top of page

Το ραντεβού στα γραφεία του EOS Capital, ο τραπεζίτης Μακέδος, η πίεση στο φυσικό αέριο


Καλημέρα σας

Είχαν δεν είχαν οι μετεωρολόγοι άναψαν «φωτιά» στην τιμή των συμβολαίων TTF του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο.

Η τιμή, λοιπόν, ανέβηκε πάνω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα καθώς οι καιρικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα κρύο Μάρτιο.

Άλλο που δεν ήθελαν οι επενδυτές και η τιμή άρχισε την ανοδική πορεία.

Σας θυμίζω ότι η τιμή των συμβολαίων TTF έχει σημειώσει πτώση 35% από τις αρχές του 2023 και 80% από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Αυγούστου.

Στα της εγχώριας σκηνής όλα πλέον έχουν μετατραπεί σε προεκλογική κόντρα (σ.σ. η χαρά του Sketch).

Στα καθ` ημάς:

## ΤΜΕΔΕ/Attica Bank: Ο Μακέδος επιμένει

Η αγορά αναρωτιέται γιατί η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ επιμένει να συμμετάσχει (σ.σ. ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια) στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank;

Ας είμαστε όμως δίκαιοι. Στο άμεσο παρελθόν δεν θα μπορούσε να πράξει και διαφορετικά δεδομένου ότι κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν πλησίαζε την Attica Bank.

Τώρα, όμως, που υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από την Thrivest γιατί επιμένουν να κρατήσουν ένα ποσοστό. Το υπόλοιπο – αυτό που πήραν από το Ellington και ίσως λίγο παραπάνω - θα το πωλήσουν στο εφοπλιστικό τρίδυμο.

Προφανώς η θέση του προέδρου τράπεζας έχει γοητεύσει τον Κ. Μακέδο.

## ΤΧΣ: Δεν βιάζονται

Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταδίδουν ότι δεν βιάζονται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει να τρέξει την αποεπένδυση από την τράπεζα Πειραιώς.

Δεν βιάζονται γιατί όπως λένε αφενός δεν θέλουν να πληρώσουν εδώ και τώρα χωρίς να έχει αποφασιστεί η φόρμουλα διάθεσης αφετέρου υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι την αποεπένδυση…

Στην κυβέρνηση, όμως, βιάζονται.

Κάποια στιγμή θα συνεννοηθούν…

## Συνάντηση φίλων από τα παλιά

Οι κεραίες της στήλης έπιασαν, του πληροφοριοδότη της για να είμαστε δίκαιοι, τον γνωστό στην τραπεζική και επιχειρηματική πιάτσα Θόδωρο Πανταλάκη να βγαίνει από τα γραφεία του EOS Capital στο Μαρούσι.

Ο πρώην τραπεζίτης επισκέφθηκε όπως μαθαίνω τον επί σειρά ετών συνάδελφό του Απόστολο Ταμβακάκη.

Το τι συζήτησαν δεν το γνωρίζω, μου μετέφεραν όμως ότι ο Θ. Πανταλάκης πήγε στον φίλο του υποψήφιους πελάτες/επιχειρήσεις.

## ΑΕΠ 2023: Δεν κρύβουν την χαρά τους

Η στήλη σας ενημέρωσε από την προηγούμενη εβδομάδα ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (σ.σ. εκεί που κάνουν οικονομία στο ρεύμα) δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους για την εκτίμηση της πορείας του ΑΕΠ το 2023.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης βλέπει τον ρυθμό να ξεπερνάει άνετα το 2% και να κινείται ακόμη και προς το 3%.

Όπως καταλαβαίνετε ο τουρισμός και οι επενδύσεις έρχονται με… φόρα (σ.σ. διαφορετική από αυτή του Αλέξη).

Πέραν του αναπληρωτή υπουργού την ίδια εκτίμηση κάνει και η PwC, η οποία προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος θα ξεπεράσει το 2%.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.141 views0 comments
bottom of page