top of page

Τα φτωχά νούμερα servicers/τραπεζών, η βόμβα που ξέρει ο “κόκκινος” υπουργός και οι εκδόσεις MRELΚαλημέρα σας


Μόλις εχθές γράφαμε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα βγάλει το Σαββατοκύριακο και δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές ώρες όπου πρωθυπουργός Λίζ Τρας παραιτήθηκε.

Η ανάσα στην αγορά ομολόγων με πτώση των αποδόσεων και στην άνοδο της στερλίνας ήταν άμεση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το Συντηρητικό Κόμμα κάλεσε πίσω στο Λονδίνο τον τέως πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές.

Στην απέναντι όχθη οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συνεννοηθούν για τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης με τον χρόνο πιέζει.

Πως το είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα». Που σημαίνει ας αφήσουν όλοι τα επιμέρους συμφέροντα στην άκρη αλλιώς ο λαϊκισμός θα κυριαρχήσει…

Στα καθ` ημάς:


## Ο «κόκκινος» υπουργός…

Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην Βουλή μαθαίνω ότι τσίτωσε κόσμο και κοσμάκη (σ.σ. σε ποιο βαθμό θα διαβάσετε στη στήλη Sketch).

Ο υπουργός εμφανίσθηκε ως «κόκκινος» επαναστάτης στη συζήτηση για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού παρουσία επικεφαλής των servicers και του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανου. Και ξέκοψε κάθε συζήτηση για την νομοθετική διευθέτηση του «καυτής» πατάτας για το αν νομιμοποιούνται ή όχι οι servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Την προεκλογική δουλειά την έκανε βέβαια και με το παραπάνω!


## Το πρόβλημα και οι αντιδράσεις

Έλα όμως που ακούνε και οι επικεφαλής των ξένων private equities/funds μέτοχοι των servicers (σ.σ. μαθαίνω ήδη ότι άρχισαν τα τηλέφωνα), οι οίκοι αξιολόγησης από τους οποίους περιμένουμε την επενδυτική βαθμίδα αλλά πρωτίστως η Eurostat που έχει λοκάρει την προσοχή της στις εγγυήσεις που δόθηκαν στις τιτλοποιήσεις. Και αναφέρομαι στους πλειστηριασμούς, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους άξονες ανάκτησης εσόδων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη μια κίτρινη κάρτα και με όλη αυτή την επαναστατική γυμναστική έρχεται πιο κοντά η κόκκινη, η οποία εφόσον δεν βγουν τα πλάνα των servicers (σ.σ. οι πρώτες τιτλοποιήσεις έχουν ήδη πρόβλημα στην ανάκτηση εσόδων) θα χτυπήσει στο Δημόσιο Χρέος.

Και τώρα ο λόγος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.


## Servicers/τράπεζες: Τα ποσοστά ρυθμίσεων

Για τον υπουργό τα διαβάσατε. Πάμε τώρα να δούμε τις αποδόσεις των εταιρειών διαχείρισης και των τραπεζών στις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του 2022. Η στήλη λοιπόν πληροφορείται ότι στην κυβέρνηση έχουν στα χέρια τους τα εξής μεγέθη:

Τα ποσοστά αιτήσεων με θετική ψήφο ανά συντονιστή πιστωτή έχουν ως εξής: 67% η Intrum, 47% η Cepal, 37% η doValue, 79% η QQuant και 49% η APS.

Στις τράπεζες τα ποσοστά διαμορφώνονται: 27% η Εθνική, 25% η Eurobank, 0% η Alpha Bank, 0% η τράπεζα Πειραιώς και 4% η Παγκρήτια.

Για την ισορροπία των θέματος η στήλη οφείλει να αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών και βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των servicers, οι οποίοι καλούνται να κάνουν τις ρυθμίσεις.


## SSM: Κλιμάκιο στην Αθήνα

Στην Αθήνα πληροφορούμαι ότι βρίσκεται κλιμάκιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα business plan των τραπεζών, τα χαρτοφυλάκια τους αλλά και το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων.


## MREL: Εκδόσεις από όλες τις τράπεζες

Η Alpha Bank προχώρησε εν τέλει σε έκδοση ομολόγου senior preferred με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους από 200 έως 300 εκατ ευρώ ανάλογα με το επιτόκιο, με δεδομένο ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι κανονικές.

Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν όπως πληροφορούμαι η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των εποπτικών απαιτήσεων MREL.

Από τον επόπτη δεν υπάρχει πίεση, ωστόσο έχουν την παρότρυνση να το πράξουν προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή με την αγορά.

Βέβαια, οι διοικήσεις των τραπεζών προσπάθησαν το καλοκαίρι να δανειστούν με την στήριξη του ΟΔΔΗΧ, ωστόσο η σκέψη δεν προχώρησε καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν state aid.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

167 views0 comments
bottom of page