top of page

Οι κλήσεις… στους deputy CEOs, δύο «κάτσε να δούμε» για TPI και Lamda και το μοντέλο «Πήγασος»
Καλημέρα σας,


Είχαν, δεν είχαν στην Ιταλία τα κατάφεραν και για μια ακόμη φορά έπεσε η κυβέρνησή τους, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός και πάνε σε εκλογές την 25η Σεπτεμβρίου. Ο super Μάριο θα λείψει από την ευρωπαϊκή σκηνή ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο της αβεβαιότητας. Η Ιταλία πάλι θα βρεθεί στην περιδίνηση των αγορών λόγω υπερβολικού δημόσιου χρέους αλλά «is too big tofail». Η είδηση, όμως, της χρονιάς είναι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ματς της Κριστίν Λαγκάρντ με τα γεράκια της Γερμανίας και της Ολλανδίας κατέληξε σε 1:1. Οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους κέρδισαν αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (όχι 25 μονάδες που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) και η κ. Λαγκάρντ το πρόγραμμα Transmission Protection Instrument (TPI).

 


## TPI: Κάτσε να δούμε (1)


Βέβαια, το πρόγραμμα δεν είναι τόσο αθώο καθώς η χώρα που θα κάνει χρήση θα μπει σε σφιχτό δημοσιονομικό κορσέ (ακούει το Μαξίμου) αλλά το αίτημα θα το εξετάζει η ΕΚΤ και όχι μηχανισμοί όπως ο ESM και το Eurogroup (ταράζομαι και δεν πρέπει  με τέτοια ζέστη). Κάτσε όμως να δούμε πως θα το διαβάσει η αγορά ομολόγων. Θα σπεύσουν να το τεστάρουν; Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ πιθανόν η αγορά να τεστάρει το φιλόδοξο πρόγραμμα κατευθείαν (χωρίς καθυστέρηση)διότιυπάρχει και η κρίση στην Ιταλία. Προσδεθείτε…


## Lamda: Κάτσε να δούμε (2)

Σας έχω «φρέσκα κουλούρια» για την Lamda Development, τα στελέχη της οποίας έκαναν την καθιερωμένη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Μου μετέφεραν άκρως ανακουφισμένοι (οι αναλυτές) ότι για πρώτη φορά ειπώθηκαν τα πράγματα - όσον αφορά στο Ελληνικό - με την σωστή σειρά. Η Chief Strategy and Investor RelationsOfficer Ελένη Βρεττού και ο Chief Financial Officer ΧάρηςΓκορίτσας (σ.σ. ο CEO απουσίαζε) έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα των επόμενων βημάτων: Πρώτα θα βγουν οι αντικειμενικές για το οικόπεδο του Ελληνικού κάπου στα τέλη Ιουλίου- αρχές Αυγούστου, μετά η έκδοση οικοδομικής άδειας για το MarinaTower και εν συνεχεία οι οριζόντιες ιδιοκτησίες. Βρεττού και Γκορίτσας εκτίμησαν ότι τα πρώτα συμβόλαια και η είσπραξη των προκαταβολών θα γίνουν το τέταρτο 3μηνο του έτους. Κάτσε να δούμε…


## Τράπεζες: Το μπόνους στα κέρδη από τα επιτόκια  

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών (Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνικής) έχουν ενημερώσει από τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου τους αναλυτές ότι το όφελος στην κερδοφορία (έσοδα από τόκους) από μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι το εξής: Eurobank και Εθνική θα γράψουν όφελος 80 εκατ ευρώ, έκαστη, Alpha Bank 68 εκατ ευρώ και η Πειραιώς 70 εκατ ευρώ. Μέχρι το 2023 κι αν η ΕΚΤ αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 100-150 μονάδες βάσης το κέρδος θα φθάσει αθροιστικά και για τις τέσσερις το 1 δις ευρώ. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη έχει λίγη συννεφιά καθώς δεν αποκλείεται ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πιεστούν και να αρχίσουν το φέσι.


## Egon Zehnder: Κλήση… στους deputy CEOs

Την παλεύει μαθαίνω η Egon Zehnder την αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου για την Attica Bank αλλά το πράγμα δυσκολεύει καθώς οι αμοιβές είναι χαμηλότερες σε σχέση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, εκτός και αν οι μέτοχοι Ellington-ΤΜΕΔΕ βάλουν το χέρι στην τσέπη και τάξουν λαγούς με πετραχήλια (λέμε τώρα…). Ακούω, λοιπόν, ότι το τελευταίο δεκαήμερο πήραν τηλέφωνο και ανώτατα στελέχη τραπεζών και συγκεκριμένα τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους αλλά μάλλον η κλήση προωθείται… Μου λένε μάλιστα ότι το θέμα του ύψους της αμοιβής απασχολεί την ομάδα της Ellington, δηλαδή σκέπτονται να ανεβάσουν το κασέ. Ασχολίαστο!## ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 χρόνων για ένα σπίτι!

Αυτά βλέπουν οι νέοι και τρελαίνονται, παραιτούνται, πηγαίνουν για ψάρεμα και δεν την παλεύουν. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για να αγοράσει κάποιος στην Ελλάδα ένα σπίτι 100 τ.μ. πρέπει να δαπανήσει τα εισοδήματα 13 ετών. Κι αυτό το 2020. Από τότε έως σήμερα οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει κι άλλο και προβλέπεται ακόμη ανηφόρα…  Ευτυχώς που το ποσοστό ιδιοκατοίκησης φθάνει το 72% και θα βρουν ένα κεραμίδι από τους γονείς τους.  ## Μοντέλο «Πήγασος»


Το κανάλι Action 24 αγόρασε το εφοπλιστικό δίδυμο Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης. Οι διαπραγματεύσεις με τον Παναγιωτάκη κράτησαν καιρό καθώς η εταιρεία των εφοπλιστών στον οικονομικό έλεγχο βρήκε όπως πληροφορούμαι και κάποιους δράκους. Μου είπαν ότι η αποτίμηση φούσκωνε γιατί ο ιδιοκτήτης έβαζε στα έσοδα του καναλιού και τις επιδοτήσεις που έπαιρνε η άλλη του δραστηριότητα αυτή των Θεάτρων. Εν τέλει τα βρήκαν κάπου στην μέση… Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εφοπλιστές και ο Α. Εξάρχου κινούνται με βάση πρότυπα του παρελθόντος τύπου κατασκευές+media. Μοντέλο «Πήγασος» (θυμάστε τον Μπόμπολα).


## Αριάδνη: Στον επόμενο τόνο…


Το μελέτησε και αποφάσισε ότι οι προσφορές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο λόγος για τον εκκαθαριστή PQH και για το πακέτο «Αριάδνη». Συμβαίνουν αυτά σε έναν διαγωνισμό όπου ο πωλητής δεσμεύεται με περισσότερες δικλείδες σε σχέση με τους πωλητές της αγοράς. Τα τιμήματα κινήθηκαν μεταξύ 500-600 εκατευρώ και πλέον το project αποτελεί history. Όλες οι πλευρές θα ξαναδούν το θέμα, θα πάρουν τον χρόνο τους και θα ξανασυναντηθούν πάνω από το… χαρτοφυλάκιο ή φέτες αυτού. Γιατί αν κάτι είναι βέβαιο, είναι ότι θα τα ξαναπούν! Τώρα όσοι λένε ότι δεν ήξεραν το reserve price, είναι σχεδόν αστείο διότι μπορεί επισήμως να μην το γνώριζαν, ανεπισήμως είχαν ενημερωθεί…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

145 views0 comments
bottom of page