top of page

Τα off-site ATMs της Πειραιώς, οι νέες κελεμπίες στην πόρτα της ΕΤΕ και η κωλοτούμπα της RyanairΚαλημέρα σας,


Τρέχουν οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές τα γεγονότα πυκνώνουν σε τέτοιο βαθμό που δεν αποκλείεται να ανοίξουν τον δρόμο για μια (όχι αναίμακτη και για τις δύο πλευρές) λύση. Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και εύχεται (κυρίως ελπίζει) να μπει ένα τέλος στην υπόθεση καθώς το τίμημα που πληρώνει είναι δυσβάσταχτο και κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού στις κάλπες που στήνονται στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ιταλία, η οποία στήνει εθνικές κάλπες την Κυριακή.

Στα καθ` ημάς:


## Μέτρα και δημοσκοπήσεις

Σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας και το μοντέλο της επιδότησης αλλάζει. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι θα στηρίξουν τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί ακόμη κι αν το μείγμα των μέτρων θα αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Και μαθαίνω ότι έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν με μέτρο όμως την στήριξη καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν μια ανάσα από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους αμέσως μετά τις ανακοινώσεις στην ΔΕΘ.


## Ellington/Attica Bank: Ο στόχος των NPLs

Η στήλη σας έχει ενημερώσει (Gamechanger 4/07) ότι τα παλικάρια της Ellington ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank και δευτερευόντως για την εξάσκηση της τραπεζικής. Εξάλλου, τα έσοδα κρύβονται στη διαχείριση των NPLs. Τώρα όσο για το τι μέλλει γενέσθαι στην Attica Bank οι δύο πλευρές ΤΧΣ-Ellington ζήτησαν λίγο χρόνο για να καταβάλλουν μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης αλλά η εποπτική αρχή είναι προετοιμασμένη έχοντας plan b μη σας πω και plan c.


## Η…κωλοτούμπα της Ryanair

Πριν λίγες εβδομάδες η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε ότι την αναστολή της βάσης που διατηρούσε στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) διότι σταμάτησαν οι επιδοτήσεις. Τώρα μαθαίνω ότι είναι έτοιμη να την ανοίξει εκ νέου (σ.σ. την βάση) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα σε αεροπορικές και tour operators με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αν θυμάμαι καλά, δεν είναι η πρώτη φορά που…αποχωρεί και επανέρχεται μόλις βλέπει ξανά το χρώμα του χρήματος.


## Άραβες/τράπεζες: Ψάχνουν πύλη εισόδου στην ΕΕ

Τα αραβικά κεφάλαια αναζητούν τραπεζική πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η επίτευξη του στόχου δεν είναι εύκολη ούτε απλή καθώς οι κανόνες του ευρωσυστήματος είναι δεδομένοι όσον αφορά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα και ιδιαίτερα αυστηροί.


## ΕΤΕ: Μετά τους Σαουδάραβες, έρχονται και τα ΗΑΕ (;)

Η στήλη πληροφορείται ότι η υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία διοικούνται από τον Σείχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Μαθαίνω ότι δεν έχει εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον (όπως της Σαουδικής Αραβίας) αλλά επίκεινται. Μάλιστα, έχουν απευθυνθεί για την υπόθεση και σε συμβουλευτική εταιρεία. Η στήλη με όλο αυτό το αραβικό ενδιαφέρον κρατάει μικρό καλάθι…


## Πειραιώς: Το project μετα off-site ATMs

Η τράπεζα Πειραιώς ανέθεσε, όπως πληροφορούμαι, τη διερεύνηση εξεύρεσης επενδυτή για μερική ή ολική πώληση των 1.700 off-site ATMs. Πρόκειται για Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης, τα οποία είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια και βρίσκονται σε σημεία εκτός των καταστημάτων της τράπεζας. Η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο καθώς έχει διερευνητικό χαρακτήρα και η τράπεζα δεν έχει καταλήξει με ποιους τρόπους θα μπορούσε δυνητικά να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

228 views0 comments
bottom of page