top of page

Η γκρίνια για την Eurobank, η πίεση στο ΤΧΣ, γιατί ανησυχούν τα corporate και τα έργα του ΠΘ

Καλημέρα σας

Σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν την κοινή δύναμη πυρός αλλά και ηγεσίας στην Ευρώπη συναντήθηκαν εχθές στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η ατζέντα της συζήτησης περιείχε από την ενεργειακή κρίση και την στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης μέχρι την επόμενη ημέρα της σχέσης με την Ρωσία.

Τι κατάφεραν; Θα το δούμε τους επόμενους μήνες.

Έχουν αναθαρρήσει στην Ευρωζώνη με τα μακροοικονομικά στοιχεία. Η ύφεση φαίνεται ότι θα είναι παρωδική για τις ισχυρές οικονομίες και όλοι ελπίζουν σε ένα δεύτερο καλύτερο 3μηνο.

Στα καθ` ημάς:

## ΠΘ/Οικονομία Ι: Η τσαντίλα με τους υπουργούς

Μου μεταφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει βάλει με τους υπουργούς. Με το επιχείρημα ότι δεν προβάλλουν το κυβερνητικό έργο, κυρίως στην οικονομία.

Συγγνώμη κ Πρωθυπουργέ μου αλλά εδώ και μήνες οι υπουργοί το μόνο που… προβάλλουν είναι τον προεκλογικό τους αγώνα.

Και μετά την παρένθεση/σχόλιο της στήλης ας πάμε στο διά ταύτα:

## ΠΘ/Οικονομία ΙΙ: Το παίρνει πάνω του

Και κάπως έτσι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να βγει μπροστά και να πάρει πάνω του την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου.

Με ενδιαφέρον περιμένει η αγορά την σημερινή συνέντευξη τύπου. Θα είναι μόνος του και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου.

Θα μιλήσει για την οικονομία, τις επενδύσεις αλλά και την αγορά εργασίας.

Μαθαίνω ότι θα βγάλει είδηση… Για να δούμε.

## Τρόφιμα/τράπεζες: Ξεκινούν οι δυσκολίες

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα τμήματα corporate των τραπεζών καθώς το 2023 και δη το πρώτο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο για τις εταιρείες τροφίμων, κυρίως για την γαλακτοβιομηχανία.

Το υπογάστριο της αγοράς, οι παραγωγοί, έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την άνοδο στις τιμές της πρώτης ύλης και ήδη το σύστημα κλονίζεται…

Μου μετέφεραν ότι περιμένουν πίεση στα έσοδα των βιομηχανιών, γεγονός που δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια.

## ΤΧΣ/Road Shows: Η κυβέρνηση πιέζει, το ΤΧΣ αργεί…

Το κλίμα στο Χρηματιστήριο έχει αλλάξει προς το θετικό, οι τραπεζικές μετοχές τσιμπάνε σε καθημερινή βάση, ωστόσο το story της αποεπένδυσης έχει κάνει κοιλιά και στην κυβέρνηση πιέζουν για αφύπνιση…

Ο σχεδιασμός προβλέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω συμβούλων και άλλων δυνάμεων να προχωρήσει σε ένα road show ενημέρωσης των εν δυνάμει επενδυτών.

Η διαδικασία «αφύπνισης» φαίνεται ότι καθυστερεί καθώς η ηγεσία του ΤΧΣ έχει τους δικούς της ρυθμούς.

Όσο για το ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank κλπ μαθαίνω ότι είναι έντονο και στο παιχνίδι έχουν μπει – παρασκηνιακά πάντα – οι Έλληνες: επιχειρηματίες και βαριά εφοπλιστικά κεφάλαια.

Ορισμένοι εξ αυτών είναι γνωστοί πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

## Cenergy: Πιο κοντά στο deal (;)

Πληροφορούμαι ότι η πλευρά Στασινόπουλου και οι Δανοί έχουν έρθει πιο κοντά όσον αφορά το deal για την κατασκευή του εργοστασίου στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω deal έχει περάσει από σαράντα κύματα και μοιάζει λίγο με το παραμύθι του «λύκου με το πρόβατα», ωστόσο ακούω ότι κάτι κινείται…

## Eurobank: Γκρίνια για τα επιτόκια

Μια υφέρπουσα γκρίνια υπάρχει, όπως πληροφορούμαι, για την Eurobank από τις επιχειρήσεις και δη τις μεσαίες και μικρές.

Κι αυτό διότι έχει περάσει μεγάλο ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια.

## Ο πλειστηριασμός του Σεφερλή

Το επιχειρηματικό σανίδι έχει και τα προβλήματά του. Ο λόγος για τον «διασκεδαστή» Μάρκο Σεφερλή, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος μια δύο πλειστηριασμούς κατοικιών/διαμερισμάτων που διατηρεί στην Κόρινθο.

Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων CEPAL και οι πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για την 6η Οκτωβρίου 2023.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για το πρώτο ακίνητο ανέρχεται σε 71.289 ευρώ και για το δεύτερο στα 21.184 ευρώ.

## Εγκαίνια

Το νέο της κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν το υπερσύγχρονο «gaisense hub» και τα γραφεία της εταιρείας της εγκαινίασε την Παρασκευή το βράδυ στον Πειραιά η εταιρεία τεχνολογίας Neuropublic . Η συνολική επένδυση της Neuropublic -η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό 5%- για το gaiasense hub έφτασε στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Tο κτήριο συνολικού εμβαδού 3.100 τ.μ φιλοξενεί την αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής με δυνατότητα για 30.000 ηλεκτρονικές πλακέτες ανά ώρα για τα συστήματα της εταιρείας με επίκεντρο τους τηλεμετρικούς αγρομετεωρολογικούς σταθμούς του application ευφυούς γεωργίας gaiasense


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.

78 views0 comments
bottom of page