top of page

Τα AT1 των τραπεζών, τα ντεσού του plan b της Attica Bank, η κρίσιμη συνεδρίαση της FED


Καλημέρα σας

Και κάπου στις 12.00 ώρα Ελλάδος, εχθές το μεσημέρι, κατάλαβαν οι ΕΚΤ, ΕΒΑ και SRB πως πρέπει να καθησυχάσουν τους επενδυτές ομολόγων AT1.

Ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με την τακτική που ακολούθησαν οι Ελβετοί και με κατηγορηματικό τρόπο έστειλαν το μήνυμα: οι μέτοχοι προηγούνται στη ζημία και εφόσον αυτό δεν αρκεί τότε και μόνο τότε θα διαγραφούν ομόλογα AT1.

Και μετά από αυτό σε συνδυασμό με τον άνοιγμα της Wall Street τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε θετικό έδαφος.

Στην Αθήνα ο τραπεζικός δείκτης από το -6% βρέθηκε στο +3%.

Άντε να δούμε… αν και φαίνεται ότι λειτουργούν πλέον τα στεγανά. Όσο για τα funds και τα ταμεία που αγόρασαν ομόλογα AT1 της Credit Suisse «καληνύχτα και καλή τύχη»!

Στα καθ` ημάς:

## Τράπεζες/AT1: Αναταράξεις αλλά μέχρι εκεί

Η ολική διαγραφή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης AT1 της Credit Suisse προκάλεσε έναν πανικό στην συγκεκριμένη αγορά ομολόγων.

Ομόλογα AT1 έχουν εκδώσει και οι ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, η κοινή ανακοίνωση ECB, EBA και SRB κράτησε την εν λόγω αγορά.

## Attica Bank: Τα ντεσού του plan b

Σε2-3 ημέρες θα φανεί αν η Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου θα μπει δυναμικά στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank ή θα βάλει μόλις 20 εκατ ευρώ.

Το plan b, όμως, ποιο είναι; Η στήλη πληροφορείται ότι έχουν γίνει ήδη επαφές με την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει μετοχές της Attica Bank.

Ακούω ότι το story δεν θέλει την Εθνική να μπαίνει απευθείας αλλά διά της πλαγίας… Financial engineering που λέει και ένας φίλος της στήλης.

Προσεχώς περισσότερα…

## Γ. Στουρνάρας: Το τέλος της αύξησης των επιτοκίων

Η τραπεζική κρίση, διαφορετικού μεγέθους και ποιότητας, που σφυροκοπάει τις δύο όχθες του Ατλαντικού δεν αφήνει περιθώρια στην νομισματική πολιτική.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CNBC δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει στο παρελθόν…

Σιγά-σιγά έρχεται – αναγκαστικά όταν σπάνε οι τράπεζες – το τέλος του ανοδικού κύκλου.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει με βάση τα δεδομένα της στιγμής…

## FED: Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση

Το πραγματικό κρας τεστ για τις Κεντρικές Τράπεζες όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σήμερα στη συνεδρίαση της FED.

Μετά την SVB και την Credit Suisse οι αναλυτές ποντάρουν ότι σήμερα η FED δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

## Alex Lehman/πρόεδρος CS: Τραγική ειρωνεία

Μόλις λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της Credit Suisse ο πρόεδρος της Alex Lehman δήλωνε από την Σαουδική Αραβία ότι η CS είναι υγιής…

Οι Σαουδάραβες μέτοχοι έχασαν την Κυριακή το βράδυ περίπου 1 δις δολάρια. Δεν τον βλέπω να ξαναπηγαίνει προς τα εκεί…

Όσο για την τραγική ειρωνεία σχετίζεται με τον επώνυμό του: Lehman!


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.93 views0 comments
bottom of page