top of page

Ο (νέος) επενδυτής της Eurobank, η αγορά επιπλέον 4% της Ελληνικής και το τουρ του Rolf Klug (SSM)Καλημέρα σας

Έχουν αρχίσει και αισιοδοξούν, συγκρατημένα, στην ευρωζώνη καθώς η αναμενόμενη ύφεση θα είναι μικρότερη και θα μας απασχολήσει για short χρονικό διάστημα.

Βέβαια, ο πληθωρισμός παραμένει και η νομισματική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει στο 6,2% σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, για το 2023 ο πήχης προσγειώνεται στο 1,5%.

Προς το παρόν η ιδιωτική κατανάλωση καλά κρατεί, οι προκρατήσεις για το 2023 επίσης, η κρατική στήριξη θα έχει και συνέχεια οπότε βλέποντας και κάνοντας με το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις που φέρνει, όπως όλα δείχνουν, το 2023.

Στα καθ` ημάς:

## Eurobank Ι: Ο επενδυτής για το 1,4% του ΤΧΣ

Η συμφωνία για την απόκτηση του 1,4% των μετοχών της Eurobank από ιδιώτη επενδυτή έχει κλειδώσει και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ήδη ενημερωθεί.

Πληροφορούμαι ότι ο επενδυτής (σ.σ. πασίγνωστος στην ελληνική αγορά) έχει καλή χημεία με τη διοίκηση της τράπεζας και υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας.

Και δεν είναι το Fairfax του Πρεμ Γουάτσα. Κι αυτό διότι το ποσοστό που ελέγχει στην τράπεζα είναι οριακό καθώς ανέρχεται στο 32,99%.

Κοντός Ψαλμός αλληλούια!

## Eurobank II: Αγοράζει επιπλέον 4% στην Ελληνική

Μένοντας στην Eurobank καθώς βγάζει ειδήσεις η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ενός ακόμη ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα.

Μαθαίνω ότι το ποσοστό που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ανέρχεται σε 4%. Στους πωλητές ακούω ότι είναι το Senvest και άλλοι μέτοχοι εξαιρουμένων των Wargaming Group, της Δήμητρας και του Poppy Sarl.

Εφόσον το deal ευοδωθεί το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα θα ανέλθει στο 30% από 26% που είναι σήμερα.

## SSM/τράπεζες: Το τουρ του Rolf Klug στα Δ.Σ.

Στην Αθήνα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο deputy director general του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Rolf Klug.

Το στέλεχος του SSM συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς).

Αντικείμενο της παρουσίασης που έκανε στους Έλληνες τραπεζίτες ήταν οι προτεραιότητες του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο 2023-2025.

Μου μετέφεραν ότι ρωτούσε για το πρόγραμμα στήριξης των στεγαστικών δανείων και γενικότερα για το κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

## ΤτΕ: Ο Στουρνάρας έσωσε την παρτίδα

Ο αγαπημένος των CEOs των τραπεζών έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Πίνουν νερό στο όνομά του… Κι αυτό διότι όπως μου μετέφεραν ο διοικητής έσωσε την παρτίδα και η κυβέρνηση δεν προχώρησε (αλά Ισπανία) το σενάριο έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών.

Μόλις ελέγχει η απειλή από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου και εξήγησε πως κάτι τέτοιο θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας όσον αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω του αναβαλλόμενου φόρου (DTC).

## ΤΧΣ/αποεπένδυση: Το Ion Group και το 18% της Πειραιώς

Μετά τα πήγαινε-έλα μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του υπουργείου Οικονομικών η μελέτη για την αποεπένδυση είναι γεγονός.

Τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τον σύμβουλο που θα προσλάβει για την τράπεζα Πειραιώς και όπως μαθαίνω οι Ιταλοί του Ion Group είναι ζεστοί για το 18% της τράπεζας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

88 views0 comments
bottom of page