχουν αλλάξει τους πάντες…
## PIF: Κωλυσιεργούν οι Σαουδάραβες
Φρέναραν όπως πληροφορούμαι οι Σαουδάραβες του Public Investment Fund (PIF) σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση του ενδιαφέροντός τους για την απόκτηση ποσοστού έως 20% της Εθνικής Τράπεζας. Και εξηγούμαι: το ενδιαφέρον υπάρχει ωστόσο κωλυσιεργούν επί των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν.
Μια από αυτές είναι το πέρασμα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) με στόχο την λήψη του fit&proper. Μαθαίνω ότι εκκίνησαν τη διαδικασία αλλά κάπου στην πορεία έχουν χαθεί… Όσο για το fit&proper (αν το επιδιώξουν μέχρι τέλους) θα το πάρουν άνετα καθώς πρόκειται για sovereign wealth fund.
## ION GROUP Ι: Οι συναντήσεις με τους τραπεζίτες
Το ενδιαφέρον του ιταλικού Ion Group για την απόκτηση του 27% της τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ ξεκίνησε τον Ιούλιο (σ.σ. τότε ενεργοποιήθηκε προφανώς το πλάνο της κυβέρνησης) όταν ο διευθύνων σύμβουλος του group βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.
Η στήλη πληροφορείται ότι ο Andrea Pignataro εκείνη την περίοδο συναντήθηκε και με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank) με δεδομένο ότι ήθελε να αγοράσει ποσοστό τράπεζας.
Κατόπιν, λοιπόν, της σχετικής έρευνας έβαλε στο μικροσκόπιο του την τράπεζα Πειραιώς.
## ION GROUP ΙΙ: Ζητά exclusivity
Και μετά την αναδρομή στα γεγονότα του Ιουλίου, ερχόμαστε στο σήμερα όπου πληροφορούμαστε πως ο επικεφαλής του Ion Group έχει ζητήσει, μετά την υποβολή της πρότασής του, από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας exclusivity.
Προς το παρόν η διοίκηση του ΤΧΣ δεν το δίνει (σ.σ. αρνείται έντονα) και παραπέμπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από την Rothschild αλλά και στις συζητήσεις του επόμενου δεκαήμερου με την Rothschild, οι οποίες στοχεύουν στο κλείδωμα της διαδικασίας (σ.σ. τον τρόπο πώλησης) που θα ακολουθηθεί σε όλες τις περιπτώσεις (Εθνική, Πειραιώς).
Ακούω ότι η λύση του market sounding έχει απορριφθεί και προκρίνονται οι ανταγωνιστικές προσφορές.
## Ερασίνειο: Βγήκε και πάλι στον πλειστηριασμό
Την Τρίτη η Eurobank ανέβασε στην ηλεκτρονική σελίδα των πλειστηριασμών μία ακόμη φορά την Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική, που βρίσκεται στο Κορωπί. Το νοσοκομείο-φάντασμα, στο οποίο κατά τη δεκαετία του 2000 επένδυσαν ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures, βγαίνει εκ νέου στον πλειστηριασμό την 19η Ιανουαρίου 2023.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 24,4 εκατ ευρώ.
Η εταιρεία είχε λάβει το 2007 κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 33,5 εκατ ευρώ από τις: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank και την τότε Αγροτική. Ξεκίνησε η κατασκευή του, ωστόσο μετά από παλινωδίες το έργο (σ.σ. το είχε αναλάβει η Ελλάκτωρ) σταμάτησε και η επένδυση βούλιαξε. Τον Απρίλιο του 2019 οι τράπεζες κατήγγειλαν το δάνειο και το 2018 η Eurobank ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς. Εμπνευστής της επένδυσης ο ιατρός Νικόλαος Λοϊσιος και η οικογένειά του.
Η στήλη ανέτρεξε στα non paper που μοίραζε -μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα τον Ιούλιο – το υπουργείο Ανάπτυξης και διαπίστωσε ότι αναφερόταν ως στόχος εξαγοράς (σ.σ. από τους Άραβες) το Ερασίνειο.
Όποιος ενδιαφέρεται το σφυρί χτυπά τον Ιανουάριο. Πωλούμε και νοσοκομεία…
## Κουίζ
Σε ποια τράπεζα υπάρχει όπως μαθαίνω γκρίνια εσωτερικά για τα μπόνους που μοιράστηκαν, το ύψος των οποίων στους χαμηλόμισθους χαρακτηρίζεται από τους γκρινιάρηδες πενιχρό ενώ στα ανώτερα στελέχη (σ.σ. που δεν πήραν την έκτακτη ενίσχυση) το μπόνους φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και το 45% των αποδοχών τους; Ακούω ότι στους χαμηλόμισθους έγιναν και κάποιες μικρές αυξήσεις, αναβάθμιση θέσης κλπ.
Θα επανέλθουμε...
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
