top of page

Ο «γκρινιάρης» της αγοράς, τα “πράσινα” της ΕΤΕ, η κάλπη της Moody`s και οι 6 του ΦορέαΚαλημέρα σας,


Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή. Η φράση ίσως να ταιριάζει γάντι σε αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο με φόντο την Δύση αλλά και την Κίνα. Το Κρεμλίνο τεντώνει το σκοινί εσωτερικά και εκτοξεύει προς το εξωτερικό απειλές για πυρηνικό πόλεμο. Απειλή που δεν μπορεί να αντέξει ούτε αυτός που την εκτοξεύει. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, έτσι όπως διαμορφώνεται στο σκηνικό να διανύουμε το τελευταίο μίλι αυτής της ιστορικής τραγωδίας… Όσο για τους Ρώσους μετά την μαξιμαλιστική απόφαση της Δούμας για επιστράτευση οι πτήσεις χωρίς επιστροφή για προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι και το Ερεβάν στην Αρμενία εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Όπως γράφαμε και εχθές τα γεγονότα είναι πολλά και πυκνά και συνήθως όταν συμβαίνει αυτό έρχονται πιο κοντά και οι λύσεις...

Στα καθ` ημάς:


## Moody`s: Δίνει ημερομηνία εκλογών!

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, που δεν μας έδωσε την πολυπόθητη αναβάθμιση την προηγούμενη Παρασκευή, ήρθε με αναλυτικό report και ξεκαθάρισε την πράξη της. Επανέλαβε μια σειρά από θέματα στις μεταρρυθμίσεις, στις τράπεζες (σ.σ. με πρόταξη του αναβαλλόμενου φόρου), στη δικαιοσύνη κλπ. Έθεσε όμως και το πλέον σημαντικό διακύβευμα της περιόδου που δεν είναι άλλο από την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Στο report οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως «ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές - που πιθανότατα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους γύρω στον Απρίλιο/Μάιο του 2023 - θα είναι δύσκολος, αν κρίνουμε από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής».

Οι δημοσκοπήσεις τρέχουν και δίνουν μια δυναμική στη κυβέρνηση. Ίδωμεν…


## Ellington: Ο «γκρινιάρης» της αγοράς

Είχαμε και νέο επεισόδιο με την Ellington να γκρινιάζει επειδή έχασε το τρένο κάποιου διαγωνισμού. Και εξηγούμαι: Πληροφορούμε από έγκυρη πηγή ότι το αμερικανικό fund δεν κατάφερε να τερματίσει στην υποβολή φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Μου μετέφεραν ότι οι επιτελείς του ξεκίνησαν την γκρίνια προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αρμόδιους για το θέμα. Το πρώτο κρούσμα γκρίνιας είχε εντοπιστεί στην πώληση του πακέτου Tethys. Μάλλον, πρέπει να μάθουν καλύτερα τις διαδικασίες αλλιώς δεν εξηγείται…


## Οι έξι του Φορέα

Ποιοι όμως πρόλαβαν να υποβάλλουν τον φάκελο ενδιαφέροντος για τον Φορέα; Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλλαν οι: Davidson Kempner, Bain, Fortress, doValue-CRC, LMC Partners και Bracebridge. Το πότε θα ξεκινήσει ο Φορέας την λειτουργία του, μην βιάζεστε. Καλό Φθινόπωρο 2023 και σίγουρα μετά τις εκλογές.


## ΕΤΕ/τράπεζες: Επέκταση της επιμήκυνσης

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στις τράπεζες την πορεία της εξυπηρέτησης των δανείων δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών. Μέχρι στιγμής μαθαίνω ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ζήτημα, ωστόσο ο χειμώνας είναι μακρύς και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν να πονάνε. Στο παρασκήνιο είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν θα πρέπει εφόσον υπάρξει ζήτημα να δοθούν κάποιες διευκολύνσεις στους πελάτες που ζορίζονται. Μάλιστα, η Εθνική είχε βάλει την ιδέα και στο χαρτί, υπό την προϋπόθεση όποια απόφαση να κινείται στο πλαίσιο των κανόνων της EBA. Πληροφορούμαι, λοιπόν, πως η υπόθεση εργασίας για την Εθνική Τράπεζα έχει ως εξής: Διευκολύνσεις θα υπάρξουν μόνο σε επίπεδο επέκτασης της επιμήκυνσης του δανείου και όχι στο ύψος της δόσης. Και μόνο για τα «πράσινα» δάνεια, όχι τα ρυθμισμένα.


## Το «ταβάνι» της FED

Έγινε το αναμενόμενο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (FED) προχώρησε σε μια ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αμερικανοί έδωσαν το σήμα και στην ανακοίνωση της FED αναφέρουν πως περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων είναι απαραίτητες. Εκτίμησαν δε ότι το «ταβάνι» στην επιθετική νομισματική πολιτική θα μπει το 2023 στο 4,6%.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

162 views0 comments
bottom of page